x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Voluntar dupa gratii

Voluntar dupa gratii

17 Iul 2004   •   00:00

"Jaful Secolului" nu si-a terminat surprizele: Petru Nica a preferat ieri sa ramana dupa gratii, renuntand la recursul facut impotriva arestarii preventive. Cei doi complici au cerut in continuare eliberarea, dar Curtea de Apel Bucuresti le-a respins recursurile. Miruna PasA

ION ALEXANDRU

Petru Nica, principalul personaj in cazul furtului a 100 de miliarde de lei, pare sa o fi luat pe urmele Mariei Vlas si vrea sa stea in inchisoare. El a spus ieri judecatorilor ca nu mai ataca decizia arestarii sale. Asa ca instanta bucuresteana care trebuia sa-i judece recursul impotriva arestarii preventive nu a putut decat sa ia cunostinta de hotararea tanarului de a sta dupa gratii. Complicii lui, Gabriel Velescu si Aurelian Paven, si-au sustinut in continuare cererile de punere in libertate. Ei au incercat sa-i convinga pe judecatori ca nu prezinta pericol pentru ordinea publica si ca atitudinea lor cooperanta din timpul anchetei ar merita punerea in libertate.

ABIA INCEPE. Dupa o jumatate de ora de deliberari, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins ca nefondate cererile celor doi complici si au pastrat decizia de arestare luata marti la tribunal. Nica, Velescu si Paven au fost incarcerati pentru ca s-au sustras de la urmarirea penala timp de o saptamana si pentru ca au refuzat constant sa spuna unde se afla restul de bani nerecuperati de anchetatori. Surse judiciare ne-au declarat ca ancheta in cazul jafului secolului este abia la inceput, iar adevaratele audieri vor incepe de luni. Procurorii si politistii ii vor intoarce pe toate partile pe inculpati si pe membrii familiilor acestora pentru a pune cap la cap toate itele cazului. Pentru faptele lor, tinerii risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 10 si 20 de ani.

CASA DIN SNAGOV. Vila de la Snagov-Sat, pe care autorii jafului secolului intentionau sa o cumpere, nu apartine unui cetatean israelian, asa cum a vehiculat presa pana in aceste zile. Locatia a apartinut candva lui Gigi Boieru, care a vandut-o unui israelian. Cetateanul strain a vandut-o la randul sau unui cetatean roman a carei identitate anchetatorii nu au facut-o publica. Vila in cauza a fost aleasa de Gabriel Velescu din ziare. Ultimul proprietar a apelat la o agentie imobiliara cu sediul in cartierul bucurestean Militari, pentru a intermedia vanzarea. Velescu a convins-o pe concubina sa, Ioana Popa, sa cumpere aceasta vila pe numele sau. Astfel, Ioana a incheiat un precontract de vanzare-cumparare, partile contractante intelegandu-se ca, pentru inceput, cumparatoarea sa achite un avans, iar in 30 de zile de la data incheierii acestui precontract sa se intalneasca din nou pentru a definitiva contractul de vanzare-cumparare. Nu s-a mai intamplat acest lucru, deoarece politistii i-au retinut pe Gabriel Velescu, Nica Petru si Aurelian Paven la patru zile si jumatate dupa ce s-au instalat cu tot cu o jumatate din bani la vila de la Snagov.

DOLARI PIERDUTI. Actualul proprietar al vilei in care a fost gasit Petru Nica a incasat suma de 12.000 de dolari, cu titlu de avans, bani achitati de Ioana Popa in ziua semnarii precontractului. Surse judiciare din Politia Capitalei ne-au declarat ca "proprietarul nu a restituit acesti bani firmei International CPI Srecuruty, deoarece nu s-a facut inca dovada ca cei 12.000 de dolari fac parte din lotul celor 100 de miliarde furate de Nica & Co, iar in precontract se afla o clauza potrivit careia, daca una din parti nu respecta prevederile contractuale, va fi penalizat". Adica, asa cum se intampla in cazul unei tranzactii imobiliare, vanzatorul se obliga ca, in cazul in care se razgandeste in privinta vanzarii, sa restituie cumparatorului avansul primit plus o cota stabilita in fata notarului. Daca, din diverse motive, cumparatorul nu va achita in termenul stabilit in precontract, diferenta pana la suma negociata, atunci vanzatorul nu este obligat sa restituie avansul.

PRETUL CORECT. Din informatiile pe care le detinem, proprietarul imobilului din Snagov s-a inteles cu Gabriel Velescu, prin intermediul Ioanei Popa, asupra pretului de 150.000 de euro, respectiv 6 miliarde de lei. "Deocamdata, Ioana Popa nu este cercetata, deoarece nu putem stabili cu certitudine ca este complice la aceast furt al secolului. Ea sustine ca nu stia de unde sunt banii pe care i-a platit ca avans pentru vila", au precizat surse din Parchet.

TACERE

"Jafului Secolului" naste si el controverse intre anchetatori si presa. Ca si in cazul sinuciderii miliardarului Mihail Erbasu, autoritatile au decis sa nu mai furnizeze nici un fel de informatii ziaristilor, pana la finalizarea anchetei. Daca in cazul Erbasu, decizia a fost luata de procurorul general al Romaniei, de aceasta data tacerea a fost instituita de catre conducerea Politiei Capitalei. Probabil, politistii se tem ca anumite informatii publicate in presa ajung la urechile autorilor jafului. Probabil, politia crede ca, citind despre mersul anchetei in presa, acestia isi pot construi o aparare puternica, deoarece cunosc pasii pe care politia ii face pentru ca justitia sa ii poata condamna.

EXPLICATIA AVOCATULUI

Aparatorul lui Petru Nica, avocatul Mihai Ciobanu, ne-a declarat ca decizia clientului sau de a renunta la recursul impotriva hotararii de arestare preventiva a fost luata in dimineata recursului. "Petru Nica a considerat ca asa e mai normal si mai corect. Era oricum convins ca justitia il va tine in continuare in arest. Intr-un asemenea caz, sansele de eliberare erau minime, iar el a anticipat oarecum solutia instantei", a sustinut avocatul Ciobanu. El a respins categoric ideea ca lui Nica i-ar fi teama sa iasa din arest. Pare ciudat in acest caz de ce un tanar de 30 de ani, cu o nevasta insarcinata in luna a opta, renunta din start la orice lupta pentru eliberare.
×
Subiecte în articol: observator nica