Două sute de oameni mor, în medie, arşi, în fiecare an, în România, iar 600 suferă răni în incendii, în condiţiile în care echipamentul folosit de pompieri este mai vechi de 20 de ani, arată un proiect de consolidare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) pentru perioada 2016-2025, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit datelor analizate de MAI, incendiile reprezintă cel mai mare risc când vine vorba de situaţii de urgenţă, numărul acestora fiind în creştere. Astfel, dacă în 2008, în România se înregistraseră 15.500 de incendii, în 2015 numărul acestora a fost de 26.247.
Principalele cauze ale incendiilor, potrivit analizei MAI, sunt manevrarea instalaţiilor electrice cu improvizaţii ori defecţiuni (26%), neverificarea şi neîntreţinerea coşurilor de fum (24%), utilizarea focului deschis fără respectarea normelor (15%), şi acţiunile intenţionate (10%).
Pentru dezvoltarea IGSU se vor folosi bani de la Ministerul Afacerilor Interne, fonduri europene, credite externe garantate de Guvernul României sau donaţii şi sponsorizări. Potrivit documentului, impactul bugetar pentru primii doi ani, 2016-2018, este de aproximativ 103 milioane de euro.
Analiza MAI arată că 56% din aparatura folosită de pompieri are o vechime de serviciu de peste 20 de ani, alt motiv de îngrijorare fiind lipsa evaluărilor riscurilor la nivel naţional