x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un român este cel mai tânăr episcop catolic din lume

Un român este cel mai tânăr episcop catolic din lume

08 Dec 2011   •   14:32
Un român este cel mai tânăr episcop catolic din lume

Preasfintia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop ales al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Romane Unita cu Roma Greco-Catolica a devenit joi, la varsta de 39 de ani, cel mai tanar episcop catolic din lume.

El a fost hirotonit la Roma, in Biserica "Santi Biagio e Carlo ai Catinari", in prezenta Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale din Vatican, precum si a numerosi episcopi si prelati din Romania si din strainatate.

"Episcopul Claudiu Lucian Pop a fost ales de catre Sinodul Bisericii Greco-Catolice din Romania, fiind proclamat de catre Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea si de catre Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Preafericitul Lucian Muresan, ca Episcop titular de Mariamme, pe data de 21 noiembrie 2011", a anuntat preotul Adin Pop, de la Biroul de presa al Mitropoliei Blaj.

Parintele Claudiu Lucian Pop s-a nascut la 22 iulie 1972, in localitatea Piscolt din judetul Satu-Mare, conform Agerpres.

"In formarea sa religioasa si umana, a contribuit, alaturi de parinti, bunicul matern, preotul greco-catolic Victor Vancu, in clandestinitate. Ulterior, prin bunavointa si increderea Preasfintitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, in anul 1991 a obtinut o bursa de studii la Roma, din dorinta de a explora orizontul spiritului uman, fiind hirotonisit preot la 23 iulie 1995", a mai anuntat Mitropolia Blaj

In Cetatea Eterna, episcopul a studiat la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi la Universitatea Pontificala Gregoriana, obtinand Licenta in Teologie Spirituala (1998) si doctoratul in anul 2006. Intre anii 2001 si 2007 a fost rector la Misiunea Greco-Catolica din Paris.

Ulterior, la cererea Arhiepiscopului Major si a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Romane, a fost numit de catre Congregatia pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma.

×
Subiecte în articol: roma preot catolic