x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alt proiect, acelasi autor - Jos Fuziunea! Sus Federatia!

Alt proiect, acelasi autor - Jos Fuziunea! Sus Federatia!

de Monica Iordache Apostol    |    14 Oct 2006   •   00:00
Alt proiect, acelasi autor - Jos Fuziunea! Sus Federatia!

Valeriu Stoica imagineaza o federatie a partidelor de dreapta in care sa-si pastreze fiecare conducerea si identitatea. La apel nu sunt insa prea multe partide care ar putea sa raspunda.

Proiectul fuziunii PNL-PD a murit. A recunoscut-o chiar autorul lui, fostul presedinte liberal Valeriu Stoica. In schimb, Stoica propune o noua constructie politica: federatia. Aceasta ar fi un partid mai mare, in care se regasesc mai multe curente doctrinare. Fiecare grupare ar trebui sa aiba lideri proprii, dar la nivel national conducerea sa fie unica. "Ne putem gandi si la modelul CDR, dar in principiu este vorba despre o formatiune care accepta in interiorul sau mai multe grupari avand conduceri proprii. Este un model practicat cu succes in tarile occidentale", ne-a explicat Stoica. Aceasta ar fi reteta unificarii fortelor de centru-dreapta din Romania, in jurul PNL, dar si al PD, care si-a declarat aceasta orientare. Platforma pe care o vor lansa maine Stoica, Theodor Stolojan, Radu F. Alexandru, Raluca Turcan si Cristian Boureanu este o invitatie la adresa partidelor de centru dreapta de a se alatura federatiei, dar fara nominalizari.

RETICENTA. Potrivit lui Stoica, in federatie s-ar putea regasi partide cu doctrina liberala, crestin-democrata sau ecologista. La prima strigare nu sunt insa prea multe partide care sa raspunda. Taranistii, fosti colegi de Conventie cu Valeriu Stoica, nu sar la apel. "Este prematur sa ne punem problema asta. Noi avem mandat sa discutam despre coagularea fortelor de dreapta cu o singura conditie: partidul sa se mentina ca entitate distincta. Nu vrem sa ne topim intr-o alta formatiune", a afirmat Serban Bubenek, vicepresedinte PNTCD. Desi in federatie s-ar putea regasi si partide ecologiste, singurul partid din Romania cu o asemenea doctrina se declara de stanga. "PER este un partid de centru-stanga si toata lumea ne trimite la PSD", se plange presedintele PER, Petru Lificiu, fost deputat PSD. Desi nu exclude afilierea, Lificiu recunoasta ca PER nu prea s-ar potrivi cu o federatie de dreapta.

PD ZICE PAS
Vicepresedintele democrat Ioan Oltean a declarat ieri ca PD nu se implica in actiunea grupului Stolojan - Stoica. "Deocamdata asteptam sa vedem ce este cu acest proiect. E treaba PNL cum isi gospodareste problematica politica si membrii sai. PD ramane in afara manifestarilor politice ale unor membri ai PNL care fie au fost exclusi, fie sunt membri ai PNL. Ramanem in afara si nu avem nici un fel de a ne implica sau de a face recomandari", a spus Oltean. "Deocamdata, PD este in Alianta D.A. si are in statut doar prevederea ca nu poate sa faca alianta cu PSD. In plus, am deschis deja discutiile cu liberalii privitoare la fuziune si ramanem la acest proiect", a declarat si vicepresedintele PD Cezar Preda.

×
Subiecte în articol: politic stoica