x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu - Ruperea Aliantei, o grava eroare politica

Basescu - Ruperea Aliantei, o grava eroare politica

de Gabriela Antoniu    |    06 Iul 2005   •   00:00
Basescu - Ruperea Aliantei, o grava eroare politica

Presedintele Traian Basescu il pune la punct pe liderul democrat Emil Boc, care visa deunazi ca PD sa castige alegerile, anticipate sau la termen, de unul singur.

Presedintele Traian Basescu considera ca ar fi o mare greseala si eroare politica o ruptura intre PNL-PD si participarea separata a celor doua partide la eventualele alegeri anticipate.

Seful statului a acordat luni seara BBC un interviu in care a subliniat ca solutia corecta, din punct de vedere politic, este pastrarea actualei aliante a celor doua partide si participarea acestora impreuna in cazul unor alegeri anticipate. "Cred ca ar fi o mare greseala si o mare eroare politica ruptura si mersul separat in alegeri anticipate. Solutia corecta, din punct de vedere politic, este Alianta impreuna, in eventuale alegeri anticipate. Nu mi se pare ca o separare a celor doua partide ar fi, in momentul de fata, o solutie, iar din punct de vedere politic nici macar nu trebuie facuta constructia pe anticipate duse separat, pentru ca aceste doua partide au un protocol cu valabilitate pana in 2008, prin care sunt legate unul de altul. Tentatia de a spune acum ca PD-ul e mai tare decat PNL-ul este gresita. In mesajul pe care eu l-am dat Conventiei Partidului Democrat a existat un pasaj extrem de clar in care sustineam ca cele doua partide sa-si respecte angajamentul si protocolul pe care l-au semnat pana in 2008. In analiza mea, ca om politic, cele doua partide nu au dreptul sa se desparta inainte de alegerile legislative din 2008, daca atunci vor fi alegerile la termen", a spus Traian Basescu. Prin aceste declaratii, Basescu ii da o replica presedintelui PD, Emil Boc, care spunea la 12 iunie ca "ar fi ideal sa castigam alegerile anticipate sau la termen, sa fim partidul care coordoneaza scena politica romaneasca".

ANTICIPATE. Seful statului a mai spus ca, "in momentul de fata, neajungandu-se la un consens in interiorul Aliantei D.A. cu privire la alegerile anticipate, ar fi prea tarziu ca subiectul sa mai fie abordat de acum inainte" . El nu a exclus insa posibilitatea ca subiectul sa fie reluat, in toamna, dupa prezentarea Raportului de tara al Comisiei Europene.

PERICOL. Curtea Constitutionala se va pronunta astazi asupra pachetului legislativ privind legile proprietatii si justitiei, existand riscul de a se lua o decizie negativa. Intrebat daca se mai poate schimba ceva in privinta perceptiei justitiei pentru integrarea la termen in UE, Traian Basescu a raspuns: "Categoric, nu. Respingerea pachetului legislativ pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea inseamna, cert, ratarea obiectivului 2007".

Traian Basescu a mai spus ca "avem obligatia sa impingem lucrurile, in orice conditii, pana la Raportul de tara, indiferent care va fi pozitia Curtii Constitutionale".

"N-AR FI O TRAGEDIE AMANAREA INTEGRARII"
Invitat ieri la Radio Romania Actualitati, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost intrebat ce se va intampla daca clauza de salvgardare va fi activata, facandu-se trimitere in acest context la sondajul INSOMAR potrivit caruia cei mai multi dintre romani considera ca amanarea integrarii Romaniei in UE este posibila si nu sunt ingrijorati de aceasta perspectiva. "Acum, sa va spun ceva: nici eu nu cred ca ar fi cea mai mare tragedie daca amanarea Romaniei la aderare s-ar produce, si aceasta pentru un an. Dar eu cred ca, din toate punctele de vedere, ar fi de dorit ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa se faca la 1 ianuarie 2007, asa cum exista posibilitatea data in tratatul de aderare", a afirmat Tariceanu.
×
Subiecte în articol: basescu politic anticipate