Potrivit medicilor, un sfert dintre preşcolari şi şcolari au probleme cu vederea, iar copiii de la creşă, cu metabolismul şi nutriţia. Afecţiunile neuropsihice şi de limbaj urcă şi ele încet în topul problemelor de sănătate din rândul elevilori. Nici când mai cresc un pic, copiii nu scapă de probleme. Ba mai mult, ele devin mai serioase dacă nu sunt observate la timp.
Strabismul din naştere trebuie corectat. Însă şi copiii născuţi fără probleme de vedere ar trebui duşi măcar o dată la un consult de rutină când împlinesc trei ani. În lipsa ochelarilor, organismul unui copil este suprasolicitat, mai ales dacă a ajuns la vârsta la care trebuie să meargă la şcoală.
Şcolarii de 7-9 ani pot suferi de boli respiratorii, în timp ce la 10-12 ani, elevii deja încep să aibă probleme cu inima. De la 14 ani aceste cazuri se înmulţesc. Dar, medicii spun că problema cu care se confruntă cel mai frecvent la toate grupele de vârstă sunt malformaţiile de coloană.
La adolescenţi apar şi afecţiunile digestive cronice. Primul semnal de alarmă, spun medicii, este apariţia kilogramelor în plus, care pe viitor îi predispun pe copii la boli grave. "Conform piramidei alimentare nu trebuie să lipsească lactatele, un preparat de carne. Carnea de porc trebuie consumată la ocazii speciale şi nu trebuie să lipsească fructele şi legumele care asigura necesarul de vitamine"
Programul tinerilor ar trebui completat cu exerciţii fizice. Chiar şi o oră de sport e esenţială pentru sănătate, mai spun specialiştii. Sănătatea fizică e strâns legată de cea psihică. Îngrijorător e că peste 5% dintre elevi sunt afectaţi de diverse tulburări de vorbire şi întârziere mentală.
Antena3
Citește pe Antena3.ro