x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ursula von der Leyen aşteaptă cu nerăbdare să deschidă un nou capitol în relaţiile cu Londra

Ursula von der Leyen aşteaptă cu nerăbdare să deschidă un nou capitol în relaţiile cu Londra

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2023   •   19:00
Ursula von der Leyen aşteaptă cu nerăbdare să deschidă un nou capitol în relaţiile cu Londra
Sursa foto: Hepta

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat luni, la sosirea la Londra, că doreşte să deschidă un nou capitol în relaţiile diplomatice cu Regatul Unit, transmite Reuters.

''Aştept cu nerăbdare să întoarcem o pagină şi să deschidem un nou capitol cu partenerul şi prietenul nostru'', a scris Von der Leyen pe Twitter.

Ea se va întâlni cu premierul britanic Rishi Sunak pentru a încerca să definitiveze detaliile unei noi înţelegeri asupra procedurilor comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Negociat în acelaşi timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Protocolul nord-irlandez menţine de facto provincia Irlanda de Nord în interiorul pieţei unice europene.

Documentul, semnat în 2020 de fostul premier britanic Boris Johnson, prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) ce ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Britanicii au refuzat să pună în practică multe dintre controale şi au criticat UE pentru că s-a dovedit prea strictă în punerea în aplicare a Protocolului nord-irlandez, despre care Londra susţine că afectează afacerile din Irlanda de Nord şi adânceşte impasul politic din această provincie.

Percepţia că Protocolul erodează locul Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit a provocat iritarea multor unionişti şi a condus la un boicot din partea Partidului Democratic Unionist (DUP), ce refuză orice aplicare de facto a dreptului european în Irlanda de Nord şi blochează funcţionarea executivului local de la Belfast de un an.

Totuşi, liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a apreciat săptămâna trecută că un acord este posibil ''în zilele următoare''.

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen Londra