x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ursula von der Leyen vrea să ofere încă 100 de milioane euro ţărilor afectate de cerealele ucrainene

Ursula von der Leyen vrea să ofere încă 100 de milioane euro ţărilor afectate de cerealele ucrainene

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2023   •   21:45
Ursula von der Leyen vrea să ofere încă 100 de milioane euro ţărilor afectate de cerealele ucrainene
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnalat intenţia de a le oferi încă 100 de milioane de euro statelor central şi est-europene afectate de exporturile de cereale ucrainene, inclusiv României, afirmă oficiali de la Bruxelles.

Conform unor oficiali UE, Ursula von der Leyen le-a trimis o scrisoare premierilor din România, Ungaria, Polonia şi Slovacia, precum şi preşedintelui Bulgariei, prin care anunţă intenţia de a furniza asistenţă financiară suplimentară în valoare totală de 100 de milioane de euro.

"În contextul pieţei unice şi uniunii vamale, este necesară o abordare europeană pentru remedierea preocupărilor generate de o serie de factori. Acţiunile unilaterale pot fi doar în avantajul adversarilor Ucrainei şi nu trebuie să erodeze sprijinul nostru ferm pentru Ucraina. Într-adevăr, accesul pe piaţă pe care noi l-am oferit Ucrainei şi culoarele UE de solidaritate pe care le-am deschis sunt cruciale pentru rezilienţa Ucrainei în faţa războiului de agresiune al Rusiei. În plus, exporturile ucrainene trebuie să continue să atingă pieţele din întreaga lume, inclusiv pe cele din ţările aflate în dezvoltare. Acum, trebuie să abordăm anumite consecinţe neintenţionate ale creşterii neaşteptate a importurilor în ţările dumneavoastră", afirmă Ursula von der Leyen în scrisoarea vizualizată de agenţia MEDIAFAX. Mesajul le-a fost trimis premierului României, Nicolae Ciucă, preşedintelui Bulgariei, Rumen Radev, premierului ungar Viktor Orban, prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki şi premierului Slovaciei, Eduard Heger.

"Comisia Europeană a reacţionat imediat prin furnizarea unui pachet de asistenţă financiară de 56,3 milioane de euro destinat fermierilor afectaţi cel mai mult, un pachet care este deja implementat. Acum, pregătim al doilea pachet de asistenţă financiară, în valoare de 100 de milioane de euro şi o rată de co-finanţare de 200% pentru fermierii afectaţi, în cadrul abordării europene comune", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen