x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Unde-i acum Dumnezeu?"

"Unde-i acum Dumnezeu?"

de Corina Trandafir    |    01 Dec 2005   •   00:00
"Unde-i acum Dumnezeu?"

Copii ramasi fara mame. Familii fara copii. Jale, lacrimi si durere in localitatile ialomitene Gheorghe Lazar, Ograda, Mihail Kogalniceanu, Tandarei, Saveni si Slobozia, acolo unde locuiau victimele accidentului produs marti la Slobozia.

In comuna plutea ieri o atmosfera apasatoare. Pe drumuri, femeile indoliate faceau pelerinaj de la un decedat la altul. "Parca ne-a blestemat cineva de a picat raul asta pe noi", spun oamenii adunati palcuri-palcuri pe strazi. Toti discuta despre drama de marti seara. Unii isi indreapta mania spre sofer, altii, spre patronul firmei la care lucrau femeile, pentru ca, intr-un final, sa ajunga cu totii sa spuna fatalist: "Asta le-a fost scris!".

Familia Enache si-a pierdut doua fete in accident. Alexandru Lucica Aneta avea 28 de ani, iar Enache Raluca Liliana avea doar 18 ani. Ambele fete lucrau de doar doua luni la croitoria din Slobozia. Mama acestora, in varsta de 50 de ani, nu vrea sa accepte ca fetele ei s-au dus. "E prea devreme. De ce nu ne-am dus noi? Au plecat la munca si am auzit tarziu, seara, de nenorocire; ne-a spus cineva care a trecut pe acolo. Am avut trei fete si am ramas cu una. Unde-i Dumnezeu?", intreaba femeia cu vocea sfarsita de lacrimi.

Tatal fetelor pare ca nu intelege ce se intampla. Spune incet: "Am cinci copii; doua fete ca doua flori s-au dus. Pe cine sa dau eu vina? Pe sofer? Si el a murit. Asa a fost sa fie, dar durerea e prea mare...".

Tot in Gheorghe Lazar, la intrarea in localitate, alta familie indoliata. Parintii Georgetei Negoita abia si-au revenit din starea de soc. Mama fetei de doar 31 de ani isi striga durerea, abia tinandu-se pe picioare: "Uitati-va cum mi-au adus-o! In patru scanduri! Fata mea... Cum sa te strig si ce sa fac sa te ridici in picioare? Nu vreau sa te duca sa puna pamant pe tine... fata mea".

Georgeta avea 31 de ani si lucra de doar trei saptamani la croitoria de la Slobozia. Sotul ei trebuia sa plece marti la lucru in Spania, iar la 13 decembrie trebuia si ea sa mearga pentru selectare la lucru in aceeasi tara. In urma ei au ramas doi copilasi: unul de clasa a II-a, iar celalalt de doar 3 ani. Cateva strazi mai departe, Petre Ismana isi plangea si el sotia. Femeia, Lelia Ismana, avea si ea tot 31 de ani. Lucra de trei luni, pentru ca veniturile sotului nu erau suficiente. Doi copii, o fata de 13 ani si un baiat de 6 ani, au ramas fara mama. Soacra femeii, batrana si bolnava, spune cu ochii uscati de lacrimi: "De ce nu m-a luat pe mine? De ce n-a lasat-o pe ea sa creasca copilasii?".

MAMA SI FIICA AU SFARSIT IMPREUNA. La cativa kilometri mai departe de Gheorghe Lazar se afla comuna Ograda. Si aici patru familii indoliate.

La iesire din comuna, in casa familiei Mangiurea nu se afla decat cateva rude. Aici, si mama, si fiica si-au gasit sfarsitul in accident. Mama, Joenel Ionela Victorita, s-a despartit de ceva vreme de sot. Locuia singura cu cei doi copii ai sai: fata si baiatul. A muncit din greu sa tina si casa, si copiii. Din familia lor a mai ramas doar baiatul in varsta de 20 de ani. "Victorita a avut o viata grea. A muncit toata viata. Copiii erau singura ei bucurie. Acum s-au dus si ea, si fata", spune unchiul copiilor si nasul de botez al fetei decedate.

DOI COPII AU RAMAS FARA PARINTI. Tot in Ograda, doi copii si-au pierdut mama in accident. Gongea Tudorita avea 43 de ani. Cumnata ei spune ca lucra de doi ani, dar avea carte de munca de cateva luni. Copiii nu si-au revenit din soc. Fata cea mare, Cristina, este in clasa a XII-a, iar fratele ei, Gabriel, in clasa a X-a, la Liceul din Tandarei. Copiii si-au pierdut si tatal in urma cu trei ani. Au ramas acum singuri pe lume. "Cine sa aiba grija de ei? Cine sa-i mai ajute?", intreaba plangand bunica celor doi copii.

Peste tot... suferinta multa. Ialomitenii sunt socati, iar vestea accidentului i-a facut pe multi dintre ei sa spuna ca judetul este parca blestemat: "Cand tornade, cand inundatii, cand nenorocirea asta. Prea multe rele deodata", spun batranii, facandu-si cruce.

FIRMA PLATESTE CHELTUIELILE. Primarul comunei, Marian Pavel, spune ca accidentul este o drama locala: "Nu avem cuvinte; sunt familii tinere, care au muncit din greu sa-si faca un rost, iar acum a picat peste ei nenorocirea... Suntem alaturi de familiile indoliate si vom face tot ce se poate pentru a trece mai usor de aceste momente grele. Firma la care lucrau femeile va asigura toate cheltuielile inmormantarii crestinesti".

DOUA FETE FARA MAMA
Pe aceeasi strada din comuna ialomiteana Ograda, alta familie era stransa in fata casei. Doua fete, Moise Alina, de 17 ani, si Moise Cornelia, de 14 ani, isi plangeau incet mama. Moise Mariana avea 36 de ani si lucra de doi ani. Voia ca fetelor ei sa le fie bine. "Ieri implinea 18 ani de cand s-a casatorit cu tata; numai de necazuri a avut parte, n-a fost si ea fericita. O fata care a fost in masina ne-a trimis mesaj - eu eram la scoala - si mi-a spus de accident. De obicei, mama o tinea pe genunchi in masina. De data asta, a trimis-o in spate, ca o dureau genunchii. Poate asta a fost scaparea fetei, care e bine acum; mama insa s-a prapadit. Ne-am dus la spital de la scoala si n-am gasit-o; tata a gasit-o la locul accidentului. Nu mai putem face nimic", spune fata mai mare.
×
Subiecte în articol: mama observator copii