x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri 2004 - 93,1 miliarde de lei ca sa ajungi presedinte

Alegeri 2004 - 93,1 miliarde de lei ca sa ajungi presedinte

29 Mar 2005   •   00:00

Campania electorala pentru alegerile parlamentare de anul trecut a inghitit 143,288 de miliarde de lei, in timp ce la campania prezidentiala cheltuielile au fost de 93,1 miliarde de lei, arata un raport al Curtii de Conturi.

  • de M. IORDACHE, G. BURLACU
  • POLITIC
  • BILA ALBA. Dan Drosu Saguna spune ca nu se fac nici un fel de presiuni asupra institutiei in legatura cu controalelele intreprinse la partidele parlamentare
    Formatiunile politice si candidatii la Presedintie au tras linie si au calculat cat i-a costat ultima campanie electorala. Curtea de Conturi a dat ieri publicitatii situatia veniturilor si a cheltuielor din campanie, dupa cum au fost declarate de participantii la alegerile parlamentare si prezidentiale. Campioni la cheltuieli, dar si la atras donatii s-au dovedit Alianta D.A., Uniunea Nationala PSD+PUR si candidatii lor la Presedintie. O alta informatie care frapeaza este diferenta dintre venituri si cheltuieli, pentru multe formatiuni si candidati cheltuielile depasind serios veniturile. Aceasta situatie a fost explicata de reprezentantii Curtii de Conturi prin faptul ca datoriile fata de furnizori vor fi achitate dupa campanie, din venituri realizate ulterior.

    PRESEDINTIE. Conform propriilor declaratii, Traian Basescu a fost cel mai cheltuitor candidat la Presedintie, campania electorala costandu-l peste 44,5 miliarde de lei. In schimb, veniturile totale de care a dispus Basescu in campania electorala s-au cifrat la numai 22.089 de miliarde de lei, din care 10,5 miliarde au reprezentat donatiile. Aceeasi situatie se regaseste si la candidatul Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, care a cheltuit 27,140 miliarde de lei, in timp ce veniturile au reprezentat doar 8,5 miliarde. Din acesta suma, 2,3 miliarde de lei au fost donatii. Candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat 12 miliarde de lei venituri si tot atatea cheltuieli, din totalul veniturilor 2,4 miliarde reprezentand donatii. Pe locul patru la capitolul cheltuieli se afla Gigi Becali, care a cheltuit pe propria campanie 3,688 miliarde de lei. Venituri declarate: trei miliarde, din care nici un leu nu a reprezentat donatii. Cel mai putin a cheltuit candidatul URR Ovidiu Tudorici: 35 de milioane de lei, din care trei milioane donatii. In total, pe campania prezidentiala s-au cheltuit 93,173 miliarde de lei.

    AFISE. Candidatul care si-a tiparit chipul pe cele mai multe afise a fost Gigi Becali: peste un milion si jumatate de postere, depasindu-l cu putin pe actualul presedinte, Traian Basescu. Seful statului s-a oprit la fix un milion si jumatate de afise, in timp ce Adrian Nastase si-a tiparit 180.000 de bucati, iar Corneliu Vadim Tudor 59.500. Cele mai putine afise le-a avut Marko Bela: doar sapte bucati.

    PARLAMENTARE. Aceeasi discrepanta intre veniturile si cheltuielile din timpul campaniei electorale se observa si in declaratiile partidelor politice. Campania Uniunii Nationale PSD+PUR a costat 61,2 miliarde de lei, in timp ce veniturile s-au cifrat la 58,5 miliarde de lei. Pe locul doi la cheltuieli se afla Alianta D.A., cu o campanie de 48,5 miliarde de lei, dar cu venituri de 46,2 miliarde. PRM a cheltuit tot atatia bani cat a strans, adica 10,1 miliarde, in timp ce UDMR a bagat in campanie 8,8 miliarde, in timp ce a strans numai 8,6 miliarde. In total, in campania electorala s-au cheltuit 143,2 miliarde de lei. La capitolul donatii, Alianta D.A. a reusit sa stranga peste 40 de miliarde de lei, urmata de Uniunea Nationala PSD+PUR, cu doar 13,5 miliarde de lei. PRM a obtinut 8,2 miliarde de lei donatii, in timp ce UDMR a primit cu acelasi titlu 3,9 miliarde. In privinta afiselor, Alianta D.A. s-a dovedit cea mai productiva, cu 1,5 milioane de bucati tiparite, in urma ei situandu-se PSD+PUR, cu 1,1 milioane de afise.

    CONTROL
    Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a precizat ca datele prezentate sunt cele furnizate pe proprie raspundere de mandatarii financiari ai partidelor, aliantelor si candidatilor independenti. Curtea de Conturi a declansat si ea controale financiare la partidele parlamentare, pentru a verifica documentele justificative pe baza carora au fost intocmite rapoartele financiare depuse. Saguna a apreciat ca rezultatele controalelor vor fi cunoscute la finalul primului semestru al anului 2005. El a mai spus ca astfel de controale vor avea loc si la celelalte formatiuni si candidati.
    NEREGULI
    Reprezentantii Curtii de Conturi sustin ca principalele nereguli constatate in procesul de declarare a cheltuielilor din campanie au fost: depunerea rapoartelor de venituri si cheltuieli electorale de catre alte persoane decat cele stabilite prin lege; nerespectarea termenului de 15 zile prevazut de lege pentru depunerea rapoartelor; nedepunerea la structurile Curtii de Conturi a rapoartelor; depunerea de rapoarte la care veniturile si cheltuielile declarate au fost zero lei (45,8% din numarul rapoartelor), ceea ce in opinia lui Dan Drosu Saguna este "imposibil".

    ×
    Subiecte în articol: politic miliarde campanie donatii