x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Justiţiei - Sub semnul raportului Uniunii Europene

Ziua Justiţiei - Sub semnul raportului Uniunii Europene

de Violeta Fotache    |    07 Iul 2008   •   00:00

Floarea justiţiei româneşti, dar şi personalităţi ale vieţii politice, culminînd cu şeful statului, Traian Băsescu, au sărbătorit ieri Ziua Justiţiei, la Hotelul Rex din staţiunea Mamaia

Floarea justiţiei româneşti, dar şi personalităţi ale vieţii politice, culminînd cu şeful statului, Traian Băsescu, au sărbătorit ieri Ziua Justiţiei, la Hotelul Rex din staţiunea Mamaia. Zeci de oameni – judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din toată ţara, politicieni cu funcţii reprezentative pentru sistemul judiciar ­ au ascultat mesajul preşedintelui Consiliului Superior la Magistraturii, Lidia Bărbulescu, al ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, al procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi, ultimul pe lista vorbitorilor, al preşedintelui ţării, Traian Băsescu.


CUM TREBUIE SĂ FIE MAGISTRATUL? Preşedintele CSM, judecătorul Lidia Bărbulescu, a punctat viziunea asupra magistratului de care are nevoie România, citîndu-l pe academicianul Simion Mehedinţi. “Se impune să spun, atît pentru cei care ne respectă, cît şi celor care, pe nedrept, ne hulesc, cine este magistratul şi ce reprezintă el pentru societate. Magistratul este un fel de sfînt pentru oameni. Un om nu numai cu multă învăţătură de legi, dar şi cu o mare ascuţime de judecată. Şi apoi, este atît de stăpîn pe sine şi atît de drept la suflet, încît, de cîte ori judecă, el este un fel de întrupare a legii. Cine nu vine în faţa magistratului? Tînăr şi bătrîn, bogat şi sărac, învăţaţi şi neînvăţaţi, cinstit şi necinstit, lumea cu toată lumina ei şi cu tot întunericul păcatelor ei. Va să zică sufletul magistratului trebuie să fie balanţa foarte fină, să cîntărească toate ale tuturor şi fiecăruia să îi dea dreptatea ce i se cuvine”, a spus preşedintele CSM. “Aş vrea ca această caracterizare să se potrivească fiecărui magistrat român, dar mai ales este dorinţa ca orice persoană care va apela la justiţia română să aibă parte de un astfel de magistrat”, a subliniat judecătorul Lidia Bărbulescu.


MINISTRUL JUSTIŢIEI, UN DISCURS ABRUPT. Avocatul Cătălin Predoiu, cel care se află la cîrma Ministerului Justiţiei de doar cîteva luni, a susţinut că, în ciuda mai multor rapoarte negative privind sistemul judiciar românesc, el are încredere în obiectivitatea experţilor Comisiei Europene, care redactează în aceste zile raportul de ţară. “Aşteptăm raportul cu calm şi pregătiţi să continuăm reformele. (…) În contextul rapoartelor apărute în ultima săptămînă, în legătură cu reforma justiţiei, care acuzau stagnarea sau oprirea reformelor, arăt că nu împărtăşim ideea potrivit căreia reforma s-a oprit din 2007. Poate că s-a încetinit, dar nu s-a oprit. Este nedrept să nu observăm progresele pe care le-am făcut, codurile fiind în dezbatere publică”, a spus ministrul Justiţiei.


ANI, NODUL ÎN PAPURĂ. “Ştiţi că am avut probleme cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Pînă la urmă, legea s-a dat şi ANI este funcţională. Acum am găsit nodul în papură că ANI nu are buget suficient. Vreau să vă spun că ANI are buget şi o să-l şi mărim. Nu putem să ne facem că nu observăm că şi în zona combaterii corupţiei la nivel local au fost adoptate de către Guvern strategii naţionale şi s-au pus în aplicare campanii publice menite să contribuie la reducerea fenomenului”, a precizat Predoiu.

Ministrul a mai arătat că ar fi bine să ne uităm în portofoliul căror instituţii se află rezolvarea problemelor care ar putea fi nominalizate în Raportul de ţară. Din punctul său de vedere, în portofoliul MJ în perioada următoare ar fi de rezovat problema legislativă privind salarizarea magistraţilor şi de definitivat dezbaterile publice pe coduri, ca şi lansarea unor proiecte şi programe de refacere a infracstructurii sistemului judiciar, pe termen lung.

×
Subiecte în articol: observator justiţiei