x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Temutul virus Zika a ajuns în România. Ce ne aşteaptă

Temutul virus Zika a ajuns în România. Ce ne aşteaptă

de Monica Cosac    |    13 Iul 2016   •   19:30
Temutul virus Zika a ajuns în România. Ce ne aşteaptă
Sursa foto: Lynne Sladky/AP

Primul caz de infecţie cu virus Zika a fost confirmat în România, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Este vorba de o femeie de 27 de ani, din Bucureşti, care s-a întors recent dintr-o călătorie în interes de serviciu, într-o insulă din Caraibe. Tânăra a fost internată la Spitalul “Victor Babeş” din Capitală, dar viaţa ei nu este în pericol. Deocamdată, este vorba de “un caz izolat”, însă autorităţile nu exclud apariţia altor infecţii “de import” cu Zika.

“Ministerul Sănătăţii a primit confirmarea existenţei unui caz de infectare a unui cetăţean român cu virusul Zika. Este vorba despre o tânără de 27 de ani. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie - începutul lunii iulie şi acolo s-a infectat cu virusul Zika. La o zi de la întoarcere, tânăra a manifestat simptome precum febră uşoară, erupţii pe piept şi pe braţe”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu. Acesta a precizat că, după două zile petrecute la Spitalul de Boli Infecţioase “V. Babeş”, tânăra a fost externată deoarece simptomele nu mai erau prezente, fiind în afara oricărui pericol.

Virusul se transmite în special prin înţepătură de ţânţar, o specie care există şi în România, dar şi prin relaţii sexuale, sânge sau produse din sânge. În schimb, nu există riscul de transmitere pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

Risc de transmitere, minim

Reprezentantul ministerului a mai explicat că nu sunt motive de îngrijorare pentru români, nefiind vorba despre o infectare pe teritoriul ţării noastre, ci despre un caz izolat, “de import” din zonele cu transmitere activă a acestui virus. Mai mult, din momentul internării în spital, femeia nu a fost înţepată de niciun tânţar, a primit tratament şi i s-a recomandat să aibă relaţii sexuale protejate. Astfel, riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este minim.

Specialiştii în boli infecţioase spun, însă, că nu este exclus să mai apară şi alte cazuri de import, motiv pentru care persoanele care călătoresc în ţări exotice trebuie să îşi monitorizeze atent starea de sănătate. Totodată, este esenţial ca autorităţile să facă dezinsecţia periodic.

 

În luna februarie a acestui an, virusul Zika a fost declarat o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global.

 

Ce este Zika

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuţă din Africa, în 1947, iar primul caz de transmitere la om s-a înregistrat în '68, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). La fel ca şi în cazul Febrei Dengue (febra oaselor rupte), infecția cu virusul Zika este transmisă de țânțari din specia Aedes (cunoscuţi ca ţânţarii-tigru), iar persoanele contaminate prezintă, în general, simptome uşoare: febră moderată, o erupție cutanată și conjunctivită. Simptomele dispar în 2 - 7 zile, iar în circa 70% din cazuri, infecţia poate trece chiar neobservată. O mare problemă apare în cazul femeilor însărcinate, pentru că pot apărea afecţiuni neurologice şi malformaţii congenitale la făt. Potrivit OMS, până în prezent, nu există niciun tratament antiviral specific sau vaccin disponibil împotriva infecţiei cu virusul Zika, cea mai bună formă de prevenţie fiind evitarea înţepăturilor de ţânţar.

×
Subiecte în articol: virus Zika