Regimul Basescu lasa in urma sa "o Romanie alienata". Potrivit fostului premier, romanii au ajuns in situatia in care se tem de cei care guverneaza, iar statul si-a pierdut orice autoritate.
"Iar acest lucru se vede si se simte zilnic. Lipsa de incredere in institutii, insecuritatea si absenta oricarei perspective sunt elementele dominante in Romania lui Traian Basescu si a PDL. O tara in care primului-ministru coalitia guvernamentala ii rezerva doar rolul de 'operator', ca 'manager strain' pentru statul roman - considerat o societate comerciala cu actionari PDL, UDMR si UNPR...", scrie Nastase pe blog.
"Ar trebui sa ne intrebam daca nu cumva aceasta disolutie a autoritatii este una voluntara. Ideea de reforma a statului, despre care tot vorbeste Traian Basescu, nu conduce la un stat minimal, ci la unul impotent, atrofiat, care nu poate asigura serviciile de baza cetatenilor. Actuala putere incearca sa vanda un fals discurs ideologic. In spatele lui, se ascund interese private pecuniare. Cazul neregulilor privind despagubirile pentru proprietatile confiscate este doar unul dintre exemple. Acelasi sentiment de alienare il regasim si in relatia dintre oameni. Societatea a devenit mult prea violenta iar sentimentul de nesiguranta s-a acutizat. Societatea romaneasca pare ca si-a pierdut busola. In acest moment plutim in deriva iar apele nu sunt deloc limpezi. Tot mai multi romani - aproape 9 milioane conform Eurostat - traiesc de pe o zi pe alta. Societatea romaneasca - in intregul sau - traieste de pe o zi pe alta, hranindu-se din scandaluri, oferite continuu de actuala putere. Romania se imprumuta aproape zilnic. Datoria externa a crescut cu 25 de mld. euro din 2008 pana acum (am ajuns la 97 mld. euro datorie externa totala)", sustine liderul CN al PSD.
El mai afirma ca exista un "sentiment de insecuritate generalizat, care s-a raspandit dinspre sistem si stat spre individ si viceversa', in timp ce 'mizele electorale' ale UDMR si competitia intre partidele maghiarilor din Romania afecteaza solidaritatea cetateneasca in fata 'provocarilor noului protectionism european".
"In urma cu 10 ani, liderii UDMR spuneau ca, dupa integrarea in UE, nu va mai fi nevoie de UDMR si ca maghiarii se vor integra in partidele existente, corespunzator optiunilor lor ideologice. Iata ca, dupa integrarea in UE, au mai aparut inca doua partide ale maghiarilor, exportand in Romania, din Ungaria lui Orban, idei apartinand secolului 19", mai scrie Nastase.
Fostul premier considera ca din concluziile rapoartelor europene, in care Romania ocupa ultimele locuri in mai multe domenii, este nevoie de un proiect integrator, de un proiect de societate care sa mobilizeze energiile si care sa le redea speranta romanilor, proiect in care punctul de plecare ar trebui sa constea in refacerea increderii populatiei in institutiile statului.