Terence Tao este geniul planetar al matematicii! Copilul minune al cifrelor, din Australia. Are un IQ de 220, unul din fraţii săi având doar ...180. “Very superior intelligence”.
S-a născut la 17 iulie 1975 la Adelaide, Australia. La vârsta de doi ani a aflat singur tainele matematicii. Deja de atunci aritmetica nu mai are nicio taină pentru el! Părinţii săi, miraţi, au aflat de la ţâncul de numai doi ani că a învăţat-o de pe... “Sesame Street”, la televizor. Era şi un mod inteligent al copilului de a glumi.
La trei ani jumătate mergea la şcoală
Când avea trei ani şi jumătate părinţii săi l-au trimis la o şcoală privată, dar, şase săptămâni mai târziu, l-au retras pentru că existau diferenţe incompatibile cu ceilalţi elevi mai mari. Părinţii lui, care sunt imigranţi din Hong Kong ajunşi în Australia, au înţeles că copilul lor este unul special. Tatăl său este medic pediatru, iar mama sa a absolvit fizica şi matematica. Ei povestesc cum puştiului îi plăcea să citească singur cărţi de matematică.
La nouă ani era la universitate
La şapte ani, Terence Tao a intrat la liceu, la nouă ani, la universitate. În 1986, 1987 și 1988, Tao a fost cel mai tânăr participant la Olimpiada Internaţională de Matematică. Ani de-a rândul, la 10,11 şi 12 ani, a luat medalii de aur la această respectată competiţie internaţională, rămând cel mai tânăr câştigător din istorie. După această unică ispravă devine student.
Nici nu împlinise 16 ani şi obţine deja licenţa în matematică la Universitatea Flinders, iar la 17 absolvă masterul la aceeaşi universitate. O fotografie îl prezintă luându-şi notiţe între studenţii cu vârste de două sau trei ori mai mari. Fiind atât de mic, e nevoit să se aşeze în genunchi pe scaun pentru a ajunge cum trebuie la masă (foto)!
Cel mai tânăr profesor de la UCLA
La doar 21 de ani obţine doctoratul la Princeton fiind apoi promovat profesor la renumita UCLA el figurând drept cea mai tânără persoană numită în acest rang din istoria instituţiei de învăţământ. La 24 devine cercetător cu drepturi depline la UCLA.
Iar încununarea acestei cariere fulminante, ieşite din comun, vine când abia împlinise 30 de ani. Atunci obţine Medalia Fields, echivalentul Nobelului în matematică, care se acordă doar o dată la patru ani. În 2006 a primit această medalie, un premiu cu atât mai valoros cu cât nu se acordă anual, ci o dată la patru ani.
Geniul matematicii este şi astăzi profesor de matematică la Universitatea din California, Los Angeles, fiind venerat de întreaga comunitate ştiinţifică internaţională. Într-un interviu acordat cu ani în urmă, Terence Tao a spus că le poartă respect matematicienilor români.