x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, scos de la Cotroceni. Referendum pentru demiterea preşedintelui pe 29 iulie

Băsescu, scos de la Cotroceni. Referendum pentru demiterea preşedintelui pe 29 iulie

06 Iul 2012   •   14:00
Băsescu, scos de la Cotroceni. Referendum pentru demiterea preşedintelui pe 29 iulie



UPDATE 20.52 Hotararea de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost adoptata cu 256 de voturi "pentru", 114 "impotriva" si doua voturi anulate. Vestea e primita cu entuziasm de catre protestatarii aflati in Piata Universitatii.

UPDATE 20.50 Vasile Blaga, presedintele PDL: E clar ca cea mai mare parte dintre parlamentarii UDMR, UNPR, cu exceptia lui Gabriel Oprea, si o parte dintre minoritati au votat pentru suspendare.

UPDATE 20.47 Procedura de vot a luat sfarsit. A inceput numaratoarea voturilor

UPDATE 20.41 Surse parlamentare au informat ca data propusa pentru desfasurarea referendumului va fi 29 iulie.

UPDATE 20.11 A inceput procedura de vot, cu bile, pentru suspendarea lui Traian Basescu. Pentru suspendare sefului statului sunt necesare 218 voturi. USL are in acest moment 215 senatori si deputati.

UPDATE 20.06 Urmeaza ca parlamentarii sa supuna la vot suspendarea presedintelui si, in cazul in care aceasta hotarare va fi avizata, data la care va avea loc referendumul.

UPDATE 19.58 Traian Basescu a parasit sala de sedinte si cladirea Parlamentul.

UPDATE 19.46 Traian Basescu a urcat din nou la tribuna Parlamentului, in incercarea de a raspunde acuzatiilor care i s-au adus.
Traian Basescu: "As vrea sa dau doar cateva raspunsuri. Ma acuzati ca am dezbinat si am sa va aduc aminte un element important. Impreuna cu dumneavoastra, in urma unor analize extrem de serioase a celor mai buni specialisti, s-a dat un diagnostic educatiei romanesti. Am facut un pact pentru educatie - toate partidele parlamentare l-au votat.

Pe urma ati inteles ce dezastru ar fi fost pentru dumneavoastra imaginea unei cooperari si nu am mai putut purta un dialog. Sansa a fost ca Romania a avut un Guvern curajos, care si-a asumat raspunderea pe aceasta lege, iar acum avem o lege care merge. Am facut eforturi sa ne intelegem. Nu puteti sa-mi cereti sa generez un sistem care sa protejeze parlamentarii in fata legii. Asta a suparat pe multi cel mai tare. Atata timp cat voi fi presedinte al Romaniei, atata timp cat voi fi, nimeni nu va putea face acest compromis cu mine. Eu nu fac interventii nici la judecatori, nici la procurori, nici la politisti. Stiu ca uneori s-au suparat si cei din PDL, dar asa e viata.

Ati vorbit de dictatura. Ati vazut vreun dictator care sa dea opozitiei functia de prim-ministru. Care sa dea opozitiei cel mai puternic serviciu de informatii? Daca n-ati vazut, mai cautati dictatori.

Am inteles chiar din gura domnului senator Antonescu ca vorbele sunt fapte. Domnului senator, va anunt ca ati faptuit demiterea a sase judecatori de la Curtea Constitutionala.

Am inteles ca domnul senator Sova era framantat ca ma supara faptul ca ia justitia de la cineva. Eu ii spun ca justitia nu trebuie luata de nicaieri. Justitia nu trebuie luata din independenta ei si nu trebuie subordonata influentei infractorilor.

O sa va spun un regret, de data asta. Am numit doi prim-ministri. Unul se numeste Calin Popescu Tariceanu, altul se numeste Victor Ponta. De cum au ajuns la Palatul Victoriei, ambii si-au propus suspendarea presedintelui. I-am vazut mai intai cu ochii moi si blanzi, cand au preluat mandatul si i-am vazut apoi la Palatul Victoria, marionete ale partidelor lor.

N-aveti cum sa intelegeti care este sentimentul unui presedinte care trebuie sa treaca impreuna cu poporul si cu tara printr-o perioada grea. Am fost partener cu Guvernul intr-o perioada grea. Stiu ca s-au luat masuri care i-au afectat pe oameni. N-am facut-o cu sufletul deschis, dar am facut-o pentru a evita un rau mai mare. Am constiinta impacata ca mi-am facut datoria fata de tara mea, fata de poporul meu. O zi buna!

