x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile din 28 noiembrie - Delare: "Scrutinul nu poate fi perfect"

Alegerile din 28 noiembrie - Delare: "Scrutinul nu poate fi perfect"

19 Noi 2004   •   00:00

Adjunctul ambasadorului SUA, Thomas Delare, a apreciat ca scrutinul din Romania va fi "o lupta foarte stransa si dura", iar votantii trebuie sa le "aminteasca" politicienilor ca pot fi inlocuiti si ca sunt responsabili fata de contribuabili.

El a apreciat ca faptul ca exista o lupta stransa este un lucru bun, iar politicienii trebuie sa arate populatiei ce fac cu banii contribuabililor si cu programele din Romania, a afirmat diplomatul.

INDEMN. "Amintiti-le ca pot fi inlocuiti daca nu va place ce spun si ca, in ultima instanta, ei sunt responsabili fata de dumneavoastra", a continuat Delare. Chestionat pe tema unei posibile fraude, diplomatul a apreciat ca alegerile vor fi "corecte si libere". Scrutinul nu poate fi perfect nici in Romania, dar nici in Statele Unite, a comentat Delare. El a mentionat insa ca vor exista observatori locali, precum si din partea OSCE si Consiliului Europei.

El a facut aceste aprecieri in contextul lansarii unui ghid electoral al cetateanului de catre doua ONG-uri romanesti sprijinite si de Ambasada SUA. Initiatorul acestui proiect, Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), care a si motivat lansarea ghidului: lipsa de educare a cetatenilor votanti este o problema in Romania. Ghidul este structurat pe trei mari parti: motivele care au stat la baza editarii acestuia, informatii electorale privitoare la drepturile cetateanului care voteaza, precum si principiile si valorile fundamentale care stau la baza programului partidelor candidate. (Aniela Nine)

GHIDUL ELECTORAL AL CETATEANULUI
Click pentru a mari imaginea
VOT. Delare crede ca scrutinul va fi o lupta foarte stransa
AID a selectat in ghid cele mai importante zece politici publice ale partidelor parlamentare, precum si principiile care definesc programele electorale ale acestora. Cat priveste absenta partidelor neparlamentare, vicepresedintele AID Alexandru Cumpanasu a spus ca, la momentul conceperii ghidului, acestea insumau in jur de 5% din optiunile totale ale electoratului si ca s-a cautat solutia unui ghid simplu pentru cetateni. Ghidul este editat in 800 de exemplare, costurile fiind impartite intre Ambasada SUA, care a contribuit cu 20.000 de dolari, si cele doua ONG carora le-a revenit 24.000 de dolari. Ghidul va fi distribuit in Capitala, in tara si pe Internet.

.

.

×
Subiecte în articol: politic