In multe zone ale Romaniei, viata continua aproape neschimbata de secole. Taranii isi cultiva micile parcele cu unelte depasite, dupa reguli stravechi, in timp ce gainile, porcii si copiii nesupravegheati alearga prin praful ulitelor neasfaltate si prin padurile din imprejurimi, scrie The Guardian.
Chiar daca taranii romani practica, de cele mai multe ori, agricultura de subzistenta si le este refuzat accesul la fondurile europene, atat executivul de la Bucuresti, cat si oficialii de la Bruxelles refuza sa recunoasca faptul ca este vorba despre oameni care sprijina economia, comenteaza jurnalistii britanici.
Modelul care functioneaza in alte tari nu se poate aplica in Romania. Desi au existat valuri de migrare catre orase sau incercari de urbanizare, 30% din populatia Romaniei traieste in continuare de pe urma fermelor de subzistenta si semi-subzistenta. Conform The Guardian, tocmai acestia sunt cei care sprijina economia tarii si cei care pastreaza vii cultura si diversitatea, desi acest aspect trece neobservat de guvern si de cei care elaboreaza politicile la Bruxelles.
In prezent, peste 50% din subventiile de sase miliarde de euro alocate Romaniei ajung la unu la suta dintre ferme, asta in timp ce 70% dintre ferme sunt considerate neeligibile pentru orice fel de ajutor european. De vina pentru acest lucru ar fi politica agriculturala comuna a Uniunii Europene, considera jurnalistii britanici.
Dar micii agricultori romani intampina si alte dificultati. Sunt obligati sa cumpere in fiecare an seminte de la companiile multinationale iar atunci cand ajung cu produsele la comercializare nu pot face fata competitiei venite din partea supermarketurilor, care aduc fructe si legume in special din import.
Desi nu isi permit sa cultive suprafete mari, chiar si dupa recolta, se gasesc in situatia in care nu isi pot vinde productia la un pret care sa le acopere cheltuielile.
Pentru a putea sa satisfaca necesitatile populatiei si pentru a putea fi competitiva pe plan international pe piata alimentara, Romania trebuie sa priveasca altfel micii fermieri si sa ii considere piese importante intr-un angrenaj care sa aduca un viitor mai prosper. Fortele ar trebui concentrate pe fondurile de dezvoltare rurala si pentru dezvoltarea unei agriculturi sustenabile.
Sfatul oferit de britanici oficialilor romani este schimbarea perceptiei cu privire la aceasta categorie sociala. Mai exact, sa fie considerati drept piatra de temelie pe care tara si-ar putea cladi viitorul, si nu ca pe o problema care trebuie rezolvata.