x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu, baie de mulţime la Târgu-Mureş

Traian Băsescu, baie de mulţime la Târgu-Mureş

de Raluca Cret    |    27 Iun 2009   •   00:00
Traian Băsescu, baie de mulţime la Târgu-Mureş
Sursa foto: Raluca Creţ/

Preşedintele a făcut un tur de forţă printre tîrgumureşeni, a pupat în stânga şi în dreapta, s-a pozat şi a strâns toate mâinile din cale.



Ora 17, în faţa Primăriei. Camere de filmat, aparate foto, microfoane. Lumea se adună ca la urs, să vadă ce s-o fi întâmplat. „Iar dă primarul interviu?". Nu, mai ceva, chiar preşedintele, care şi-a trecut în agendă şi Zilele Tîrgumureşene. În mulţime oameni de securitate, îi vezi din prima. Serioşi, cu ochelari de soare sau nu, se uită departe. Când şi când îi trădează staţia pe care se chinuie s-o ascundă pe sub haine. 17.30, „vine în zece minute".

Toţii şefii sunt aliniaţi pe scările Primăriei. Un cetăţean uşor înveselit, se apropie periculos de aproape de culoarul ţinut liber pentru preşedinte. Imediat, un individ cu cămaşă albă se apropie de el. „Ce faci, eşti bine? N-ai băut nimic, nu?" şi, două minute mai încolo, unul în costum: „vreţi să-i transmiteţi ceva preşedintelui? Aşa am avut impresia, pot să-i transmit eu dacă vreţi". „Nu domnule, eu sunt cuminte".

Apare poliţia. Una, două, trei maşini. Şeful poliţiei rutiere gesticulează ceva disperat şi fuge prin mulţime. Vine şi Băsescu, într-o limuzină neagră, coboară, lumea aclamă, se calcă în picioare. Baia de mulţime, bătrâni cu probleme, primar, prefect, „poftiţi înăuntru, domnule preşedinte", presa, două minute, imagini şi gata. Declaraţii, poate după, la ieşire. N-au mai fost.

Aceeaşi baie de mulţime, înapoi în maşină, poliţie, sirene, „vă rugăm eliberaţi drumul", următoarea oprire: Platoul Corneşti, la concursul de gătit. Vizită lungă, copii mulţi, cu fiecare câte o poză. Cinci pirande „de la Galaţi" îl pupă pe Băsescu cu foc, gălăgie, urlete, şeful statului hohoteşte, nu mai înţelege nimeni nimic. Gata, mai departe, alte poze, apare din dreapta câştigătorul concursului de gătit.

La un moment dat primarul Dorin Florea este luat de val, dă să se întoarcă, îl opreşte unul de la securitate. „Domule, sunt primarul", reuşeşte să se întoarcă. Un bătrân la vreo 60 de ani, în alb impecabil, îi tremură farfuria în care îi pune preşedintelui o porţie de gulaş, nu poate vorbi de emoţie, zâmbeşte slab. „Poftiţi, gustaţi". „Poate când mă întorc, după ce opresc camerele".

S-a întors, omul i-a pus gulasul pe masă, un altul a venit cu kurtos colac, camerele s-au oprit. „Băi, ţi-am zis să opreşti camera aia, te-am rugat frumos, ce vrei, nu mă fă...", zice unul care ţine spatele. Doamna Băsescu a gustat timidă, preşedintele, cafea, ţigară şi apă. Dă premiul câştigătorului, mulţime, baie, înapoi în limuzină, poliţie, claxoane etc.

Următoarea oprire, Cetatea Medievală. Şi mai multă lume, şi mai greu de înaintat. Băsescu ajunge pe scenă, mulţumeşte, urează distracţie plăcută, înapoi în mulţime şi... l-am pierdut. După el, patru indivizi care au mai dat oameni în stânga şi în dreapta din drumul preşedintelui, se aşează la mici, cârnaţ şi ceai cu gheaţă. „Băi, l-ai văzut pe ăla...?". Şi a fost şi Traian Băsescu la Tîrgu-Mureş.

×
Subiecte în articol: basescu observator mulţime