x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia specială care se ocupă de analiza proiectului minier de la Roșia Montană a adoptat opt amendamente

Comisia specială care se ocupă de analiza proiectului minier de la Roșia Montană a adoptat opt amendamente

17 Oct 2013   •   17:33
Comisia specială care se ocupă de analiza proiectului minier de la Roșia Montană a adoptat opt amendamente

Comisia specială care se ocupă de analiza proiectului minier de la Roșia Montană a adoptat, joi, opt amendamente ale Legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, informează agerpres.ro.

Astfel, titlul legii a fost modificat din "Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România" în "Lege privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit". În acest fel, actul normativ nu mai face referire la proiectul de la Roșia Montană și devine unul general.

Unul dintre amendamentele importante care a fost adoptat spune că, în situația în care cantitățile de minereu conțin elemente chimice, altele decât aur și argint, și se justifică exploatarea acestora pentru scopuri comerciale, titularul licenței de exploatare a minereurilor auro-argentifere din cadrul proiectelor miniere de interes public deosebit nu poate proceda la exploatarea respectivului minereu decât după obținerea, în condițiile legii, a unei noi licențe sau a unui nou permis în acest sens.

Alt amendament adoptat spune că titularii licențelor de exploatare au obligația să utilizeze cele mai avansate tehnologii, disponibile la momentul exploatării, care să prevină evenimente de natura deversărilor sau emisiilor de substanțe periculoase ori poluante, sub formă lichidă, solidă ori gazoasă, precum și orice alte evenimente care pot afecta ecosistemele naturale și antropice. De asemenea, sunt obligați să acopere integral costurile oricăror accidente ecologice, în conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului European și a Consiliului 2004/35/CE din 21 aprilie 2004, și să nu aducă prejudicii patrimoniului cultural național și să protejeze construcțiile sau părțile de construcție, împreună cu instalațiile, componente artistice elementele de mobilare interioară sau exterioară care fac parte integrantă din acestea.

Procedura pentru obținerea aprobării scoaterii definitive din circuitul agricol a suprafețelor de pajiște aflate în perimetrul proiectelor miniere de interes public deosebit se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, arată un alt amendament.

Președintele Comisiei speciale care analizează proiectul minier de la Roșia Montană, senatorul Darius Vâlcov, a declarat, joi, că niciun amendament adoptat de această comisie nu face referire la Roșia Montană.

"Comisia a hotărât să se reia dezbaterile luni, la ora 16,00, și probabil până la sfârșitul săptămânii viitoare vom prezenta, cu trei-patru zile întârziere, raportul și proiectul de lege către Plen. S-au adoptat opt amendamente, de la titlul legii care a fost modificat și primele șapte articole care au schimbat total legea, spunem noi. Acordul a fost scos. În articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un acord. Acordul a fost respins și au existat șapte amendamente. Niciun amendament nu face referire la proiectul Roșia Montană", a declarat președintele Comisiei speciale, senatorul Darius Vâlcov. 

×
Subiecte în articol: roşia montană