Şeful statului a cerut ieri factorului politic şi sistemului de educaţie să achieseze la un pact naţional pe tema invăţămăntului şi cercetării, plecănd de la raportul comisiei prezidenţiale special infiinţate, sub conducerea fostului ministru PD Mircea Miclea.Preşedintele s-a arătat plictisit de intervenţiile unora dintre invitaţii săi, astfel incăt, la un moment dat, a picotit.
 Dezbatere la Cotroceni
Şeful statului cere factorului politic şi sistemului de educaţie să achieseze la un pact naţional pe tema invăţămăntului şi cercetării, plecănd de la raportul comisiei prezidenţiale special infiinţate, sub conducerea fostului ministru PD Mircea Miclea. Potrivit acestuia din urmă, dar şi preşedintelui Băsescu, educaţia nu mai trebuie privită ca scop in sine, ci ca problemă de securitate naţională, de care depinde "atăt prosperitatea fiecărui cetăţean, căt şi competitivitatea economiei romăneşti".
Raportul comisiei Miclea a fost prezentat ieri la Cotroceni in prezenţa a circa o sută de invitaţi, printre care ministrul de resort, Cristian Adomniţei, fostul ministru Ecaterina Andronescu, reprezentanţi ai mediului academic, rectori, lideri sindicali, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinşi şi ai Colegiului Elevilor, studenţi SNSPA. Ultimii, chemaţi probabil să umple sala, de teamă să nu rămănă goală intrucăt inspectorii şcolari, bunăoară, au fost convocaţi de minister la o analiză a rezultatelor de la Bacalaureat.
SOLUŢII. Potrivit documentului, sistemul educaţional romănesc este ineficient, nerelevant şi inechitabil, elevii romăni aflăndu-se in evaluările internaţionale in urma celor din Bulgaria, Ungaria sau Polonia. "Trebuie indepărtată iluzia creată in jurul olimpicilor. E adevărat că in şcolile romăneşti sunt genii, uneori precoce, dar sunt excepţii", a arătat Traian Băsescu. Soluţiile propuse de comisia prezidenţială pleacă de la schimbarea ciclului de invăţămănt, considerăndu-se că actualul examen de capacitate - un "examen naţional inutil" fragmentează invăţămăntul obligatoriu de zece ani. Pe de altă parte, este desconsiderată educaţia timpurie, spune comisia prezidenţială. De aceea propunerea sa vizează un sistem de invăţămănt generalizat şi gratuit de 13 ani, din care zece obligatorii, pornind de la o clasă pregătitoare, apoi patru ani de invăţămănt primar, cinci de gimnaziu şi trei sau patru (pănă in clasa a XIII-a) de liceu. Salariile profesorilor să crească, spune raportul, la o medie europeană de 1,31 din PIB/locuitor, dar condiţionată de creşterea orelor de predare şi de calitatea lor, pentru că deocamdată avem cel mai scurt an şcolar din UE. De asemenea, Traian Băsescu a criticat şi acordarea doctoratelor pe bandă rulantă, arătănd că unităţile de invăţămănt superior trebuie regăndite şi separate cele de cercetare intensivă de cele de educaţie (care acordă doar licenţă) şi cele vocaţionale (institute militare, de artă, sport etc).
CONTRE. Doritul pact naţional şI-a primit proba realizării incă de la reuniunea de ieri, cum avea să remarce unul dintre vorbitori. Şeful statului şi ministrul educaţiei s-au inţepat reciproc in faţa invitaţilor, tănărul Adomniţiei luănd cuvăntul pentru a-i ura ironic lui Băsescu bun venit in marea familie a educatorilor şi pentru a-i atrage atenţia că unii din membrii comisiei lui au lucrat şi in alte comisii la alte rapoarte pe care el, ministrul, are plăcerea să i le lase spre studiu. "Vă adresaţi mie sau celor din sală?", l-a apostrofat Băsescu, arătănd că de rapoartele invocate s-a făcut deja uz in cel in discuţie. "Şi dumneavoastră şi invitaţilor din care fac parte şi eu", a susţinut ministrul care se adresează sieşi. Spre final, Băsescu şi Adomniţei au căzut de acord că, in maximum o lună, ar trebui definitivată noua strategie, Adomniţei arătănd că oricum in toamnă trimite Parlamentului un pachet de legi in domeniu. Dincolo de contre, preşedintele a părut plictisit de intervenţiile unora dintre invitaţii săi, astfel incăt la un momendat el a şi picotit.