x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avertisment CSM pentru Tăriceanu

Avertisment CSM pentru Tăriceanu

de Violeta Fotache    |    08 Feb 2008   •   00:00
Avertisment CSM pentru Tăriceanu
Sursa foto: Dan Marinescu/

După un ultim avertisment la adresa premierului Tă­ri­ceanu, preşedintele CSM, Lidia Băr­bulescu, ne-a declarat ieri că va face un ultim demers la premierul Tări­cea­nu, pentru ca Exe­cutivul să res­pec­te dreptul CSM de a fi consultat la emiterea legilor care privesc jus­ti­ţia.

Neconsultaţi nici la emiterea Or­donanţei de Guvern privind CNSAS, membrii CSM s-au hotărât să ac­ţioneze. După un ultim avertisment la adresa premierului Tă­ri­ceanu, preşedintele CSM, Lidia Băr­bulescu (foto), ne-a declarat ieri că va face un ultim demers la premierul Tări­cea­nu, pentru ca Exe­cutivul să res­pec­te dreptul CSM de a fi consultat la emiterea legilor care privesc jus­ti­ţia. “În şedinţa plenului de săp­tă­mâna trecută s-a făcut un inventar al actelor normative emi­se fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii. Acum s-a mai dat o ordonanţă de guvern care conferă atribuţii instanţelor, despre care am aflat din presă (n.r. – Ordonanţa CNSAS), pentru care nu am fost consultaţi. Voi face un ultim demers, în care îl voi atenţiona pe premier cu privire la necesitatea solicitării avizului CSM, atunci când Guvernul emite acte normative ce privesc şi activitatea sistemului judiciar. După acest ultim demers, nu mai discut, apelez la Curtea Constituţională a României (CCR), deoarece consider că ne aflăm în situaţia unui conflict juridic de na­tură constituţională”, ne-a declarat preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu. Aceasta a precizat că va face încă un demers şi la Parlament, când vor fi luate în discuţie legile de aprobare a ordonanţelor Guvernului “pentru ca măcar la Parlament să ni se ceară avizul, să participăm la dezbateri”.

 

REPLICĂ. Lidia Bărbulescu a contrazis afirmaţiile făcute de reprezentanţi CNSAS, care spuneau că legea de funcţionare a instituţiei a fost declarată neconstituţională pentru că acum a venit rândul ma­gistraţilor la verificări: “Este inexact. Verifică­rile au început din 2001. Mă întreb ce au făcut vreme de şapte ani! Dacă CNSAS îşi făcea treaba, cei 6.500 de judecători şi procurori trebuiau să fie verificaţi până acum.”

×
Subiecte în articol: politic