La peste 20 de ani de la caderea comunismului, inegalitatile de avere dintre estul si vestul Europei persista, iar populatiile tarilor de la Marea Neagra pana la Marea Baltica scad intr-un ritm alarmant. Desi aderarea la Uniunea Europeana a adus prosperitate multora, aceasta a facilitat, in acelasi timp, emigrarea, atragandu-i pe tineri dinspre est si lasand in urma o populatie mai imbatranita si mai saraca, scrie cotidianul britanic The Independent.
Romania, cu un salariu mediu lunar de 350 de euro, este printre cele mai afectate tari, cu o scadere a populatiei de 12% intr-un deceniu. La celalalt capat al continentului, Letonia si-a pierdut 13% din populatie, in cea mai mare parte prin emigrare. Ambele tari au fost nevoite sa impuna masuri severe de austeritate.
Populatia in tarile mai bogate, prin comparatie, precum Cehia si Polonia, a ramas constanta, datorita intoarcerii emigrantilor, dar si venirii imigrantilor din state aflate intr-o situatie mai dificila. Catre sud insa, in Balcani, si catre nord, in statele baltice, situatia este sumbra. Potrivit recensamanturilor facute pe intregul continent in 2011, Lituania si-a pierdut 12% din populatie in 10 ani, Bulgaria 7%, iar Serbia, care se afla inca in afara UE, 5%. Ungaria avea 10,4 milioane de locuitori inainte de caderea comunismului, in 1989, iar anul trecut populatia era sub 10 milioane anul trecut, potrivit cotidianului britanic.
Pana in 2060, Romania, Letonia si Polonia vor avea cea mai mare pondere de populatie varstnica comparativ cu cea activa din UE. Din cei 19 milioane de locuitori ai Romaniei, mai putin de cinci milioane platesc impozite, restul fiind pensionari, copii, fermieri de subzistenta sau persoane care lucreaza ilegal. Costurile pentru cei peste cinci milioane de pensionari au reprezentat 9% din PIB-ul Romaniei in 2010, scrie The Independent.
Un procent ridicat de populatie care lucreaza in strainatate are si beneficii. Diaspora imensa a Romaniei a trimis 2,6 miliarde de euro in tara in 2011, adica aproximativ 2% din PIB, cu mult sub sumele trimise in anii de boom economic, insa un ajutor binevenit pentru comunitatile sarace. Locurile de munca in strainatate ii ajuta, de asemenea, pe lucratori sa obtina competente, multi dintre acestia intorcandu-se acasa datorita familiilor, potrivit lui Roderick Parkes de la Institutul german de Afaceri Internationale si de Securitate.
Jurnalistii britanici au mai amintit si de faptul ca autoritatile romane au ridicat varsta de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, insa aceasta modificare nu va fi suficienta pentru a redresa discrepanta dintre numarul pensionarilor si cel al platitorilor de taxe.