UPDATE 16:24 - Presedintele Traian Basescu a facut o clarificare legata de situatia energetica a tarii. Basescu a declarat, in aceasta dupa-amiaza, ca este exclusa intreruperea livrarii energiei catre populatie, mentionand, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul sa decida in legatura cu sistarea exporturilor energetice.
Legat de consultarile dintre Coalitie si Opozitie privind Tratatul de stabilitate fiscala, presedintele a spus ca actul trebuie semnat pana la 1 martie si are nevoie, daca nu de sustinerea tuturor partidelor parlamentare, atunci macar de sustinerea unei majoritati parlamentare.
"Este vorba de tratatul privind stabilitatea fiscala si dialogul pentru revenirea Opozitiei in Parlament. In ceea ce priveste tratatul, vreau sa fie foarte clar ca nu este o urgenta a presedintelui. Daca vom decide sa il semnam, trebuie semnat pe 1 martie si trebuie pregatite procedurile de semnare, nu mai avem mult pana sa luam o decizie. Tratatul nu poate fi semnat fara sustinerea partidelor parlamentare sau a unei majoritati parlamentare", a informat seful statului.
Traian Basescu a tinut sa specifice ca Romania nu mai poate amana decizia privind semnarea tratatului, in ciuda unor evenimente mai grave care au loc in tara. Acesta si-a manifestat optimismul privind luarea unei decizii politice in timp util.
"Poate parea un subiect secundar, dar Romania nu mai poate intarzia procesul de decizie. Am discutat cu partidele politice si propunerea mea a fost sa se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din cate am discutat cu Opozitia cu ocazia altor intalniri nu exista opozitie din acest punct de vedere dar trebuie sa avem convingerea ca exista o majoritate parlamentara pentru sustinerea semnarii protocolului. Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolol iar partidele care sunt de acord sa se pronunte pentru ca decizia politica sa fie luata in timp util", a afirmat Traian Basescu. Seful statului a spus ca "in acest weekend am analizat si programul de guvernare si cele 15 puncte din discursul domnului Ponta. Am constatat ca 7 puncte coincid. Daca si partidele considera acest lucru putem stabili bazele pentru o eventuala revenire a partidelor din opozitie in Parlament".
Basescu a mai spus ca, pentru Executiv, "prioritatea zero" trebuie sa o reprezinte sprijinirea comunitatilor afectate de iarna.
"Este evidenta deficienta la nivelul administratiilor locale. Nu pot aduce niciun fel de repros structurilor militarizate sau ambulantei pentru modul in care au actionat. Imi este greu sa cred ca pe raza unei comune nu exista patru tractoare dotate cu lame. Este evident ca Romania nu are dotarea necesara pentru a face fata exigentelor populatiei in astfel de conditii meteo. Am primit si scris solicitarea publica a domnului Ponta si de la presedintele Consiliului Judetean Buzau pentru instituirea starii de urgenta in judet. Stiu ca se incearca atragerea cu disperare a presedintelui in dispute publice, dar nu am timp si nici disponibilitate pentru asa ceva. Potrivit legii, nu suntem in situatia de a declara stare de urgenta. Nici Constitutia, nici legea nu se refera la situatie de viscol sau ninsoare. Aceasta situatie se gestioneaza la nivel local sau judetean. Ori a fost vorba de o capcana in care sa fie atras presedintele, ori a fost vorba de necunoasterea legii", a spus Basescu.
UPDATE 14:25 - Presedintele Traian Basescu sustine o declaratie de presa, la ora 16:00, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni.
UPDATE 14:15 - Presedintele PDL, Emil Boc, a anuntat, dupa consultarile cu presedintele Traian Basescu de la Palatul Cotroceni, ca partidul sau va sustine semnarea Tratatului de stabilitate. "Decizia politica a PDL este de a sustine faptul ca Romania sa semneze acest tratat. Avem sansa sa facem parte de la inceput in UE, ca parte a acestui tratat care demonstreaza seriozitatea si capacitatea Romaniei de a face fata provocarilor economice interne si externe. Este pacat ca Romania sa nu faca parte din acest tratat", a declarat Emil Boc.
UPDATE 13:40 - Consultarile dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii partidelor si formatiunilor din coalitie au inceput. Delegatia PDL care participa la discutiile de la Cotroceni este formata din presedintele PDL Emil Boc si presedintii celor doua Camere, Vasile Blaga si Roberta Anastase.
PDL sustine adoptarea prevederilor tratatului european, prin revizuirea Constitutiei, a declarat, astazi, purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, dupa sedinta BPN al partidului. El a mentionat ca PDL sustine fara rezerve prevederile tratatului european de guvernanta fiscala si ca este firesc ca Romania sa fie de acord cu aceste prevederi, deoarece a facut deja "pasi trasati" spre acest acord.
UPDATE 10:35 - USL nu va participa la consultarile de astazi cu presedintele Traian Basescu, a anuntat liderul PNL Crin Antonescu, la finalul sedintei liderilor USL. Antonescu a declarat ca, pentru USL, nu subiectele propuse de catre seful statului sunt pentru opozitie subiecte pe agenda, ci ceea ce se intampla in tara.
"Atitudinea, cel putin la ultima runda de consultari, generata de caderea guvernului Boc, a fost una inacceptabila din partea presedintelui. Am discutat degeaba, o simpla formalitate, nu am fost informati nici macar cu numele celui pe care intentiona sa-l desemneze ca premier. Nu subiectele propuse de presedinte sunt pentru noi subiecte de agenda, ci aceste mari dificultati prin care foarte multi concetateni ai nostri trec", a spus Antonescu.
Presedintele Traian Basescu a trimis, duminica, o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor reprezentate in Parlament, prin care ii invita la Cotroceni, astazi, pentru discutii privind dialogul dintre partide si functionarea Legislativului si perspectivele ratificarii Tratatului de stabilitate.
Reprezentantii USL sunt invitati la ora 12:00, iar reprezentantii PDL, UDMR, UNPR si grupului parlamentar al minoritatilor nationale la ora 13:00.
Presedintele Basesu adresase o invitatie similara liderilor partidelor si formatiunilor politice, pentru data de 6 februarie, insa consultarile pe cele doua teme anuntate au fost anulate, fiind transmisa in acea zi o noua invitatie la consultari pe tema desemnarii noului premier.
Reprezentantii Puterii au anuntat ca vor merge la consultarile de la Cotroceni, sustinand necesitatea deblocarii situatiei din Parlament. Consultarile au loc pe fondul grevei parlamentare a Opozitiei.
In cursul diminetii de luni, Uniunea Social Liberala urmeaza sa decida daca va participa sau nu la aceste consultari si mandatul pe care il va avea.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ca o decizie in acest sens va fi luata dupa ce va discuta cu presedintele PNL, Crin Antonescu, copresedinte al USL.
Referitor la Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a aratat ca Uniunea recunoaste necesitatea adoptarii acestui document.