x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Excepții de la purtarea măștii de protecție

UPDATE Excepții de la purtarea măștii de protecție

26 Oct 2020   •   12:17
UPDATE Excepții de la purtarea măștii de protecție

Masca de protecție purtată în spații publice poate fi scoasă pentru perioade scurte de timp în timpul fumatului, a consumului de alimente și băuturi în afara teraselor și în timpul practicării activităților sportive individuale, potrivit hotărârii 50 a CNSU. Persoanele trebuie să fie în afara trotuarelor și să respecte 2 metri distanță față de alți oameni.

Prin această decizie s-a aprobat lista zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România şi clarificarea unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor HG nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă şi a măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Țările cu risc epidemiologic pentru care se instituie carantina sunt: Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franţa, Gibraltar, Elveţia, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croaţia, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico. 

 

ȘTIRE INIȚIALĂ Persoanele care practică sport în aer liber nu este nevoie să poarte măști de protecție dar nu trebuie să interacționeze cu alți oameni, potrivit premierului Ludovic Orban. Deocamdată nu vor fi impuse alte restricții. În Capitală situația infecțiilor este stabilă.

"De asemenea, sunt şi câteva excepţii de la obligaţia portului măştii care sunt punctuale pentru cei care practică jogging-ul în aer liber, că le e greu să poarte mască, dar trebuie să îl facă în locuri în care să nu aibă interacţiune cu alţii.

Deocamdată, vrem să vedem efectul măsurilor care au fost dispuse odată cu depăşirea pragurilor stabilite. În funcţie de analiza rezultatelor, vom decide dacă este sau nu necesar să stabilim alte măsuri.

Se vede la Bucureşti că deocamdată stăm pe un platou, nu au mai crescut numărul de cazuri", a explicat acesta.

El a precizat și faptul că după ora 23.00 sunt activi mai ales adolescenții dar încă nu vor fi luate măsuri în acest sens. 

"Când vom avea ceva pe tema asta vom anunţa. Pe de o parte, vrem să vedem efectele în alte ţări, pentru că măsura se aplică în alte ţări. Vrem să vedem dacă există efecte în alte ţări. Ştiţi că restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte afectează mai puţin populaţia matură, în special adolescenţii sunt cei care sunt activi după ora 23,00. Dar, să vedem efectele în alte ţări. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care sunt măsuri importante: trecerea învăţământului în sistem online, portul obligatoriu al măştilor, închiderea teatrelor, instituţiilor de spectacol cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor. Sunt măsuri care reduc interacţiunea socială şi care noi considerăm că vor genera efecte".

Nunțile, botezurile și alte evenimente ar trebui anulate.

"Sigur că se mai pot organiza, dar numai în spaţii private astfel de petreceri. Sfatul nostru este să se abţină, inclusiv tinerii, adolescenţii de a participa la aceste petreceri", a spus premierul. 
 

×