Organizația APADOR-CH anunță că a acționat în judecată Ministerul Finanțelor, pentru refuzul de a furniza informații cu privire la acțiunile în regres pe care le-a făcut pentru recuperarea daunelor plătite de stat de la magistrații care au pronunțat soluții ce au condus la condamnarea României la CEDO. Instituția condusă de Florin Cîțu este acuzată că se fofilează să ofere răspunsul dacă a încercat să tragă la răspundere vreun astfel de magistrat.
APADOR-CH a interpelat Ministerul Finanțelor cu un set de întrebări concrete, care însă nu au primit niciun răspuns în termenul legal. Organizația pentru apărarea drepturilor omului era interesată de numărul acțiunilor în regres formulate, în perioada 2016-2020, defalcate pe fiecare an, împotriva magistrațilore care au dispus măsuri sau care au pronunțat hotărâri judecătorești care, ulterior, au condus la condamnarea statului român la CEDO. De asemenea, se cereau detalii cu privire la acțiunile în regres formulate în aceeași perioadă pentru cazurile în care statul a plătit despăgubiri, dar și cu privire la numărul de sesizări primite de la CSM, în același interval, pentru promovarea acțiunilor în regres împotriva acestor magistrați. Nu în ultimul rând, ministerul a fost rugat să arate care sunt motivele, în cazul în care nu au fost formulate astfel de acțiuni în regres.
Ei, bine, inițial, Ministerul Finanțelor a răspuns că informațiile solicitate nu intră în sfera sa de competență, trimițând APADOR-CH la Ministerul Justiției. „La rândul său, Ministerul Justiției ne-a răspuns că a trimis înapoi solicitarea către MFP, pentru că acesta este titularul acțiunii în regres și nimeni nu poate să spună în locul MFP dacă și în câte cazuri a încercat să recupereze daunele. Vedem așadar că în câțiva ani, MFP nu numai că nu s-a preocupat ca să recupereze sumele plătite de noi toți pentru greșelile altora, dar nici măcar nu mai vrea să recunoască asta, răspunzând cinstit la o cerere de informații publice. Probabil MFP se consideră competent doar să plătească din buzunarele tuturor niște daune, fără să-l intereseze recuperarea lor”, precizează APADOR-CH, prin intermediul unui comunicat de presă.
Faptele se prescriu, statul plătește
Conform sursei citate, mecanismul acțiunii în regres este aparent simplu. Mai exact, după ce plătește, din partea statului, daunele stabilite de CEDO, Ministerul Finanțelor sesizează CSM pentru a cere stabilirea vinovăției magistraților în cazul respectiv. În urma unui proces, ar trebui să se afle dacă respectivii magistrați au acționat cu rea credință sau gravă neglijență, urmând ca Ministerul Finanțelor să recupereze de la ei sumele plătite de stat.
„Numai că, așa cum sunt făcute acum, legile care reglementează acest proces prevăd și termene de prescriere suficient de scurte încât să împiedice efectiv tragerea la răspundere a magistraților. De la comiterea faptelor până la obținerea unei sentințe la CEDO trec atât de mulți ani încât niciun magistrat nu mai poate fi tras la răspundere pentru asta, așa că statul plătește și gata”, arată organizația.
De trei ani, niciun magistrat nu a fost tras la răspundere
Culmea e că, atât în anul 2013, cât și în anul 2016, Finanțele au răspuns detaliat unor astfel de întrebări, arătând cadrul legal existent și de ce nu a formulat nicio acțiune în regres, întrucât, spunea ministerul atunci, nu fusese sesizat în niciun caz de către CSM, organismul care, conform legii, are competența de a stabili răspunderea civilă sau disciplinară a magistraților.
„Răspunderea magistraților, o marotă folosită politic, mai mult pentru controlul justiției decât pentru îndreptarea erorilor ei, este, în realitate, de multă vreme, o formă fără fond în societatea românească. Concret, știm deja din 2017 că niciun magistrat nu a fost pus să plătească pentru erorile comise în cauze care au dus la condamnarea României la CEDO, și asta pentru că regulile sunt făcute astfel încât vinovații să nu poată fi trași la răspundere”, mai precizează APADOR CH.