x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vieţi pierdute, dosare ascunse

Vieţi pierdute, dosare ascunse

de Mara Raducanu    |    19 Mai 2009   •   00:00
Vieţi pierdute, dosare ascunse

România este fără doar şi poate fruntaşă la capitolul accidente de circulaţie. Deşi facem campanii peste campanii, pe şoselele din ţara noastră e un adevărat "măcel" rutier. Amenzile nu mai sperie pe nimeni, iar din cele 47.449 de dosare întocmite în ultimii doi ani pe cauze rutiere, doar 15.159 au fost trimise în instanţă prin rechizitoriu. Celelalte "s-au pierdut" pe drum din cauza nepăsării şi lipsei de implicare a autorităţilor.




Foarte mulţi oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa pe trecerea de pietoni. În cele mai multe dintre cazuri, "mortul a fost singurul vinovat".  Mult mai convenabil. Şi, de ce nu, mai rapid. Sub "umbrela" unei justiţii care funcţionează încet şi se pune în mişcare doar în cazurile "pe sprânceană", victimele accidentelor de circulaţie aşteaptă ani întregi să-i vadă pedepsiţi pe cei vinovaţi. Banii şi influenţa celor care ar fi trebuit să plătească pentru fapta lor au triumfat, nu de puţine ori, în faţa aplicării legii. După constatarea accidentului şi după stabilirea câtorva lucruri elementare despre incident, cercetările au fost date uitării. Indiferenţa autorităţilor şi-a spus de cele mai multe ori cuvântul. Omul este purtat ani întregi prin instanţă, lovindu-se de un sistem care mai mult acuză victimele, decât vinovaţii.  

STATISTICI SUMBRE
Aşa se face că din cele 28.064 de infracţiuni constatate la regimul rutier, doar 400-500 de persoane au ajuns după gratii în anul 2007 şi în primele şase luni ale lui 2008. Spre exemplu, în 2007, 35 de persoane au fost condamnate pentru ucidere din culpă, 971 pentru infracţiuni contra circulaţiei pe drumurile publice, 324 de persoane pentru conducere sub influenţa alcoolului, 23 de persoane pentru părăsirea locului accidentului, iar 326 de persoane pentru conducere fără permis. În 2008, doar patru indivizi au fost condamnaţi la închisoare pentru ucidere din culpă, în vreme ce 263 de persoane au primit condemnări definitive pentru infracţiuni contra siguranţei rutiere, 90 de persoane pentru conducere sub influenţa alcoolului, cinci persoane pentru părăsirea locului accidentului şi 91 pentru conducere fără permis. "În anul 2007 şi în primul semestru din 2008 s-au întocmit 47.449 de dosare şi doar 15.158 au fost trimise în judecată prin rechizitoriu (în condiţiile în care conform datelor de la DPR din cadrul IGPR, vinovăţia în producerea accidentelor a revenit conducătorilor auto în proporţie de 58, 15%)", după cum explică Claudiu Cremănuţă, autorul unei cărţi despre circulaţia rutieră şi probleme din trafic.

NEPÂSARE CRASÂ

Cazul Tatianei Duplei, studenta din Republica Moldova, ucisă în anul 2008 chiar pe trecerea de pietoni de pe Şoseaua Kiseleff este emblematic în acest sens. Omorâtă de Anamaria Ştraus, o doamnă din lumea bună, prietenă de afaceri cu mai-marii de pe la noi, dosarul ei ajuns la procurori după câteva luni în care a zăcut pe masa  Poliţiei, cazul nefiind finalizat nici până astăzi. În acest timp în care familia Tatianei a trăit un adevărat coşmar, nimeni - nici şoferiţa implicată în accident, nici autorităţile - nu s-a sinchisit să-i ofere vreun ajutor. "Dacă nu ai bani, nimeni nu se poartă omeneşte cu tine, nimeni nu te bagă în seamă", povestea atunci plângând sora Tatianei, Ludmila Duplei. În 2009, istoria se repetă şi o altă tânără de 23 de ani şi-a găsit sfârşitul în acelaşi loc, pe aceeaşi trecere blestemată de pietoni pe de Şoseaua Kiseleff. Şoferul care conducea o Skoda Octavia venea din direcţia Casa Presei - Arcul de Triumf, când a acroşat-o pe fată, aruncând-o 20 de metri. Autotu­rismul avea număr de corp diplomatic, iar cel implicat - un funcţionar al Ambasadei Austriei - a fost judecat în ţara lui. De atunci, nimic. Sunt doar două exemple din miile de cazuri de acest gen. Uneori, chiar şi legea este făcută tot pentru cei bogaţi!

Au comis-o mulţi, dar puţini au plătit pentru fapta lor

Numărul persoanelor închise ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni la Legea circulaţiei: 2000 - 468 persoane; 2001 - 537 persoane; 2002 - 457 persoane; 2003 - 379 persoane; 2004 - 351 persoane; 2005 - 456 persoane

În primele şapte luni din 2008: Ianuarie - 471; Februarie - 479; Martie - 496; Aprilie - 512; Mai - 501; Iunie - 513; Iulie - 518 (datele reprezintă numărul celor care au mai fost eliberaţi între timp şi/sau au mai intrat în penitenciar).­

×
Subiecte în articol: trafic persoane