Mai mulți specialiști în drept constituțional au precizat, pentru „Jurnalul”, că, prin ieșirea publică de marți seară, președintele României a depășit cadrul constituțional, făcând campanie electorală pentru un partid politic, cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare. Însă, pe lângă ocolirea cadrului constituțional, Klaus Iohannis a încălcat și mai multe prevederi din legislația electorală în vigoare. Una dintre acestea arată că președintele în exercițiu al României nu poate participa la campania electorală decât atunci când candidează pentru un nou mandat, la alegerile prezidențiale, pe de o parte, iar, pe de altă parte se mai aduce atingere legislației privind timpii de antenă alocați partidelor în campania electorală. Nu în ultimul rând, juriștii atrag atenția că sediul Administrației Prezidențiale, de unde Klaus Iohannis a cerut votarea, pe 6 decembrie, a PNL, este și sediul CSAT, organizație cu caracter militar, iar legislația electorală interzice cu desăvârșire efectuarea campaniilor electorale în unități militare.
Astfel, articolul 23 din Legea 370/2004, actualizată, privind alegerea președintelui României, este singura prevedere legală care dă dreptul șefului statului de a se implica în campania electorală. „Președintele în funcție poate participa la campania prezidențială a partidului politic sau a alianței politice care l-a propus sau îi susține candidatura”, arată legislația. Pe 6 decembrie 2020, nu au loc alegeri prezidențiale.
Interdicții prevăzute de legislația în vigoare
Constituția României, la articolul 84, prevede că „în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată”. Iar, în cuprinsul alineatului 4 al art. 68 din Legea 208/2015, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, se arată că „este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor”. Sediul Administrației Prezidențiale, de la pupitrul căreia Klaus Iohannis a cerut, în mod direct, un vot pentru PNL pe data de 6 decembrie, se află la aceeași adresă cu instituția Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), instituție cu caracter militar, au precizat, pentru „Jurnalul”, mai mulți specialiști în drept.
Nu în ultimul rând, juriștii atrag atenția că, sub pretextul unei declarații de presă, președintele a avut acces la toate mijloacele de informare în masă, publice și private, pentru a face campanie electorală unui partid politic, încălcând legislația electorală în materia timpilor de antenă. Concret, este vorba despre prevederea care arată că „în perioada campaniei electorale, candidații și reprezentanții partidelor politice aflate în competiție au acces la posturile publice și private de radiodifuziune și de televiziune numai la emisiunile și dezbaterile electorale”.
A cerut românilor cum să voteze
Cităm, în continuare, câteva pasaje elocvente din ultima declarație de presă a lui Iohannis, care intră sub incidența legislației de mai sus:
„Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Este timpul ca, uniți, cetățenii acestei națiuni și forțele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a țării noastre. Este timpul să construim România Normală!”.
„O parte dintre aceste proiecte au fost elaborate deja de Guvernul PNL, dar niciunul nu a putut avansa în Parlament din cauza acestui obstacol permanent în calea dezvoltării care este PSD”.
„Dar dacă nu facem pasul decisiv acum, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, ar fi în zadar tot efortul nostru comun și toată lupta dusă în acești ultimi ani pentru a apăra democrația”.
„Doar cu un Guvern de dreapta, în jurul PNL, cu o solidă majoritate în Parlament, putem să continuăm schimbările care deja au fost începute în acest an și să facem marile reforme așteptate”.
„Vă asigur că voi lucra alături de viitorul guvern, pe care îl văd constituit în jurul PNL, pentru a transforma această viziune în realitate. PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul să-și asume o guvernare”.
Orice implicare în campaniile electorale, altele decât pentru alegerile prezidențiale, pentru un președinte în exercițiu este interzisă
Oficial guvernamental: Iohannis a fost ales ca să scape România de PSD
Șeful Cancelariei premierului Orban, Ionel Dancă, a scris, ieri, pe contul său de socializare, că „președintele României, Klaus Iohannis, a fost învestit acum un an cu votul și încrederea românilor pentru un nou mandat exact pentru a scăpa România de pericolul PSD și pentru a realiza împreună cu PNL proiectul de țară care să ne ducă la o Românie normală”. Potrivit acestuia, „nu putem reveni la normalitate, nici să mergem mai departe și să ajungem la o Românie normală, așa cum ne-o dorim, cu acest PSD în Parlament”.
Adrian Năstase: Într-o situație normală, ar trebui suspendat
Ceea ce face Iohannis, în această campanie electorală, este inadmisibil. Prin atitudinea lui și prin declarațiile pe care le face, el discreditează instituția de Președinte al României. Într-o situație normală, pentru o astfel de atitudine de sfidare a Constituției, el ar fi trebuit suspendat. Din păcate, acum, nu are cine să facă acest lucru”, scrie fostul premier Adrian Năstase, pe blogul personal. Fostul președinte al PSD mai adaugă că „pare că Iohannis nu a fost informat că, în 6 decembrie, vor fi alegeri și că aceste alegeri sunt pentru Parlament, și nu pentru președinte. Oricum, este clar că Iohannis are nevoie de un medicament electoral pe care vă rog să i-l administrați!”.