x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Legea votului uninominal pur nu are nimic nedemocratic

Antonescu: Legea votului uninominal pur nu are nimic nedemocratic

21 Mai 2012   •   12:12
Antonescu: Legea votului uninominal pur nu are nimic nedemocratic

Acuzatiile conform carora proiectul legat de modificarea legii electorale, privind introducerea votului uninominal pur este nedemocratic sunt total neadevarate, a afirmat astazi unul dintre initiatorii acestuia, presedintele PNL, Crin Antonescu.

"Exista cel putin o campanie de presa impotriva acestui proiect de lege care porneste de la premise false, induce concluzii false si cred ca cetatenii Romaniei trebuie sa fie corect informati. Aceasta lege a asa-numitului uninominal pur, a unui vot majoritar intr-un tur, in formula sa riguros exacta, nu are nimic nedemocratic. Este una din formulele electorale sau sistemele electorale posibile practicate in tari cu batrana, verificata si eficienta democratie - in Marea Britanie. Este intr-adevar o formula electorala care poate lasa nereprezentate partide ai caror candidati nu pot castiga competitia uninominala niciun colegiu, dar este o formula care este perfect democratica si perfect corecta in raport cu optiunea la nivel uninominal la nivel de colegiu", a subliniat Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa.

"Daca aceasta lege este considerata nedemocratica, inseamna ca e nedemocratica si legea in baza careia au loc alegerile locale si nu am vazut o campanie impotriva acesteia, inseamna ca e nedemocratica legea prin care si in 2008 si acum presedintii consiliilor judetene se aleg, si nu am vazut o campanie, inseamna ca era nedemocratica si propunerea presedintelui Traian Basescu in acelasi sens, si nu am vazut deloc o campanie atunci. Am vazut o campanie de sustinere si de presiune asupra celor care la momentul respectiv eram in Opozitie", a afirmat liderul USL.

Crin Antonescu a mai spus ca avantajele si dezavantajele fiecarui sistem electoral 'pot fi discutate indelung' si a reamintit ca in 'capetele gamei de formule electorale' exista doua formule curate: votul pur proportional, care este sistemul de liste avut in Romania, si care ''a fost temeinic si indelung atacat de oameni care sunt astazi multi protagonisti ai campaniei impotriva uninominalului pur, respectiv formula care ii da practic alegatorului toata responsabilitatea in cunostinta de cauza sa-si aleaga deputatul sau senatorul, asa cum isi alege primarul sau presedintele CJ.

"Exista drept efecte pozitive ale acestei formule constituirea de majoritati solide si consideram ca Romania are nevoie in anii urmatori de guverne sprijinite de o majoritate solida, ca sa nu mai asistam la traficuri de parlamentari, la combinatii de culise, la toate aceste rasturnari din trei - cinci voturi, cum am vazut in acesti ani. De asemenea, are avantajul de a aseza in scena politica, in general in formula bipolara, partide puternice care vor putea, pe parcursul a mai multor cicluri electorale, sa se identifice si doctrinar, si care sa-si selecteze candidatii in primul rand cu gandul la ce alegeri vor face cetatenii. Cu alte cuvinte, e o interventie majora a cetatenilor in lista si in ierarhia fiecarui partid", a explicat presedintele PNL.

In opinia acestuia, "este cu totul deplasat si mincinos" sa se sustina ca aceasta lege este nedemocratica, o lege care ingroapa democratie sau care "instituie partidul unic".

"Nici practic, acest lucru nu e posibil. Reamintesc ca Uniunea Social Liberala, favorita sigur a acestor alegeri in orice sistem, care ar putea beneficia fiind foarte puternica de aceasta formula, nu este alcatuita dintr-un singur partid, nu avem deci in niciun fel pericolul partidului unic. Si nicaieri in lume unde acest sistem s-a aplicat, nu s-a ajuns vreodata la partidul unic", a conchis copresedintele USL.

×