x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zapada. Astept schiori!

Zapada. Astept schiori!

de Sorin Anghel    |    05 Noi 2006   •   00:00
Zapada. Astept schiori!

E doar inceput de noiembrie si Romania s-a imbracat de iarna. Haine groase, oameni indoiti de frig, peisaje pline de culori sterse. Asta intalnim la tot pasul. Zapada a creat insa probleme soferilor in mai multe judete. In zona de munte, decorul este unul cat se poate de hibernal.

Ninsorile cazute in ultimele zile pe Valea Prahovei n-au fost de ajuns sa dea startul sezonului de schi.

E doar inceput de noiembrie si Romania s-a imbracat de iarna. Haine groase, oameni indoiti de frig, peisaje pline de culori sterse. Asta intalnim la tot pasul. Zapada a creat insa probleme soferilor in mai multe judete. In zona de munte, decorul este unul cat se poate de hibernal. Pe Valea Prahovei, iarna incepe de la Sinaia. Sunt numai cativa fulgi care cad ametiti, iar pe jos este doar un strat subtire cat degetul. La Busteni insa, lucrurile stau cu totul altfel. Vezi atata zapada si te gandesti invariabil la schi. Asa ca primul drum il faci la partia Kalinderu. Primarul Emanoil Savin a cerut pornirea tunurilor de zapada, astfel ca stratul este o idee mai gros. Nimeni nu schiaza. Vreo 25 de centimetri la baza partiei, dar nimeni nu coboara. Nici macar telescaunul nu este gata de iarna. Pe cablu este o singura "gondola", folosita de administratori in cazul in care apare vreo problema. O copila de 10 ani se chinuieste prin zapada avand in picioare o pereche de schiuri de moda veche. Se lupta cu panta numai ca sa traiasca senzatia unica a sporturilor de iarna. Renunta insa repede si se multumeste doar sa rascoleasca omatul proaspat.

TROIENE. Dupa ce iesi din Busteni, nu mai trece mult timp si intri in Azuga. E atat de multa zapada, incat talpa bocancului incepe sa te manance imediat. La partie - pustiu. Parcarea e goala, iar pe pista e doar o bulgareala intre cativa prichindei. E destula zapada, dar nici o instalatie de transport pe cablu. Daca ai avea cu ce ajunge in varf, ai putea da o tura cu care sa debutezi in noul sezon de schi. Nici prin oras nu este mai multa animatie. Turisti foarte putini, peisajul fiind dominat de localnicii care dau de zor la zapada.

PREDEAL. In gara din Predeal e plin de batranei care au in mana bucati de carton pe care scrie "CAZARE". Asteapta infrigurati sosirea trenurilor de la Bucuresti. Pe strada sunt troiene si ninge intruna. E destul de frig si nu cauti altceva decat sa ajungi cat mai repede la caldura. Pe partii, aceeasi situatie ca la Azuga. Zapada este chiar mai multa, dar nu se schiaza din cauza faptului ca transportul pe cablu inca mai crede ca e toamna. Stratul este destul de gros incat ar putea permite oricarui schior sa coboare partia.

TRAFICUL, AFECTAT. Circulatia pe DN 1 s-a desfasurat fara probleme, insa situatia nu a fost aceeasi peste tot in tara. Efectul iernii pe sosele a fost accentuat si de faptul ca multi soferi s-au aventurat in trafic fara sa aiba masinile echipate pentru iarna. In cursul diminetii, soseaua care leaga Brasovul de Buzau, drumul national 10, a fost blocat mai bine de o ora pe o portiune de 20 de kilometri in Pasul Intorsurii. Zapezile abundente au ingreunat circulatia si pe DN 13, iar pe DN 1A, pe drumul spre Cheia, cateva tiruri au derapat. In judetul Harghita, temperatura a scazut ieri-dimineata pana la - 13 grade Celsius, iar principalele artere de circulatie erau acoperite cu polei.
×
Subiecte în articol: observator zăpadă