x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 5 mai – Ziua Bărbatului

5 mai – Ziua Bărbatului

de Monica Iordache Apostol    |    22 Mar 2008   •   00:00
5 mai – Ziua Bărbatului

Românii s-ar putea pricopsi cu încă două zile libere pe an. O propunere legislativă venită din partea unor independenţi prevede declararea zilei de 5 mai ca Ziua Bărbatului. Mai mult, 5 mai şi 8 martie ar putea deveni zile de vacanţă legală.

Românii s-ar putea pricopsi cu încă două zile libere pe an. O propunere legislativă venită din partea unor independenţi prevede declararea zilei de 5 mai ca Ziua Bărbatului. Mai mult, 5 mai şi 8 martie ar putea deveni zile de vacanţă legală.

 

 

Bărbaţii care se simţeau nedreptăţiţi de faptul că nimeni nu s-a gândit să instituie o zi în care să fie celebraţi vor fi răzbunaţi. Un proiect de lege, apărut ca o iniţiativă cetăţenească, ar putea duce la declararea zilei de 5 mai ca Ziua Bărbatului. Proiectul poartă semnătura unui grup condus de fostul senator UFD Paul Ghiţiu şi este deja publicat în Monitorul Oficial. Pentru a putea fi depus la Parlament, ca iniţiativă cetăţenească, în favoarea proiectului trebuie strânse 250.000 de semnături din toată ţara. Justificarea apariţiei acestui proiect este simplă: importanţa femeii nu poate fi mai mare decât importanţa bărbatului, iar sărbătorirea unuia nu se poate face fără sărbătorirea celuilalt, se arată în expunerea de motive. Iniţiatorii mai spun că acum bărbaţii împart cu femeile “oarecum” în mod egal sarcinile şi deciziile legate de gospodărie şi de creşterea copiilor şi chiar şi în familiile tradiţionale “există oricum aşteptări mari de la bărbat, care trebuie să fie sprijinul financiar al familiei”.

 

SăRBĂTOARE LEGALĂ. Iniţiatorii legii mai spun că femeile beneficiază de o vacanţă semilegalizată. “Se ştie că în această zi femeile lucrează foarte puţin sau nu lucrează deloc. Sărbătoarea legală este pe cale de a se autoinstitui, dar funcţionează cumva într-un regim cvasiilegal, ceea ce nu este normal”, afirmă semnatarii proiectului, propunând în consecinţă declararea zilei de 8 Martie ca zi de sărbătoare legală. “Evident, dacă o atare sărbătoare este firească, ne putem întreba de ce n-ar fi la fel de firească şi sărbătoarea bărbatului”, se mai arată în expunerea de motive. Şi ca să nu se gândească cineva că ziua liberă ar putea fi folosită pentru meci şi bere, iniţiatorii proiectului spun că bărbaţii ar putea petrece această zi la bucătărie sau cu copii. “O zi «a bărbatului» liberă poate însemna şi timp pe care bărbatul îl va dedica activităţilor gospodăreşti, mai mult decât în timpul săptămânii”, argumentează iniţiatorii.

 

Mai mult, proiectul nu numai că repară inechitatea dintre bărbaţi şi femei, ci şi pe cea dintre România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene. România are cele mai puţine, ca număr, şi mai lipsite de fantezie sărbători legale din toată Europa, se arată în expunerea de motive. Dacă românii se bucură de doar opt sărbători legale, slovenii au 18, slovacii – 15, bulgarii – 13, iar polonezii – 12. În aceste condiţii, semnatarii proiectului sunt optimişti că vor reuşi să adune adeziunile necesare depunerii proiectului la Parlament, fostul senator Paul Ghiţiu declarând că săptămâna viitoare va începe campania de strângere de semnături.

monica.iordache@jurnalul.roi

×
Subiecte în articol: politic bărbatului