UPDATE 19:11 - Adrian Dulugeac, sef de lucrari la Universitatea Bioterra Bucuresti, a fost retinut joi seara de catre procurori, fiind acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, fals intelectual si material in inscrisuri oficiale, uz de fals si instigare la fals intelectual si material.
Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca, in perioada iunie - iulie 2012, Dulugeac a furnizat informatii ce nu sunt destinate publicitatii mai multor persoane care au sustinut examenul de licenta la Universitatea Bioterra Bucuresti.
Totodata, mai arata sursa citata, cu ajutorul mai multor functionari din cadrul universitatii, invinuitul a modificat notele obtinute la sustinerea lucrarii de licenta sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenti fara ca acestia sa sustina respectivele examene.
Adrian Dulugeac este sef de lucrari si prodecan la Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alaturi de Laura Harcan, sef de lucrari la Facultatea de Drept, in legatura cu divulgarea de subiecte de licenta.
Angajatii de la Universitatea Bioterra cercetati de procurori ar fi cerut de la studenti intre cateva sute si 1.000 de euro pentru o marire de nota si intre 1.000 si 3.000 de euro pentru o diploma de licenta, au declarat, joi, surse judicare.
Potrivit surselor citate, unii studenti erau ajutati sa primeasca subiectele pentru examenul de licenta, iar cei care le transmiteau aceste date cereau in schimb pana la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau sa isi mareasca notele obtinute la examene erau ceruti de la cateva sute pana la 1.000 de euro. Au fost si cazuri in care unii studenti au primit note desi nu au participat la examene, pentru obtinerea diplomei de licenta in acest fel fiind cerute sume intre 1.000 si 3.000 de euro.
UPDATE 14:54 - Potrivit anchetatorilor, dascalii primeau spaga intre 300 si 500 de euro pentru a le trimite studentilor prin SMS raspunsurile corecte la examene.
In unele situatii nici nu era nevoie de prezenta la evaluari, iar studentii primeau direct diplomele in schimbul banilor.
UPDATE 12:32 - Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca a trimis o comisie de control la Universitatea Bioterra pentru a verifica daca procedurile de notare, de eliberare a diplomelor si de continut au fost respectate. Demnitarul a precizat ca echipa de control a MECTS isi va incepe joi activitatea la Bioterra si va sta atat timp cat va fi nevoie pentru a clarifica toate aspectele.
UPDATE 10:50 - Prodecanul universitatii private Bioterra din Bucuresti este cercetat pentru fapte de coruptie si fals. Prodecanul este acuzat ca impreuna cu decanul ar fi acordat note mari la examenul de licenta in schimbul unor sume de bani primite de la studenti.
22 de prechezitii au loc, la aceasta ora, la domiciliile unor profesori universitari din Bucuresti, Ilfov, Valcea si Olt. Cadrele universitare, care predau la o universitate privata din Capitala, sunt acuzate ca ar fi eliberat diplome false in schimbul unor sume de bani. 40 de persoane sunt audiate la aceasta ora de anchetatori.
"In cauza se efectueaza cercetari fata de mai multe cadre didactice si salariati ai unei institutii de invatamant superior din municipiul Bucuresti, pentru fapte de coruptie si fals", a precizat Politia Romana.
Potrivit unor surse judiciare, in acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenti pentru acordarea unor note mai mari la licenta.
Stire in curs de actualizare