x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu, prietenul lui George Bush

Basescu, prietenul lui George Bush

10 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
Presedintele Basescu s-a intalnit ieri, la Casa Alba, cu omologul sau american, George Bush. La conferinta comuna din Biroul Oval, Bush a afirmat ca e onorat sa-l numeasca pe Traian Basescu prietenul sau.
MARINA CONSTANTINOIU - Washington

BIROUL OVAL. Presedintii Traian Basescu si George Bush au discutat despre vize, Republica Moldova si Marea Neagra
  • Atuurile Romaniei in Biroul Oval

    Presedintele american, George Bush, a facut declaratii deosebit de incurajatoare pentru omologul sau roman, Traian Basescu, si pentru Romania in conferinta de presa comuna de la Casa Alba, care a avut loc ieri dupa-amiaza la Washington. Calificandu-l pe seful statului roman drept un om de actiune, nu al vorbelor goale, Bush s-a declarat mandru ca il poate numi prieten si a precizat ca apreciaza la Traian Basescu in primul rand hotararea cu care s-a angajat pe calea actiunilor de eradicare a coruptiei guvernamentale.

    SFATURI. Presedintele american a declarat ca este foarte multumit de ocazia pe care a avut-o de a discuta cu aliatul Americii, Romania. "Presedintele Traian Basescu da sfaturi foarte bune in legatura cu Republica Moldova. Sunt impresionat de masurile sale din cadrul campaniei anticoruptie. Am discutat mai multe subiecte si sunt multumit de intalnirea pe care am avut-o", a spus Bush, aratand ca, in ceea ce priveste Marea Neagra, seful statului roman are o viziune clara asupra modului in care lumea poate deveni mai pasnica. "Este o relatie speciala intre Romania si SUA pentru ca impartasim aceleasi valori. Sunt mandru sa-l declar pe Traian Basescu prietenul meu", a mai spus presedintele american. George Bush a afirmat ca masurile care sunt luate in Romania si deschiderea pe care o arata presedintele Basescu pentru masurile anticoruptie incurajeaza firmele americane interesate de investitii. Totodata, presedintele american si-a amintit de vizita pe care a facut-o la Bucuresti si a apreciat drept "mistic" momentul speach-ului pe care l-a tinut in Bucuresti, cand a aparut pe cer un curcubeu. Pentru el, faptul ca a putut tine o cuvantare in acelasi loc in care Ceausescu si-a tinut ultimul discurs inainte de a fi inlaturat de la putere este un moment cu o puternica incarcatura, care arata ca Romania se afla pe calea cea buna, ca Romania nu mai este singura, nu mai are de ce sa se teama, pentru ca America ii este aliat. "Am fost acolo sa asigur Romania ca suntem alaturi de ea si ca nu mai are de ce sa se teama", a spus presedintele Bush.

    VIZE. La iesirea de la Casa Alba, presedintele Traian Basescu a declarat ca a discutat cu omologul sau american despre posibilitatea eliminarii vizelor pentru romanii care calatoresc in SUA. El a cerut ca Romania sa fie inclusa pe foaia de parcurs pe care se afla Polonia si Slovacia, in privinta acestui subiect, seful statului roman apreciind deschiderea pe care a aratat-o presedintele Bush. Referitor la bazele militare americane, Basescu a spus ca ne va da un raspuns cu alta ocazie. Surse diplomatice de la Washington precizau ca, la intalnirea cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, nu era de asteptat decat o discutie de principiu referitoare la aceasta chestiune, si nu o data precisa. De altfel, acest lucru s-a si intamplat, Rumsfeld afirmand ca se discuta principiul unor locatii operationale cu mai multe state aliate.

    Printre temele care urmeaza sa fie abordate la Washington, in functie de timpul aflat la dispozitie, se mai numara si tentativa de induplecare a Fondului Monetar International, cu al carui director general (Rodrigo Rato) Basescu are o intrevedere, de a acorda Romaniei un deficit bugetar mai mare, de circa 0,7%-1%, nu de 0,4%, cat ar dori FMI. Explicatia este perfect valabila, dar din punctul de vedere al Bucurestiului, nu si al Fondului, care este extrem de exigent si strans la punga: Romania are nevoie de investitii si pentru acestea trebuie sa-si poata permite sa cheltuiasca mai mult. Basescu este convins ca se va gasi o solutie de compromis. Surse de la Washington afirma ca una dintre temele de discutie din cadrul acestei vizite va fi cu siguranta si cea a adoptiilor, circa 200 de cazuri aflate pe rol ramanand in suspensie din cauza moratoriului impus adoptiilor internationale de catre autoritatile de la Bucuresti, in conformitate cu legislatia europeana.

    Atuurile Romaniei in Biroul Oval

    A sosit si ziua cea mare pentru presedintele Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala in SUA, la invitatia omologului sau american, George W. Bush: intrevederea cu seful Executivului american, in Biroul Oval de la Casa Alba, in calitatea sa de presedinte al unui stat aliat.