O mica observatie, care depinde de votul dumneavoastra. Eu sunt la Cotroceni, astept eventual decizia Curtii Constitutionale pentru a preda mandatul. Dar daca nu veti avea decizia, va astept tot la Cotroceni, domnule Antonescu, pentru a face ceea ce ati promis, sa va dati demisia, daca eu voi castiga referendumul."

UPDATE 19.22 Calin Popescu Tariceanu (PNL): "Este perfect legitim si democratic ca actiunile presedintelui de dupa 2009 sa fie supuse judecatii poporului. Am convingerea ca evenimentele de astazi vor reprezenta trecerea catre o democratie parlamentara. Va fi sfarsitul ceausismului, sfarsitul ideii de conducator suprem. Nimeni nu are dreptul de a spune: "Statul sunt eu". Alternanta la guvernare este o expresie fireasca a democratiei.
Constatam ca sistemul de cutume stabilit de Traian Basescu este suficient de puternic pentru a pune piedici si astazi guvernului Ponta. Constatam ca teama de justitie a cuprins in principal membri PDL. Nu stiu cum se face, dar bratul lung al legii a evitat in ultimii ani reprezentantii PDL. De astazi nu mai are cine sa-i apere.

Guvernele PDL au cheltuit in timp de criza mai mult decat a cheltuit guvernul PNL in timp de crestere economica si prosperitate. Din pacate, cheltuielile nu au ajutat cu nimic cetatenii tarii.

In acest moment, domnul Basescu mai este sprijinit de cateva sute de oameni implantati in diverse institutii. Pentru ei criza nu a existat. Pentru acesti clienti ai puternii, acesti ani au fost ani de prosperitate, de plimbari in strainatate pe banii statului."

UPDATE 19.21 Vizibil iritat de faptul ca atunci cand a luat cuvantul, Calin Popescu- Tariceanu i s-a adresat direct, Traian Basescu a parasit din nou sala de plen.

UPDATE 19.10 Mircea Geoana: "Intrebarea este, incepand cu aceasta seara, ce lectii invatam din acesti ani. Incepand din aceasta seara, trebuie nu sa privim inapoi cu manie, ci cu intelepciune. Sa demonstram ca se poate mai bine. L-as cita pe Abraham Lincoln: "Nu poti sa-i pacalesti pe toti, intotdeanua". Aici am ajuns, domnule Basescu. Nimeni nu este la putere in eternitate. Ceea ce incercam sa dam in aceasta seara este predictibilitate, respectabilitate si reputatie interna si externa Romaniei. Din aceasta seara, presedintele Senatului sunt convins ca va da un exemplu de calm, de echilibru si de respectare a statului de drept.

Sa tinem minte ca atunci cand vrei sa fii conducatorul unei natiuni, sau liderul unei afaceri trebuie sa incerci sa scoti ce este mai bun in oameni, nu ceea ce este mai rau. Sa conduci prin exemplul personal, nu sa invrajbesti. Trebuie sa invatam din greselile mandatului lui Traian Basescu. Este nevoie de un nou inceput. Poate ca astazi mandatul presedintelui Basescu se scurteaza si din cauza neclaritatilor scrutinului din 2009.
A venit clipa revenirii la normalitate. Din aceasta seara, Romania isi regaseste normalitatea."

UPDATE 18.58 Traian Basescu a revenit in sala de sedinta. In busculada creata de fotografi si cameramani, unul dintre ei s-a impiedicat si a cazut. Basescu l-a ajutat sa se ridice.

UPDATE 18.21 Crin Antonescu (PNL):"Dincolo de articolele din Constitutie pe care presedintele le-a incalcat constant, in fond cred ca foarte multi din cei care traiesc in aceasta tara stiu ca s-a ajuns la solicitarea de suspendare a presedintelui dupa ani de zile in care presedintele a suspendat, de fapt, Constitutia Romaniei.

