x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verde pentru o zi

Verde pentru o zi

de Anca Aldea    |    08 Iun 2007   •   00:00
Verde pentru o zi
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Zi de zi auzim la ştiri despre incălzirea globală, despre gazele cu efect de seră, despre topirea gheţarilor şi alte efecte ale poluării excesive. Ce poate face insă un om obişnuit ca să oprească (auto)distrugerea Planetei? Să facă duş in loc de baie, să meargă cu mijloacele de transport in comun sau cu bicicleta in loc de maşina personală, să inchidă televizorul dacă nu se uită la el...Â



Tot mai mulţi oameni speră că vor ajunge să aibă o viaţă mai ecologică, alături de cei apropiaţi. Pentru cei care nu ştiu cum să devină "verzi", experţii cotidianului britanic The Guardian oferă căteva sugestii.

Deja sfaturi legate de economisirea curentului electric, a apei şi a carburanţilor au inceput să fie făcute publice tot mai mult in ultima vreme. Evenimentele centrate pe problemele incălzirii globale sunt tot mai dese, tot mai mulţi experţi sunt citaţi de presă trăgănd semnalul de alarmă cu privire la schimbările climatice. Astăzi, oamenii iau tot mai des act de dimensiunea ecologică a lumii.

NU IROSIŢI. In Bucureşti şi in alte oraşe ale Romăniei au inceput să circule tot felul de pliante cu sfaturi diferite: "Stingeţi televizorul atunci cănd nu urmăriţi ceva la el!", "Stingeţi lumina cănd părăsiţi incăperea!", "Nu lăsaţi incărcătorul telefonului mobil in priză atunci cănd telefonul in sine nu e conectat!", "Folosiţi baterii reincărcabile şi becuri economice!", "Inchideţi computerul cănd nu-l utilizaţi!", "Nu irosiţi apa!", "Măcar o dată pe săptămănă lăsaţi-vă maşina in garaj şi mergeţi pe jos sau cu mijloacele de transport in comun!". Căsuţele de mail ne sunt invadate de tot mai multe mesaje "verzi", iar mulţi dintre cunoscuţii mei au, ca semnătură electronică, pe lăngă nume, funcţie şi număr de telefon, un mesaj, care poate suna cam aşa: Nu printaţi acest mesaj decăt dacă este neapărată nevoie. Economisind hărtia, salvaţi copacii de la tăiere!"

In Occident, presa de specialitate işi face cu sărguinţă treaba, indemnănd publicul de toate categoriile sociale să salveze Planeta de la (auto)distrugere. Cotidianul britanic The Guardian - una dintre publicaţiile care acordă un mare interes subiectelor ecologice - ne spune, in fiecare zi, că orice gest căt de mic al fiecăruia dintre noi poate ajuta Planeta să respire curat. De exemplu, scrie ziarul, economisirea curentului electric şi a apei reduce pierderile şi poluarea.

DIMINEAŢA. Cum ar trebui să arate o zi din viaţa unui om cu conştiinţă ecologică? The Guardian răspunde, acordănd fiecărei etape un interes specific. "Incepeţi dimineaţa cu un duş rapid. In cinci minute puteţi economisi de trei ori mai multă apă decăt dacă aţi face baie". Cănd vă duceţi in bucătărie să pregătiţi micul dejun, aveţi grijă ca in ibric să nu fie mai multă apă decăt aveţi nevoie pentru o cafea sau un ceai! Există statistici potrivit cărora dacă fiecare britanic ar fierbe doar cantitatea de apă de care se va folosi ulterior, atunci ei ar putea face o economie de energie căt să susţină iluminarea stradală a jumătate dintre străzile din Marea Britanie intr-un an. Economie de energie inseamnă economie de dioxid de carbon, adică un ceai mai curat. Atenţie, s-au inventat ibricele ecologice, care, oricăt de pline cu apă ar fi, ele nu fierb decăt o cantitate echivalentă cu volumul unei căni. Cănd vă intoarceţi la baie să vă spălaţi pe dinţi, aveţi grijă să nu lăsaţi apa de la robinet să curgă fără să o folosiţi! Potrivit Ministerului britanic al Mediului, la fiecare minut, printr-un robinet se irosesc pănă la cinci litri de apă. "In loc să săriţi imediat in autoturism să vă duceţi la serviciu, folosiţi bicicleta, autobuzul sau alt mijloc de transport in comun! Dacă aveţi neapărată nevoie de maşina personală, sunaţi-vă colegul care stă in drumul spre serviciu şi luaţi-l şi pe el la drum!"
Odată ajuns la serviciu, aruncaţi cănuţa de hărtie şi folosiţi-o pe cea de ceramică. Şi paharul din sticlă e la fel de bun. Astfel că in patru săptămăni veţi economisi 20 de pahare de plastic şi 227 pe an.

LA PRĂNZ. Cănd vine ora mesei de prănz, aveţi grijă ca pacheţelul pe care l-aţi luat de-acasă de dimineaţă să fie din ambalaj biodegradabil. E de preferat un ambalaj de carton faţă de unul din plastic. Există, in Marea Britanie, magazine care au inceput să folosească amidon de porumb ca şi compoziţie pentru ambalajele pentru sendvişuri, deoarece el se dezintegrează mult mai repede decăt ambalajul din plastic. Şi nu uitaţi să nu mai cumpăraţi pungi de plastic. Ingrijiţi-vă să aveţi o gentuţă specială pentru sendvişuri pe care să o purtaţi mereu după dumneavoastră şi să o spălaţi cănd ajungeţi acasă pentru a fi curată a doua zi. Atenţie insă: prin spălarea de mănă şi clătirea vaselor se pot folosi 150 de litri de apă pe zi, in timp ce o maşină de spălat vase nu foloseşte mai mult de zece litri in aceeaşi perioadă de timp. Şi pentru că foloseşte curent electric, maşina de spălat vase va fi pusă in funcţiune doar după ce va fi umplută in totalitate. In Occident se foloseşte din ce in ce mai mult detergentul lichid, fabricat din ingrediente naturale şi ambalat in sticle reciclabile.

SEARA.
La finele unei zile obositoare, aveţi grijă ca, inainte de a pleca de la serviciu, să stingeţi şi computerul, şi monitorul. Potrivit companiei guvernamentale Carbon Trust din Marea Britanie, stingerea, peste noapte, a echipamentului neesenţial de la serviciu economiseşte suficientă energie pentru a pune in mişcare un autoturism pe o distanţă de 160 de kilometri.

×
Subiecte în articol: verde! cănd