Magistratii constitutionali au decis, astazi, cu "majoritatea legala" ca referendumul din 29 iulie, de demitere a lui Traian Basescu, "este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum".
Sedinta Curtii Constitutionale, in care s-a luat decizia invalidarii referendumului, a inceput astazi, la ora 10:00.
Inaintea inceperii dezbaterii, intrebat despre o posibila decizie cu un vot de 5 la 4, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a raspuns: "Ati dori asa?". Totodata, judecatorul Valentin Zoltan Puscas a spus, la intrarea in sediul CCR, ca, din punctul sau de vedere, Curtea Constitutionala va lua marti o decizie privind referendumul.
Judecatorul Tudorel Toader a declarat, inaintea sedintei Curtii Constitutionale, ca este posibila o noua amanare a verdictului CCR privind referendumul. Intrebat daca exista posibilitatea ca CCR sa amane astazi o decizie finala privind validarea sau invalidarea referendumul, judecatorul Tudorel Toader a raspuns afirmativ.
Magistratii CCR au luat in discutie datele primite de la Guvern, in urma solicitarii adresate saptamana trecuta de a le fi comunicate, pana la 21 august, listele electorale permanente actualizate pana la 10 iulie.
Ieri, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a spus ca CCR va lua in calcul raspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, dar a refuzat sa raspunda daca romanii din strainatate trebuie inclusi in cvorumul de la referendum. "Maine (marti - n.red.) va lamurim cu toate, sper", a declarat Zegrean.
Decizia referitoare la valabilitatea referendumului trebuia luata, potrivit legii, cu 6 voturi din 9 (doua treimi din voturile membrilor plenului CCR), insa in penultima sedinta s-a pus problema daca este posibil o astfel de majoritate si daca invalidarea s-ar putea hotari cu majoritate simpla - 5 la 4.
Premierul Victor Ponta a declarat insa ca este necesar ca judecatorii CCR sa ia decizia cu sase voturi la trei, si nu cu cinci la patru.
"Legea Curtii Constitutionale prevede foarte clar ca in cazul referendumului se ia cu sase la trei, cu cvorum. E un fel de ironie, chestia asta ca toata problema in Romania acum se leaga de cvorumul de 50% si iata ca s-a ajuns la cvorum si la Curtea Constitutionala. Ma gandesc ca daca se cere romanilor cand decid asupra soartei presedintelui sa respecte cvorumul, cu atat mai mult Curtea Constitutionala care are prevazut expres in lege sase la trei va respecta acel cvorum, in orice decizie, fie de validare, fie de invalidare, pentru ca altfel suntem intr-o criza generala daca Curtea Constitutionala isi incalca propria-i lege. Eu sunt convins ca nu se va intampla acest lucru", a spus Ponta.
Pe 30 iulie, dupa inchiderea urnelor, BEC a anuntat ca prezenta la vot a fost de 46,24%, respectiv 8.459.053 de alegatori. Voturi valabil exprimate cu raspunsul DA sunt 7.403.836, care reprezinta 87,52%, in timp ce voturi valabil exprimate cu raspunsul NU sunt 943.375, care reprezinta 11,15% din voturile totale. Voturi nule au fost 111.841, ce reprezinta 1,32%.