POLITIC
REGULAMENT - PNL si PD vor sa modifice articolul 25
Alianta D.A. revine cu ideea schimbarii presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase (PSD). Liberalii au anuntat ca vor propune modificarea Regulamentului forului legislativ astfel incat presedintele Camerei sa poata fi schimbat la propunerea majoritatii deputatilor.
CARMEN VINTILA
IN OBIECTIV. Ideea schimbarii lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor revine periodic in preocuparile parlamentarilor Aliantei
|
PROCEDURA. El a precizat ca textul articolului va fi schimbat, astfel incat sa existe posibilitatea schimbarii presedintelui Camerei Deputatilor, prin aceeasi procedura prin care acesta a si fost ales, respectiv la propunerea majoritatii deputatilor. "Un presedinte al unei camere legislative trebuie sa reprezinte vointa majoritatii, nu a minoritatii", a spus Nicolaescu argumentandu-si afirmatia prin faptul ca trebuie sa fie o conducere care sa poata duce la indeplinire procesul legislativ al Guvernului. Intrebat daca poate da exemple in care presedintele Camerei nu a tinut cont de vointa majoritatii deputatilor, Nicolescu a raspuns ca sunt multe exemple in acest sens si ca au intocmit deja o astfel de lista. El a tinut sa sublinieze ca modificarea articolului 25 din Regulament a fost discutata cu profesori de drept constitutional pentru a i se da "o forma juridica care sa nu mai fie contestata, si nici o decizie politica sa nu o mai poata intoarce".
PREVEDERI. In forma actuala, articolul 25 din Regulament prevede ca oricarui membru din Biroul Permanent i se poate revoca mandatul la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare. Aceasta prevedere a fost insa declarata neconstitutionala si urmeaza ca deputatii sa se supuna deciziei Curtii Constitutionale si sa il modifice.
"O IDEE ABERANTA"
|
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a precizat ca "spre deosebire de ceilalti membri ai Biroului Permanent, presedintele este ales pentru un mandat de patru ani, si numai in situatii cu totul exceptionale, cum ar fi decesul, se poate pune problema schimbarii lui". El a mai spus ca exista si anumite cazuri in care se poate cere revocarea lui. "Una este revocarea care vine ca sanctiune, si alta este schimbarea politica de catre o majoritate care doreste sa-si puna un anumit tip de sef legislativ", a spus Nastase. El a precizat ca din acest motiv considera ca "aceasta idee aberanta care continua sa fie sustinuta de catre PNL si PD se coreleaza foarte bine cu actiunea de epurare politica din teritoriu si ea face parte dintr-o filozofie incapabila sa accepte coabitarea politica intr-un stat democratic". Desi colegul sau de partid, deputatul Dan Mihalache, a luat in calcul retragerea parlamentarilor PSD de la procesul de legiferare, Adrian Nastase a spus ca va vedea care sunt solutiile, aratand insa ca este riscant ceea ce incearca sa faca actuala Putere.
|
Citește pe Antena3.ro