x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea nefavorabilă amână procesul primarului Mazăre

Vremea nefavorabilă amână procesul primarului Mazăre

16 Dec 2009   •   00:00

Curtea de Apel Bucureşti a amânat miercuri pentru 3 februarie 2010 procesul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, avocaţii mai multor inculpaţi făcând cereri de amânare din imposibilitate de prezentare.



Apărătorii unor inculpaţi care domiciliază în alte oraşe au precizat în cererile lor că sunt în imposibilitate de prezentare la termenul de miercuri din cauza ninsorii şi a drumurilor proaste.

Procesul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat de corupţie fusese amânat şi pe 18 noiembrie, pentru data de 16 decembrie, deoarece unul dintre inculpaţi nu a reuşit să-şi asigure apărarea, procedura nefiind îndeplinită.

Procesul a mai fost amânat şi pe 14 octombrie, deoarece nu a fost îndeplinită procedura cu unul dintre inculpaţi. La acel termen, avocaţii a doi dintre inculpaţi, Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe, le-au cerut judecătorilor efectuarea unor expertize medicale, întrucât sunt bolnave şi nu se pot prezenta la proces.

Între timp, Elena Ştefănescu a decedat iar moştenitorul acesteia nu a depus în instanţă actul care să-i ateste calitatea respectivă.

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Potrivit DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

DNA a dispus trimiterea în judecată a mai multor membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţei: primarul Radu Mazăre, fostul consilier municipal Nicuşor Constantinescu, şeful Direcţiei Administraţie Publică, Constantin Racu, şefa Direcţiei Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu, şeful Direcţiei Tehnic Investiţii, Ion Marica, fostul consilier municipal Dan Miron şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu.

Procurorii îi acuză pe cei nouă de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Celelalte persoane trimise în judecată de DNA în acest dosar sunt funcţionari din Primăria Constanţa, funcţionari ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care şi Cristian Borcea, acţionar la echipa de fotbal Dinamo Bucureşti), interpuşi cumpărători de terenuri şi un evaluator agreat de Primăria Constanţa, acuzaţi de procurori de săvârşirea de infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie sau de complicitate sau instigare la aceste infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

Procurorii anticorupţie precizează că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, 'adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice'.

×
Subiecte în articol: observator