Fostul preşedinte a declarat, într-o emisiune la Antena 3, că în anul 1999 Traian Băsescu putea fi dus "în cătuşe" la Parchet în dosarul Flota. Pentru că interesul ţării înainte de integrare era să nu se spargă coaliţia de guvernare, Emil Constantinescu s-a opus.
"În timp ce era domnul Traian Băsescu ministru al Transporturilor, a început anchetarea sa pentru dosarul Flota. A durat foarte mult. În 1999 a fost gata prima expertiză care îl punea pe primul plan ca responsabil pentru o uriaşă fraudă de aproape 300 de mii de euro. Exista o expertiză înaintată Parchetului General. Mi-era foarte uşor, era suficient să nu spun să nu se întâmple asta ca domnul Traian Băsescu să fie adus în cătuşe. Eu m-am opus să nu se facă asta, pentru că, fiind liber parchetul, aşa era normal să se întâmple, deci fostul ministru al Transporturilor care apoi devenea primarul general al Capitalei să fie adus în cătuşe şi cu mare tam-tam pe baza unei expertize şi a unei anchete de 3 ani", a declarat Emil Constantinescu.El a precizat că, în acel moment, "interesul ţării înainte de integrare era să nu se spargă coaliţia de guvernare", Traian Băsescu fiind "un personaj important al unui partener foarte important de guvernare".
"S-ar fi produs o sciziune şi, atunci, problema a continuat, dar nu cu anchete, nu cu adus la DNA. Singurii care au cunoscut materialul au fost cei incriminaţi. Li s-a adus la cunoştiinţă dar fără tam-tam", a mai spus fostul şef al statului.
"România este o societate tribală, condusă de clanuri create sau conduse de către servicii"
Emil Constantinescu a mai declarat că modelul către care România merge din 2004 este "Rusia lui Putin". "Practic, unde ne îndreptăm? Ţelul preşedintelui Băsescu este de a-şi asigura un mandat de prim-ministru după modelul lui Putin, cu un preşedinte după modelul Medvedev, cules din zona intelectuală, zona considerată liberală, care să fie sprijinit de două partide puternice, sprijinit în spate de o organizaţie de tineret foarte agresivă, cu un grup care într-adevăr să introducă regulile acesteia într-un moment în care le scapă controlul asupra băncilor şi industriei", a susţinut fostul şef al statului, citat de Mediafax.
Constantinescu a explicat că aceia care au controlat în sistemul oligarhic nu mai sunt competitivi şi atunci încearcă să-şi asigure "un control asupra oamenilor".
"Şi partidele trebuie penetrate. Nu ele sunt scopul, ţelul principal al serviciilor este controlul presei şi manipularea prin presă. Asta este de la înfiinţarea KGB, asta se întâmplă şi în Occident. Tentativele de manipulare a presei se întâmplă peste tot, numai că în ţările cu democraţie consolidată întâmpină rezistenţa societăţii civile", a mai spus el.
În opinia sa, în acest moment "controlul l-a preluat un grup din SIE, care are câteva avantaje". Constantinescu a spus că unul dintre avantaje este faptul că "acest grup a fost grupul mai liberal, grupul oamenilor formaţi în Occident, cu contact în Occident" şi care "a produs oligarhii din România".