x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Week-end groaznic: averse, ninsori şi grindină!

Week-end groaznic: averse, ninsori şi grindină!

09 Apr 2010   •   00:00

Ne aşteaptă un sfârşit de săptămână cu fenomene meteo extreme: averse însoţite de descărcări electrice, lapoviţă şI ninsoare la munte, căderi de grindină în zonele de câmpie şI de podiş.



Fuziunea sistemelor noroase din estul şi sud-estul Europei, se va face prin zona geografică a României, începând cu regiunile vestice şi de nord-vest. Va fi un efect combinat de front atmosferic şi de instabilitate, ramura noroasă ce a evoluat pe la nord de Munţii Alpi, fiind însoţită de un aer puţin mai rece, care va conduce la scăderea temperaturii, uşoară astăzi în zonele situate în interiorul arcului carpatic, iar mâine şi în regiunile sudice şi de răsărit, dar care va amplifica ascendenţa aerului din apropierea suprafeţei solului, împreună cu vaporii de apă pe care îi conţine.

În această situaţie, ploile vor avea mai ales caracter de aversă, vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de vânt, unele de scurtă durată, legate în principal de momentul de început al ploilor. Sunt posibile cantităţi de apă mai însemnate, care să se cumuleze în 12-24 de ore, dar şi în intervale mai scurte de timp, de până la câteva ore. Aversele, provenind din nori cu mare dezvoltare pe verticală, în zonele montane vor fi şi de lapoviţă şi de ninsoare, dar până când regimul termic de pe coloană se omogenizează cât de cât în sensul de reducere a contrastului termic sol-altitudine, vor fi şi averse de grindină, chiar şi în zone mai joase, gen câmpie şi podiş.


BUCUREŞTI FĂRĂ SOARE
Locuitorii Capitalei trebuie să-şI ia gândul de la plimbările în parc sau ieşirile la iarbă verde.

● Sâmbătă: Vremea va deveni instabilã. Înnorãrile se vor accentua treptat şi îndeosebi în cursul serii şi al nopţii vor fi averse, posibil însoţite de descãrcãri electrice. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimã va fi de 7-8 grade.
Presiunea atmosferică va scădea uşor.

● Duminică: Cerul va fi mai mult noros şi îndeosebi în prima parte a zilei va mai ploua. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar cea minimã va fi de 4-6 grade. Presiunea atmospherică nu va avea variaţii semnificative.

● Luni: Cerul va fi mai mult noros şi va ploua, îndeosebi în cursul nopţii. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 15-16 grade, iar cea minimã va fi de 5-6 grade.


NINSORI CONSISTENTE
Primăvara încă nu reuşeşte să escaladeze muntele. La altitudini de peste 1.500 de metri va ninge. În Parîng sau la Sinaia încă se mai poate schia. În Masivul Bucegi lumea se pregăteşte pentru concursurile de free-ride. La 15 mai este programat "Ecoul Mălinului", eveniment la care vor participa cei mai experimentaţI schiori şI practicanţI de snowboarding din România.

● Sâmbătă: Vremea va fi în general instabilã. Cerul va prezenta înnorari accentuate şi pe arii extinse vor fi averse şi descãrcãri electrice, iar cantităţile de apă vor depăşI local 20 l/mp şI izolat 40 l/mp. În zona înaltã precipitaţiile vor fi şi sub formã de lapoviţã sau ninsoare. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura aerului nu va avea modificãri semnificative faţã de ziua precedentã, tendinţa fiind de uşoarã scãdere.

● Duminică:
Vremea se va menţine în general instabilã si se va rãci. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua, iar la altitudini de peste 1.500 de metri precipitaţiile vor fi sub formã de lapoviţã şi ninsoare. În cursul zilei precipitaţiile se vor semnala pe spaţii relativ extinse în toate masivele, iar noaptea, mai ales în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali. Izolat cantitãţile de apã mai pot atinge 15-20 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri.

● Luni: Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii sub formã de ploaie, iar la altitudini de peste 1.500 de metri sub formã de lapoviţã şi ninsoare. Acestea vor fi pe spaţii extinse în vestul Carpaţilor Meridionali şi în Carpaţii Occidentali, unde şi cantitãţile de apã pot fi însemnate şi local în rest. Vântul va sufla moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţã de ziua precedentã.

×
Subiecte în articol: meteo