Nu e vorba doar de faptul ca Traian Basescu si numeroasa lui camarila politica si de alta natura au transformat ilegal Romania intr-un regim politic prezidential de facto. Un regim prezidential poate fi inca un regim democratic. Traian Basescu si sustinatorii sai au incercat mereu sa transforme Romania intr-un regim unipersonal si discretionar, care e cu totul altceva si decat un regim prezidential.

Exista distinctia intre vorba si fapta. Presedintele se ascunde azi in spatele unei false distinctii intre vorba si fapta. Trebuie sa stie domnul presedinte ca in anumite imprejurari si in anumite functii, vorba, declaratia inseamna fapta. Traian Basescu a dat oridine in mod direct Parlamentului, Guvernului, Curtii Constitutionale, Serviciilor de Informatii si tuturor celorlalte institutii care sunt in slujba cetatenilor. Aceasta este marea problema pe care vrem sa o sanctionam in Parlament, trimitand-o la judecata poporului.

Domnule Basescu, noi dorim sa va suspendam azi printr-un act constitutional. In realitate, dumneavoastra v-ati autosuspendat de mult. Ati lasat aceasta tara fara presedinte. Presedintele trebuie sa fie garant, moderator. In acesti ani, Romania nu a avut presedinte pentru ca nu a avut garant in persoana lui Traian Basescu, nu a avut mediator intre puterile statului si intre cetatean si stat. Si cum putea avea, cand presedintele s-a considerat insusi statul!.

Ma acuzati domnilor din PDL ca ne temem de justitie. Nu eu, nu Victor Ponta, ci dumneavoastra si presedintele au dosare inchise sau suspendate de justitia romana.

Unii sunt atat de ingrijorati incat fac comparatii cu mineriada din 1990. Da, in 1990, mineriadele acelea au fost cel mai mare atentat la democratia tarii. Stim ca Ion Iliescu era presedinte la acea vreme si stim ca va fi insotit mereu de repsonsabilitatea acelui moment. In acel moment, eu, Calin Popescu Tariceanu, Puiu Hasoti eram intr-un oras de provincie, eram membri PNL, aveam sediile atacate, sustineam valorile democratiei. Si mai stiu ca Vasile Blaga, Radu Berceanu erau deputati in partidul lui Ion Iliescu, partidul care cautiona mineriada.

Singura mea rugamite catre presedintele Traian Basescu, este ca atunci cand isi va scrie memoriile sau i le va dicta lui Mircea Cartarescu, sa spuna ce facea la mineriada.

Daca nu veti fi demis la referendum, eu Crin Antonescu, ma retrag definitiv din viata politica. Daca veti fi demis la referendum, nu stiu ce veti face, dar ne doresc amandurora un singur lucru, o justitie libera si un presedinte la fel de bun si pentru cetateni si pentru dumneavoastra"

UPDATE 18.16 Dupa interventia lui Vasile Blaga, Crin Antonescu a declarat: "Domnule presedinte, cred ca in momentul acesta exista un singur lucru care ne uneste, domnul Emil Boc. Nu credeam ca exista un discurs mai rau, dar domnul Blaga a demonstrat contrariul"

Dupa declaratia liderului PNL, Traian Basescu a parasit sala, destul de afectat.


UPDATE 18.07 Vasile Blaga (PDL): "Romania trece in aceste zile prin momente dificile, poate cele mai dificile din istoria tinerei noastre democratii. Aceasta numai pentru ca un grup de politicieni uniti in necinste incearca sa confiste aceasta democratie. Institutiile sunt atacate zi de zi. Europa, intreaga lume priveste cu ingrijorare cum Romania sta sa cada sub restauratia faradelegii.

Domnilor de la USL, de cand ati preluat guvernarea, nu v-ati ocupat niciun moment de viata romanilor. Singura dumneavoastra preocupare este acapararea puterii. Guvernul Romaniei este condus azi de un doctor in furt intelectual. Ponta Copy Paste a facut inconjurul lumii, facand de rusine romanii de pretudindeni.

Zilele acestea treceti cu senilele peste romani, peste Romania. Continuati asediul impotriva institutiilor legitime. Ati schimbat Avocatul Poporului, ati restrans atributiile Curtii Constitutionale. Acum loviti in presedinte. Presedintele este ultima reduta care va sta in cale. Demersul dumneavoastra este ipocrit si hilar. Port-stindardul guvernarii dumneavoastra este primul demnitar care a incalcat Constitutia. A plecat cu nonsalanta sa reprezinte Romania la Bruxelles.

