x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou curent în cimitire: Înmormântarea Eco

Un nou curent în cimitire: Înmormântarea Eco

26 Apr 2012   •   11:04
Un nou curent în cimitire: Înmormântarea Eco

Cu speranta de viata subtiata, fluturasii din cutiile postale cu oferte speciale de sicrie si servicii funerare au avut un succes mortal. Ca atare, SRL-ul Magazin Funerar a lansat, in mai 2011, revista cu acelasi nume, din care, saptamana trecuta s-a difuzat un nou numar - al saselea.

Sumarul ne-a fost pus la dispozitie de doamna Ioana Musescu, fondator al publicatiei alaturi de sotul Constantin Musescu, care este presedintele asociatiei de profil.

Din sumar am retinut: "Moartea venita din cer", "Crematiunea in cifre", "Tortura – o anticamera a mortii", "Coltul Verde: Inmormantarea eco", "Ultimul cuvant".

Numerele anterioare au dezbatut subiecte precum "Antropofagia, cel mai drastic tabu. Despre canibalism", "Eternitate prin cenusa. O istorie a crematoriilor si incinerarilor umane in Romania", "Boston Impex. Importator de sicrie","Concurs de eseuri. De ce as alege incinerarea?", "Sicrie pentru animale","Ganduri pentru sinucigasi si pentru supravietuitori".

Exista o rubrica permanenta numita "Moartea in secvente literare".

Conform site-ului publicatiei, revista este 'dedicata profesionistilor domeniului funerar din Romania', apare o data, la doua luni si se distribuie pe baza de abonament.

Conform paginademedia.ro, costul unui abonament anual este de 140 de lei (in conditiile in care costul unui exemplar este de 22 de lei), iar tirajul publicatiei este de 1.000 de exemplare.

Am ales sa va prezentam, integral, articolul 'Inmormantarea eco'.

'Inmormantarile reprezinta imaginea vie a modului in care alegem sa traim, daca ne facem griji pentru mediul inconjurator atunci alegem modul eco pentru inmormantare.

Inmormantarea traditionala (cu imbalsamare) si incinerarea au efecte negative asupra mediului.

Metodele complicate de imbalsamare previn alterarea, iar corpul se descompune intr-o perioada mai lunga de timp.

Inmormantarea eco presupune alegerea unui sicriu din lemn, placaj sau bambus, sicriu ce va fi introdus in pamant la o adancime nu foarte mare, iar corpul nu va fi imbalsamat, dar poate fi infasurat intr-un giulgiu.

Daca se doreste revenirea la natura, se poate alege o metoda de inmormantare mai simpla si mai putin costisitoare. De exemplu, in SUA, Capela Funerara si Crematoriul J. Henry Stuhr au devenit primul furnizor de servicii funerare din Carolina de Sud care a fost certificat de Green Burial Council (GBC), o organizatie non-profit care incurajeaza alternativele prietenoase cu mediul la practicile de inhumare moderne. Pentru a obtine un calificativ de “trei frunze' (cel mai mare acordat de GBC), o companie trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte, de la includerea containerelor biodegradabile de inmormantare in cataloage, la oferirea catre clienti a optiunii de a sari peste imbalsamare.

Keith Riddle, directorul J. Henry Stuhr ofera acum clientilor una dintre alternativele “verzi' de inmormantare: o cutie de pin, captusita cu hartie de ziar tocata si un strat de bumbac. Clientii care vin sa vorbeasca cu el despre planurile de inmormantare au optiuni care merg de la sicrie lustruite de nuc la cutii nelacuite de pin, giulgiu si urne din sare de mare care se dizolva in cateva ore dupa ce au fost aruncate in ocean.

Exista doua “cimitire verzi' aprobate de GBC in Carolina de Sud: unul este Greenhaven Preserve, cimitirul verde din Eastover, S.C., iar celalalt este Ramsey Creek Preserve in nordul statului, orasul Westminster. De ce sunt inmormantarile traditionale agresive fata de mediu?

Principalul argument este acela ca se risipesc resurse limitate. Tara McCoy, director de marketing la Greenhaven Preserve , si-a construit pledoaria pe cateva statistici cu greutate: “cimitirele din SUA ingroapa 1.6 milioane de tone de beton anual, destul cat sa construiesti doua benzi de autostrada de-a lungul tarii. De asemenea, ingroapa 90.000 de tone de otel in sicrie, destul cat pentru constructia podului Golden Gate.'

Cat despre politica neimbalsamarii, partizanii acestui punct de vedere au subliniat efectul daunator al formaldehidei, unul dintre cele mai comune ingrediente din lichidul de imbalsamare.

Desi nu exista nicio dovada care sa arate ca poate patrunde in rezervele subterane de apa, substanta este cunoscuta drept cancerigena, prezentand risc pentru antreprenorii de pompe funebre care lucreaza cu ea zilnic.

Procedee de descompunere chimica si criogenie: alternative eco la incinerare si inmormantarea cu imbalsamare. Inmormantarea (cu imbalsamarea corpului sau fara) sau incinerarea au fost mult timp singurele optiuni legale in multe parti ale lumii occidentale, insa nici una din aceste doua variante nu sunt foarte prietenoase cu mediul. Alternativele ecologice devin din ce in ce mai cunoscute. Doua astfel de exemple sunt urmatoarele: o forma de criogenie care usuca prin inghetare si descompunerea chimica care utilizeaza hidroliza alcalina pentru a distruge corpul. Rezultatul final al ambelor procese este o pulbere fina, similara cu cenusa pretinzand a avea un impact mai mic asupra mediului.

Criogenia

Cadavrul este inghetat la -18° C, asezat in sicriu si introdus in azot lichid ceea ce il face foarte fragil. Cadavrul si sicriul sunt expuse unor vibratii usoare care duc la o dezintegrare sub forma de pulbere organica. Se utilizeaza o camera de vid pentru a evapora apa din pulbere, iar mercurul si alte metale sunt separate si indepartate cu ajutorul unui camp magnetic. Restul de 25-30 kg de pulbere este apoi pus intr-un recipient facut din amidon de porumb. Aceasta pulbere este igienica, inodora si nu se descompune daca este pastrata la loc uscat.

Descompunerea chimica

Acesta este un procedeu care utilizeaza apa si substante alcaline, in detrimentul caldurii puternice, pentru a descompune rapid un cadavru.

Corpul, inchis in sicriu, este pus intr-o camera de otel cu hidroxid de potasiu la o presiune de 10 bari. Temperatura este stabilita la 180° C fiind cu 80% mai rece decat procedeul standard de incinerare. Presiunea mare si temperatura descompun corpul in 2-3 ore, ramanand doar oasele pentru a fi zdrobite intr-un mod similar cu incinerarea si depuse intr-o urna'. (Madalina Aninoseanu)

Conform Ioanei Musescu, inmormantarea eco nu este practicata, deocamdata, in Uniunea Europeana.

×