x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universitarii sunt supăraţi pe ministrul Educaţiei, care semnează ordine pentru a-şi sprijini tatăl

Universitarii sunt supăraţi pe ministrul Educaţiei, care semnează ordine pentru a-şi sprijini tatăl

de Diana Scarlat    |    07 Sep 2011   •   21:00
Universitarii sunt supăraţi pe ministrul Educaţiei, care semnează ordine pentru a-şi sprijini tatăl

Universitatile au fost puse in fata faptului implinit: au fost clasificate in graba, fara pic de transparenta, care va scoate pe banda rulanta "tocilari cu diploma", ii va duce pe unii la fali­ment, va inchide revistele romanesti de specialitate si va duce la distrugerea fondului de carte. Unii rectori subliniaza ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, si-a incalcat propria lege prin aceasta clasificare si, mai mult, il acuza ca a semnat un ordin de ministru prin care acorda ilegal finantare pentru Masterat si Docto­rat Universitatii din Arad, unde tatal sau este profesor.

Clasificarea universitatilor a fost prezentata marti de ministrul Fune­riu. Potrivit Legii educatiei nationale, universitatile sunt clasificate in trei categorii, respectiv universitati centrate pe educatie, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica si, respectiv, universitati de cercetare avansata si educatie. 80% din locurile la doctorat vor reveni universitatilor din categoria cer­cetare avansata si educatie, categorie in care intra, intre altele, Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Academia de Studii Economice din Bucuresti sau Universitatea de Stiinte Agricole din Cluj. In categoria universitatilor de educatie si cercetare stiintifica intra, intre altele, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati sau Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti, alaturi de toate universita­tile de creatie artistica, mi­litare si de siguranta nationala. Restul universitatilor sunt in categoria universitati centrate pe educatie. Pentru clasificare au fost evaluate peste 90 de unitati de stat si particulare.

"In Romania exista o singura clasificare, cea pe care a facut-o Agentia Romana pentru Calitate in Invatamantul Superior (ARACIS) pe o perioada de patru ani. Acolo au fost clasificate unele cu grad inalt de incredere, altele cu incredere, altele cu neinredere. Este singura clasificare legala in momentul de fata, care poate sa fie recunoscuta", spune Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii "Di­mitrie Cantemir". Rectorii se mai plang si de faptul ca, atunci cand au raportat datele cerute in graba de minister, nu au stiut exact pentru ce vor fi folosite, cu atat mai putin criteriile pe care s-a facut clasificarea. Altii il acuza pe ministrul Funeriu ca a schimbat tema de interes a acestei perioade, respectiv dezastrul de la Bacalaureat, prin auntarea clasificarii universitatilor, din moment ce singura consecinta a acestei clasificari este faptul ca s-au acordat diferentiat fondurile pentru universitatile de stat, pe programe de Licenta, de Master si pe Doctorat. Unii rectori il acuza pe ministrul Funeriu ca si-a incalcat propria lege, pentru ca dupa ce s-a facut clasificarea, s-a dat un ordin de mi­nistru prin care se acorda finantare unora dintre universitati pentru programele de Master si Doctorat, desi se afla in categoria care le permite finantare numai pentru Licenta. Multi au fost deranjati de faptul ca Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, unde tatal ministrului a fost profesor, a primit finantare pentru programe de Master si Doctorat, desi este in categoria a treia, conform clasificarii. Rectorul Corina Dumi­trescu mai spune ca "un principiu al clasificarii pe care-l respectam a fost detrunat, denaturat si degenerat si inclusiv Legea 1/2011 a fost incal­cata". "Nu este adevarat ca am fi primit fonduri pentru ca tatal minis­trului este profesor la noi, pentru ca s-a si pensionat, a renuntat la post toc­mai pentru a nu mai fi atacat, iar finantare au primit in continuare, prin ordin de ministru, foarte multe uni­versitati", spune Lizica Mihut, rec­­torul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad.

Alti rectori si profesori universitari spun ca era nevoie de o clasificare, insa ar fi trebuit sa se tina cont de multe alte criterii pentru evaluare. "Nu s-a facut insa un clasament exact, s-a inceput foarte tarziu, s-a facut in mare graba, dar din punct devedere legal a fost la limita, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a Legii educatiei. Ar fi trebuit inceputa cu doua luni mai devreme aceasta activitate, astfel incat sa nu se puna problema ra­por­tarii false din partea unor universitati, pentru ca nici cerintele nu erau foarte bine descrise", spune Anton

Hadar, presedintele federatiei "Alma Mater". "Nici conferintele inter­nationale nu se iau in seama. Partea pozitiva este ca vor fi universitati care vor lupta sa teaca din B in C si se va incuraja competitia", mai spune Hadar.

Alti rectori se intreaba cat de egala este pozitia universitatilor in Ro­ma­nia si cum se vor mai putea pregati stu­dentii, in actualele conditii. "A fost o lipsa totala de transparenta. Totul s-a facut in ascuns si mai ales in domeniul publicarii standardelor strict necesare pentru a face parte dintr-o anumita categorie, pentru a se sti ce anume se urmareste. Pe de alta arte, prin aceasta clasificare se va distruge fondul de carte din biblioteci, realizat de catre cadrele didactice din Romania, pentru ca toti vor cauta edituri internationale si, mai mult, se vor distruge revistele romanesti", explica si Adrian Gorun, rectorul Universitatii "Brancusi" din Targu-Jiu. "Din punct de vedere al prestigiului, n-as putea spune ca suntem afectati, dar din punct de vedere financiar se va crea un clivaj enorm intre universitatile pe care le-au plasat in categoriile C si B, pentru ca vor ramane locuri de la buget neocupate la universitati mari, unde nu se vor duce studenti din zonele de provincie ale tarii. Cu cat ai locuri mai putine la buget, cu atat trebuie sa te descurci mai ales cu plata utilitatilor si sa investesti in infrastructura pentru cercetare", mai spune Gorun. Andrei Marga, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", considera ca Ministerul Educatiei a evaluat si clasificat universitatile din Romania folosindu-se de criterii care nu sunt conforme cu cele europene. "Criteriile folosite de minister sunt mai curand un amestec de traditie locala si evaluare interesata, dupa ochi. Invocarea European University Association (EUA) nu este adecvata, caci aceasta asociatie, ca orice asociatie, nu face clasamente. EUA da sfaturi, evalueaza si infor­mea­za asupra metodologiilor, dar nu face clasamente (ierarhizari). Incultura institutionala isi vadeste din nou efectele in administratia tarii", a precizat Marga, intr-un comunicat transmis presei. La randul sau, rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, Adrian Graur, a declarat ca la evaluarea universita­tilor au fost "ambiguitati si abordari ciudate in indicii utilizati" si ca asteapta date despre cum s-a facut aceasta evaluare pentru a vedea care sunt pasii de urmat.

×