    MARINA CONSTANTINOIU - Washington

    VIZITA. Traian Basescu a plecat la Washington cu o agenda incarcata cu teme de discutie: politice, economice si militare
    Presedintele Traian Basescu, insotit de o delegatie numeroasa, reprezentand cele trei paliere pe care se axeaza vizita sa in Statele Unite: politic, economic si militar, a aterizat, miercuri dupa-amiaza (22:40, ora Romaniei) la baza militara Andrews, de langa Washington, dupa un zbor de mai bine de 10 ore, ale carui ultime minute au fost chiar palpitante. Aeronava presedintelui s-a zgaltait bine pret de cel putin un sfert de ora, din cauza vantului puternic.

    PE DRUM. Plecat de la Bucuresti decis sa se prezinte la "Inalta Poarta" americana in calitatea sa de aliat, presedintele Basescu, extrem de destins pe tot parcursul zborului de la Bucuresti la Washington, s-a intretinut cu reprezentantii presei abia dupa vreo patru ore de zbor. Relaxat, a raspuns la intrebari si a facut mici analize de politica interna si externa, explicand de ce ar avea nevoie Romania de alegeri anticipate (reluandu-si discursul referitor la demisia repetata a Guvernului, ca procedura) si ca momentul este potrivit pentru Alianta, a carei cota (ca si a premierului Tariceanu) este in crestere, dar si faptul ca, odata refacut, Theodor Stolojan ar putea deveni "stindardul" Aliantei in competitia electorala.

    OBIECTIVE. Seful statului a tinut sa puncteze, pentru a oferi un background presei, cateva dintre temele sale de interes la Washington. Desi este o vizita politica, Basescu va discuta si despre economie, dar si chestiuni militare, in special referitoare la viitoarea prezenta a unor baze militare americane flexibile si de dimensiuni reduse pe teritoriul Romaniei. Presedintele crede ca pana la sfarsitul acestui an vom avea un raspuns clar. Surse diplomatice de la Washington precizeaza ca, la intalnirea din cursul zilei cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, nu este de asteptat decat o discutie de principiu referitoare la aceasta chestiune si nu o data precisa.

    LA CASA ALBA. Intalnirea cu presedintele american, George W. Bush, programata pentru ora 10:55 locala (17:55, ora Romaniei), nu urma sa dureze decat 35 de minute. A fost nevoie, prin urmare, ca presedintele sa se prezinte cu o imagine cat mai coerenta si mai clara a Romaniei lui 2005, in calitatea sa de partener al Americii si viitor membru al UE. Basescu isi doreste sa-i sublinieze Americii, prin reprezentantii ei, presedintele Bush, dar si secretarului de stat, Condoleezza Rice, ca Occidentul are in Bucuresti un aliat, gata sa se implice activ in stabilizarea si dezvoltarea regiunii Marii Negre, unde strategii politici vad o nisa.

    ECONOMICE. Printre temele care urmeaza sa fie abordate la Washington, in functie de timpul aflat la dispozitie, se mai numara si tentativa de induplecare a Fondului Monetar International, cu al carui director general (Rodrigo Rato) Basescu are o intrevedere, de a obtine un deficit bugetar mai mare, de circa 0,7-1%, nu de 0,4%, cat ar dori FMI. Explicatia este perfect valabila, dar din punctul de vedere al Bucurestiului, nu si al Fondului, care este extrem de exigent si strans la punga: Romania are nevoie de investitii si pentru acestea trebuie sa-si poata permite sa cheltuiasca mai mult.

    Basescu este convins ca se va gasi o solutie de compromis. Surse de la Washington afirma ca una dintre temele de discutie din cadrul acestei vizite va fi cu siguranta si cea a adoptiilor, circa 200 de cazuri aflate pe rol ramanand in suspensie din cauza moratoriului impus adoptiilor internationale de catre autoritatile de la Bucuresti, in conformitate cu legislatia europeana.

    MAROTA PREZIDENTIALA
    Coincidenta sau nu, miercuri, presedintele Proiectului pentru democratii in tranzitie, Bruce Jackson, binecunoscut Romaniei in special din perioada preaderare la NATO, a sustinut un discurs extrem de bine construit in fata Comitetului pentru Relatii Internationale al Senatului SUA, tocmai pe tema a ceea ce la Bucuresti catalogam drept "marota prezidentiala", anume regiunea Marii Negre. Pentru Jackson, ultimele evolutii sunt semnale ca regiunea este in schimbare, iar Romania si Bulgaria, state membre NATO si viitoare membre UE, reprezinta un model de stabilitate.El este de parere ca perspectivele democratiei in regiune vor fi substantial marite o data cu integrarea oficiala a celor doua tari in UE, ceea ce va transmite un mesaj celorlalte tari, ca exista posibilitatea unei integrari europene pe termen scurt. In plus, un mesaj si mai important, pe care, de altfel, n-ar fi rau sa si-l repete si Bucurestiul, ar fi acela ca reformele dureroase isi gasesc rasplata in securitate si prosperitate.
  • ×