x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un pictor leton șocheză Biserica Ortodoxă cu lucrările sale

Un pictor leton șocheză Biserica Ortodoxă cu lucrările sale

01 Mai 2015   •   15:23
Un pictor leton șocheză Biserica Ortodoxă cu lucrările sale

Picturile distopice, ale artistului leton Sergei Diomin, înfățișează diverse scene în care personajele sunt unele surprinzătoare, de la porci în uniforme militare, teroriști sinucigași pe biciclete, până la mașini de cusut sau specialiști în dezamorsarea bombelor. Însă ce a atras, cel mai mult, atenția publicului asupra creațiilor sale, sunt picturile în care maimuțe sunt reprezentate precum sfinții din icoanele ortodoxe.

Pictorul și-a câștigat popularitatea în anul 2010, cu lucrarea Boris și Gleb.  În tablou sunt două maimuțe, îmbrăcate în haine preoțești și aure în jurul capetelor, precum erau reprezentați preoții în picturile bisericești din secolul 11.  Creația a câștigat o competiție online, pentru artiștii din toată lumea, care a fost găzduită de galeria londoneză Saatchi.



O a doua lucrare similară a ajuns în semifinala aceleiași competiții din 2014. Lucrarea reprezintă un babuin albastru îmbrăcat în haine de cleric ortodox. Pictura a devenit în scurt timp atât de populară, încât a fost cumpărată înainte să fie expusă de galeria Saatchi, la terminarea concursului.
Sergei Diomin, care este ateu convins, insistă că nu a dorit să ofenseze pe nimeni cu aceste picturi.






.




×