x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict CSM - DNA a difuzat caseta "Remeş"

Verdict CSM - DNA a difuzat caseta "Remeş"

de Violeta Fotache    |    11 Iul 2008   •   00:00

Scandalul legat de difuzarea filmuleţului de flagrant cu mituirea lui Decebal Traian Remeş, în care actor principal a fost şi Ioan Avram Mureşan, ambii foşti miniştri ai Agriculturii, a fost ieri soluţionat de plenul CSM.



Scandalul legat de difuzarea filmuleţului de flagrant cu mituirea lui Decebal Traian Remeş, în care actor principal a fost şi Ioan Avram Mureşan, ambii foşti miniştri ai Agriculturii, a fost ieri soluţionat de plenul CSM.

Potrivit preşedintelui CSM, judecătorul Lidia Bărbulescu, Consiliul a stabilit că DNA a procedat defectuos în gestionarea înregistrărilor audio-video din dosarul Remeş, fapt care a favorizat scurgeri de informaţii de natură a compromite actul de justiţie şi chiar de a crea situaţii favorabile unor învinuiţi sau inculpaţi. "Deşi nu s-a putut stabili persoana care a multiplicat şi transmis către terţi înregistrarea audio-video, se impune totuşi atenţionarea DNA asupra modului defectuos în care a gestionat înregistrările în cauză. (…) DNA urmează ca în viitor să procedeze la luarea tuturor măsurilor de securitate în gestionarea informaţiilor referitoare la anchetele în curs, astfel încît să evite eventuale scurgeri de informaţii. Se impune înaintarea materialului întocmit de Inspecţie procurorului general al României, în vederea luării măsurilor legale impuse de aspectele reţinute, precum şi luarea unor măsuri referitoare la o mai bună gestionare a informaţiilor în cadrul anchetelor în curs. Plenul a înlăturat din conţinutul notei aprecierile IJ referitoare la valabilitatea administrării unor probe, apreciind în acest sens că acestea exced atît competenţelor IJ, cît şi obiectivelor controlului", a declarat preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, la finalul şedinţei la care a participat şi procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat că va revizui ordinul privind relaţiile cu presa pentru toate structurile Ministerului Public, astfel încît transmiterea către presă a informaţiilor din dosarele aflate în curs de urmărire penală să se facă legal, dar şi egal către toţi jurnaliştii, fără favoritisme. În replică, DNA susţine că atenţionarea publică duce la culpabilizarea gratuită a instituţiei şi că verdictul CSM este "nesusţinut juridic şi faptic".

Comunicatul DNA

Urmare a comunicatului emis de CSM la data de 10 iulie 2008 în legătură cu raportul inspecţiei judiciare privind transmiterea în mass-media a unei înregistrări  dintr-un dosar penal al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prezentată opiniei publice ca scurtmetrajul şpăgii "Mureşan – Remeş", Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:    

Constatăm că, potrivit comunicatului de presă, "inspecţia judiciară nu a putut stabili persoana care a multiplicat şi transmis către terţi înregistrarea audio-video". De asemenea, nu s-a stabilit de către Inspecţia Judiciară încălcarea unor norme din legi sau regulamente, astfel încît, concluzia conform căreia DNA a gestionat defectuos informaţiile este nesusţinută juridic şi faptic. Aceasta, cu atît mai mult cu cît niciodată nu s-au constatat deficienţe de către vreun organ de control în activitatea de gestionare a înregistrărilor în cadrul DNA.

În acest context, "atenţionarea publică" a instituţiei, măsură care de altfel nu este prevăzută în legislaţia privind sistemul judiciar, duce la culpabilizarea gratuită a DNA.    

Raportat la caracterul confidenţial al informaţiilor, subliniem inconsecvenţa Consiliului Superior al Magistraturii, care, în situaţii similare, a emis păreri contrare. În cazul de faţă a apreciat că scurgerile de informaţii cu caracter confidenţial din dosar sînt de natură a compromite actul de justiţie, în vreme ce la data de 21 iunie 2008, prin vocea preşedintelui său, judecătorul Lidia Bărbulescu, susţinea că publicarea pe site-ul Camerei Deputaţilor a referatului prin care se cere urmărirea penală a unui parlamentar, document cu acelaşi caracter confidenţial, nu reprezintă un act care nu poate fi public. 


×
Subiecte în articol: observator