De ce ati inceput pentru a doua oara suspendarea presedintelui? Pentru ca presedintele Basescu a fost si este aparatorul legilor egale pentru toti. Presedintele a insistat pentru aplicarea legii. Este un lucru clar si il vad toti romanii. Presedintele Basescu nu a incalcat Constitutia, pe cand Victor Ponta si Crin Antonescu o fac in fiecare zi. Veti afla de la alegatori ca ei stiu sa-si apere democratia si Constitutia.

Dragi colegi din UNPR, din UDMR, din minoritatile nationale, treziti-va! Demonstrati ca aveti constiinta, nu puneti umarul la daramarea democratiei din Romania. Trebuie sa aparam democratia si valorile ei. Grupurile parlamentare ale PDL vor vota astazi impotriva suspendarii din functie a presedintelui Basescu."

UPDATE 18.04 Deputatul PDL Mircea Toader a solicitat citirea in plen a avizului Curtii Constitutionale. Dupa mai multe dispute verbale pe tema respectarii regulamentului si a respectarii ordinii de zi aprobate. Este supusa la vot propunerea deputatului PDL. Propunerea a fost respinsa.

UPDATE 17.36 Traian Basescu: "Trebuie sa va spun ca am luat act de avizul Curtii Constitutionale si m-am bucurat ca Curtea nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea, asa cum este prezentata in art 95 din Constitutia Romaniei. Se pare ca eu nu reusesc ca coabitez cu PSD si PNL. In 2007, atuci cand guvernul liberal era in parteneriat cu PSD din Parlament, ati recuts la suspendarea presedintelui. Acum va aflati la guvernare impreuna si primul lucru de care considerati ca trebuie sa va preocupati, este suspendarea presedintelui.

Pentru a putea face asta trebuia sa inlaturati Avocatul Poporului. Sunt lucruri mai importante ca suspendarea presedintelui. Stabilitatea si reputatia tarii. Ceea ce faceti de doua saptamani nu reprezinta decat o puternica zdruncinare a statului de drept pentru a-l pune la dispozitia USL. Acest lucru va avea consecinte pe termen lung.

Parerea mea este ca obiectivul principal pe care il aveti este sa puneti sub control Justitia. Refuzati sa duceti la indeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuia sa revizuiti Constitutia si sa ajungeti la 300 de parlamentari. Crearea acestei revolutii, intre ghilimele, credeti ca acopera acest lucru. Ma acuzati ca nu am respectat deciziile Curtii Constitutionale. Domnilor, minciuna trebuie sa fie si ea in limite rezonabil. Dati-mi un singur exemplu cand n-am respectat deciziile Curtii. Poate ca le-am comentat, dar le-am respectat intotdeauna.

Ceea ce s-a intamplat in aceste zile va reprezenta un impediment pentru atractia Romaniei pentru investitii. Poate aveti resurse interne pentru a crea locuri de munca. Daca veti tergiversa proiecte, daca nu accelerati viteza de absorbtie a fondurile europene, daca nu dati drumul la investitii la minerit, de exemplu, nu exista solutie sa alimentati corespunzator bugetul fondului de pensii.

Sustineti ca am influentat Justitia. Poate multi dintre dumneavoastra aveti rude judecatori sau procurori. Daca gasiti un singur judecator, procuror sau ofiter de politie cu care sa fi vorbit in mod direct sau indirect, daca gasiti un singur astfel de caz, imi asum raspunderea acuzatiilor dumneavoastra.

De doi ani nu mai critic justitia, pentru ca a inceput sa mearga. Si asta a inceput sa va sperie. Ma acuzati ca nu s-a urmarit procedura legala in revizuirea Constitutiei. Gresiti. Proiectul a pornit de la Guvern, mi-am permis sa fac observatii si am trimis proiectul la Guvern, care a revenit cu observatiile acceptate.

Imi reprosati ca nu am deschis dialogul cu partidele. Au fost putine invitatii carora USL le-a raspuns. Raspunsurile erau mereu violente, neplacute pentru presedinte.

