OBSERVATOR
Autoritatile romane iau in calcul construirea unui canal in partea romaneasca a Deltei Dunarii pentru a contracara construirea canalului Bistroe de catre Ucraina. Noul canal ar urma sa absoarba cea mai mare parte a debitului de pe bratul Chilia. Astfel, canalul Bistroe n-ar mai fi navigabil. Canalul romanesc ar putea porni din zona Obriz 3 si se va varsa in golful Musura.
Autoritatile romane iau in calcul construirea unui canal in partea romaneasca a Deltei Dunarii pentru a contracara construirea canalului Bistroe de catre Ucraina. Noul canal ar urma sa absoarba cea mai mare parte a debitului de pe bratul Chilia, facand astfel canalul Bistroe inutilizabil pentru navigatie.
ALEXANDRU NASTASE
De la inceperea lucrarilor la canalul Bistroe, in primavara aceastui an, autoritatile ucrainene au ignorat toate incercarile diplomatice si ecologiste initiate de Romania si comunitatea europeana de a le convinge sa renunte la proiect. Finalizarea proiectului ar putea duce pur si simplu la distrugea Deltei Dunarii, declarata rezervatie a biosferei. Lipsa de reactie a ucrainenilor, manifestata in numeroase ocazii, a determinat autoritatile romane sa elaboreze o alta strategie in incercarea de a opri construirea unui canal ce ar putea distruge Delta.
SOLUTIE. Una dintre solutiile vehiculate tot mai des este aceea a construirii unui canal pe teritoriul romanesc, care ar urma sa absoarba mare parte din debitul de apa de pe bratul Chilia, facand astfel canalul Bistroe inutilizabil pentru navigatie. Unul dintre cei mai infocati sustinatori ai proiectului este Robert Raduta, unul dintre concesionarii zonei de nord a Deltei.
"Ar fi cea mai buna solutie pentru a contracara aceasta nesimtire a ucrainenilor. Canalul ar trebui construit din zona numita Obrizul 3, prin niste incinte piscicole, spre golful Musura, inspre sud-est, adica oblic spre dreapta fata de bratul Chilia. In opinia mea, ar trebui sa aiba cam 20 de kilometri lungime si 14-15 metri adancime, iar la nevoie, dupa ce ucrainenii vor fi oprit lucrarile, ar putea fi inchis", a declarat ieri telefonic Robert Raduta. Acesta considera ca inceperea lucrarilor ar fi benefica pentru partea romana si din punct de vedere economic, pentru ca foarte multe incinte piscicole vor fi astfel decolmatate.
Citește pe Antena3.ro
STUDIU
Guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, a confirmat ca s-a luat in calcul construirea unui canal. "Este in primul rand necesar un studiu, o analiza hidrologica pentru a determina exact consecintele construirii unui nou canal in Delta. S-a vorbit in general foarte ferit de aceasta solutie, pentru a nu da prilejul Ucrainei sa protesteze. Nu se stie cat de costisitoare ar fi aceasta initiativa, si nici daca exista o justificare economica, dar vom mai discuta despre asta", a spus guvernatorul.