x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: ”Scutul nu e îndreptat împotriva Rusiei. Ce poţi să faci cu 24 de rachete împotriva Rusiei?”

Băsescu: ”Scutul nu e îndreptat împotriva Rusiei. Ce poţi să faci cu 24 de rachete împotriva Rusiei?”

de Mediafax    |    16 Aug 2012   •   06:12
Băsescu: ”Scutul nu e îndreptat împotriva Rusiei. Ce poţi să faci cu 24 de rachete împotriva Rusiei?”

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu pentru "Vocea Rusiei", ca sistemul antiracheta care va fi instalat in Romania nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse, el precizand: "Niciodata nu ne-a trecut prin cap ca ne-am putea apara de Rusia cu 24 de rachete".

Basescu a spus ca Romania a facut o politica de consolidare a securitatii sale nationale, si nu impotriva Rusiei.

"Noi nu putem concepe in momentul de fata ca Federatia Rusa ar fi un risc de securitate nationala pentru Romania, in schimb, riscurile majore pe care consideram ca le avem, sunt legate de state care nu respecta normele internationale si stim foarte bine ca in apropierea Romaniei in Orientul Mijlociu sunt astfel de state. De asemenea, stim foarte bine ca este o batalie formidabila a retelelor teroriste sa aiba acces la tehnologii militare, inclusiv rachete, care pot ameninta teritoriul Romaniei. Stiti bine, daca va uitati pe harta, ce scurta e distanta dintre Romania si zona de risc terorist sau apropierea de state care desfasoara programe nucleare in mod netransparent si care au depasit de mult momentul detinerii de tehnologii pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune", a spus Basescu, citat de Vocea Rusiei.

El a adaugat ca Romania isi face politica sa de securitate, si nu a Statelor Unite.

"Si aici as vrea sa asez un mesaj pozitiv: cu aliatii nostri din NATO si din Uniunea Europeana cautam intotdeauna obiectivele comune. Nu toate obiectivele noastre sunt similare cu ale aliatilor nostri. Dar atunci cand le gasim, le punem in aplicare. Si va dau un exemplu: pozitia noastra fata de Kosovo. Stiti foarte bine ca avem o pozitie total diferita de a aliatilor nostri. As spune ca este o pozitie similara cu a Moscovei. Deci, aici nu avem nimic a da nimanui si nimic a lua de la nimeni. Dar cand am gasit un partener care are aceleasi obiective ca si noi din punct de vedere de securitate, si acestea au fost Statele Unite, am fost de acord sa instalam elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei", a declarat Basescu.

Reprezentantul Vocii Rusiei a spus ca "aceasta contravine intereselor Rusiei", iar Traian Basescu a replicat: "Nu, pentru ca Rusia a primit toate garantiile ca nu sunt indreptate aceste rachete impotriva sa. Imi permiteti sa va mai aduc un argument? Romania va avea pe teritoriul sau douazeci si patru de rachete antiracheta. Cate rachete are Federatia Rusa?"

Realizatorul a spus ca "in Federatia Rusa sunt mai multe rachete", iar presedintele suspendat a adaugat: "Bun, si atunci de ce o problema? Este clar ca ne protejam impotriva unui stat cu potential infinit mai mic sau a unei actiuni teroriste si nu impotriva Rusiei care are mii de rachete. Ce poti sa faci cu 24 de rachete impotriva arsenalului Federatiei Ruse? Carui politician roman credeti ca i-ar trece prin cap sa se apere cu 24 de rachete impotriva Federatiei Ruse? Este o copilarie. Nu se sustine tehnic o astfel de suspiciune".

Realizatorul interviului a spus ca Romania este unul dintre membrii Aliantei Nord Atlantice si pe teritoriul Romaniei sunt amplasate numai anumite elemente antiracheta.

"In cazul de fata Romania este o veriga in cadrul acestui sistem de scut antiracheta si de aceea Federatia Rusa priveste toate acestea in mod complex, adica si eforturile Romaniei, si ale Poloniei, si ale Turciei, si ale altor tari, de exemplu, Spania", a spus reprezentantul Vocii Rusiei, iar Traian Basescu a raspuns: "Stati sa ne intelegem. Vorbiti in numele Federatiei Ruse sau al dumneavoastra ca ziarist?"

Jurnalistul a spus ca vorbeste in numele sau si nu a fost imputernicit sa vorbeasca in numele Federatiei Ruse, iar presedintele suspendat a replicat: "Da, am inteles. Eu pot vorbi in numele Romaniei".

Jurnalistul a continuat: "De aceea, conducerea rusa, dupa cum stiti, a dorit sa primeasca o garantie in scris ca aceste rachete nu sunt indreptate impotriva sa. Federatia Rusa a cerut aceasta garantie in scris care nu a venit si considera ca scutul antiracheta este un sistem american. In mod firesc, aceasta serveste intereselor Statelor Unite. In felul acesta, statele care amplaseaza pe teritoriul lor elemente ale scutului antiracheta fac aceasta poate si in interesul lor, dar si in interesul Statelor Unite".

Traian Basescu a spus ca este un prieten al SUA si nu a fost niciodata un adversar al Rusiei.