Mai fac o ultima precizare legata de acuzatiile despre xenofobie. Au fost in limita la care au fost sanctionate cu avertisment de institutiile statului. Le regret si sunt de acord ca aceste afirmatii nu trebuie facute de un politician, cu atat mai putin de un sef de stat. Va asigur ca am avut deplina responsabilitate ca sef de stat intr-o perioada in care criza economica a lovit cumplit Romania, iar problemele legate de finatele statului au fost tratate la nivel de riscuri la adresa sigurantei statului. Va multumesc si succes!"

UPDATE 17.35 Intr-o discutie cu jurnalistii. un apropiat al presedintelui, intrebat despre starea de spirit a lui Traian Basescu a raspuns ca acesta "a intrat in logica de campanie".

UPDATE 17.24 Au inceput dezbaterile. A luat cuvantul deputatul Eugen Nicolaescu.
Eugen Nicolaescu (PNL):
"Analiza evenimentelor politice din ultimii trei ani arata ca cel care a conceput regimul neconstitutional din Romania a fost Traian Basescu. Actiunile fatise ale presedintelui, care si-a asumat in rol deschis rolul de prim-ministru si de presedinte de-facto al PDL ridica grave probleme de ordin politic si judidic. Semnatarii acestui document considera ca se impune organizarea cat mai rapida a unui referendum popular, pentru ca cetatenii sa spuna daca sunt de acord cu actiunile presedintelui.

Nu exista o alta cale prin care presedintele sa raspunda de actiunile sale decat referendumul popular. Exista o lista importanta de incalcari ale Constitutiei. In ultimii trei ani, presedintele Romaniei a uzurpat functia de prim-ministru. Cea mai grava a fost situatia generata de presedinte in 2010, cand presedintele a anuntat taierile se salariu. Nu numai ca s-a substituit executivului, dar s-a dovedit ca masurile pe care le dorea erau neconstitutionale.

Ne-am aflat in fata unei situatii deosebit de grave. A ordonat Guvernului sa actioneze in afara cadrului constitutional. Mai mult, masurile presedintelui au avut efecte economice foarte grave - aruncarea in saracie a poporului roman.Sub regimul Traian Basescu, presa a fost inclusa pe lista vulnerabilitatilor care afecteaza siguranta statului. Este revoltator.
Atacurile presedintelui au vizat si Senatul Romaniei. Traian Basescu a declarat la TVR ca reforma sanatatii si legislatia pentru justitie trebuie adoptate prin Ordonante de Guvern, afirmand ca Senatul s-a compromis amanand prea mult adoptarea lor.

Traian Basescu a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei. El si-a asumat astfel din nou rolul Guvernului. Propunerea privind revizuirea legii fundamentale revine Guvernului. In acest caz proiectul de revizuire a fost trimis de presedinte Guvernului.

Presedintele a incalcat grav prevederile constitutionale cand a declarat ca regimul personal instaurat de domnia sa nu intentioneaza sa respecte deciziile Curtii Constitutionale."

UPDATE 17: 15 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca reprezentantii Uniunii vor anunta in plen decizia in privinta cererii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Senatorii si deputatii acestei organizatii vor fi prezenti la dezbatere si in momentul votarii.

UPDATE 17.05 A inceput sedinta celor doua camere ale Parlamentului. Lucrarile sunt conduse de presedintele Senatului, Crin Antonescu. A fost aprobata ordinea de zi si programul de lucru. Basescu nu acorda multa atentie elementelor de regulament dezbatute, isi consulta notitele.

In sala se afla 318 parlamentari, 114 fiind absenti. Cvorumul legal de 217 parlamentari este indeplinit. Dintre parlamentarii prezenti in sala 218 au aprobat inceperea procedurii de suspendare. 123 s-au impotrivit, iar unul s-a abtinut.

UPDATE 17.03 Traian Basescu si-a ocupat locul in sala Parlamentului, in aplauzele sustinatorilor si zambetele malitioase ale celor care il contesta.

UPDATE 16.53 Traian Basescu a ajuns la Palatul Parlamentului. Conform Antena 3, la sosire Basescu a spus: "Eu sunt gata. Sa-i dam drumul!"

UPDATE. 16.51 Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni si se indreapta catre Palatul Parlamentului.

UPDATE. 16.50 La Palatul Parlamentului a sosit un grup de consilieri ai lui Traian Basescu.

Cele doua Camere reunite ale Parlamentului Romaniei dezbat, incepand cu ora 17, suspendarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

×