"Stiti foarte bine ca eu nu sunt un adversar al Statelor Unite, dimpotriva, sunt un prieten al Statelor Unite, dar la fel de bine, daca n-ati stiut pana acum, trebuie sa stiti ca nu am fost niciodata un adversar al Federatiei Ruse. Si mi-as dori mult, dand la o parte lucrurile in care, sa spunem, nu putem coopera, sa le gasim pe acelea in care putem coopera. Si sunt extraordinar de multe zone in care, eu consider, am putea coopera. Tineti cont ca sunt presedinte de 8 ani si firme rusesti detin aproape integral productia de otel a Romaniei, cel putin productia de oteluri speciale este in mana unor investitori rusi. Investitori rusi detin toata productia de aluminiu a Romaniei. Investitori rusi detin rafinarii in Romania. Investitori rusi detin perimetre de exploatare a gazelor si a titeiului in Marea Neagra", a subliniat presedintele suspendat.

Basescu a adaugat ca ii este foarte greu sa accepte varianta ca scutul antiracheta ar fi o amenintare la adresa Federatiei Ruse.

"Dumneavoastra puteti avea o abordare fata de americani. Este clar ca noi avem alta. Dar eu, ca sef al statului roman, a trebuit sa privesc in primul rand la securitatea Romaniei. Iar cele 24 de rachete antiracheta sunt un element de protejare a teritoriului Romaniei impotriva oricarui atac terorist sau a unui stat care ar vrea sa loveasca un stat NATO. De ce este important acest lucru? Romania are reactoare nucleare, Romania are companii chimice si multe alte obiective care, daca ar fi lovite de o tara mai mica sau de un grup terorist, ar produce un dezastru. Dar mai spun o data: niciodata nu ne-a trecut prin cap ca ne-am putea apara de Rusia cu 24 de rachete. Si va mai aduc un argument: NATO are un dialog constant cu Federatia Rusa. Aproape la fiecare summit NATO se desfasoara si summit-ul NATO-Federatia Rusa", a declarat el.

Presedintel suspendat a precizat ca la Summit-ul NATO de la Chicago n-a venit presedintele Putin, dar la Bucuresti a venit si a fost un summit bun. "Iar presedintele Medvedev a venit la summit-ul de la Lisabona exact cand s-a stabilit crearea scutului antiracheta. Presedintele Medvedev a stat langa mine, suntem doua tari cu 'R', Rusia si Romania, a fost in stanga mea sau eu am fost in dreapta dansului, dar acolo impreuna am discutat. Sigur, n-am avut neaparat un punct de vedere comun si va pot spune ca diferentele n-au fost mari. Dar Rusia este un partener al NATO si nu un dusman al sau si Rusia al NATO", a punctat Traian Basescu.

Intrebat daca poate sa numeasca un stat sau organizatie care ameninta NATO si Romania, presedintele suspendat a declarat: "Nu, n-am sa fac lucrul acesta, dar stiti foarte bine ca sunt state care dezvolta capacitati nucleare, care refuza sa se supuna controlului Agentiei de la Viena. Si in afara de asta, si va spun prieteneste, este greu ca dumneavoastra, ziarist din Federatia Rusa, sa ma convingeti ca nu stiti ce inseamna riscul terorist. Pe teritoriul Federatiei Ruse au fost evenimente teroriste majore si nu vreau sa le amintesc, pe teritoriul Statelor Unite au fost actiuni teroriste grave, pe teritoriul Europei au fost astfel de actiuni ale grupurilor teroriste. Ce ne-ar putea face pe noi, pe oamenii politici, sa nu anticipam ca exista riscul ca o grupare terorista, mai devreme sau mai tarziu, sa dispuna de capabilitati nucleare. Cine ne garanteaza noua, Rusiei, Americii, Europei, ca acest lucru nu se va intampla niciodata?"

Presedintele suspendat a fost intrebat daca preconizeaza ca statele si organizatiile teroriste vor ataca cu rachete Romania sau alte state, si a raspuns: "Nu Romania. O astfel de organizatie poate ataca un reactor nuclear de la Cernavoda sau pe amandoua sau o uzina chimica, da, cu racheta. Si atunci, noi, ca oameni politici, nu avem obligatia sa ne pregatim pentru acest risc? Cine ar fi crezut vreodata ca septembrie 11 este posibil in Statele Unite? Si uite ca a fost. Cine ar fi crezut vreodata ca este posibil ca teroristi sa ia ostatici in Teatrul Bolsoi din Moscova?".

"Eu cred ca trebuie sa fim responsabili, toti. Si vreau sa stiti ca in ceea ce priveste relatia cu Federatia Rusa, legat de cele 24 de rachete antiracheta de pe teritoriul Romaniei, noi avem constiinta impacata. Noi n-am fost intrebati niciodata 'de ce' de Moscova. Am fi dat o explicatie poate mai completa si mai tehnica decat cea pe care v-o dau astazi", spus Basescu.

Intrebat cum ar fi putut explica Rusiei de ce in Romania exista aceste elemente antiracheta, Basescu a raspuns: "Cum v-am explicat dumneavoastra pana acum. Dar pot s-o iau de la capat daca vreti".

×