Preşedintele Traian Băsescu vrea să resusciteze dreapta românească prin formarea unui guvern postelectoral format din PD-L şi PNL. Cooptarea post-alegeri a liberalilor este condiţionată, însă, de lipsa de pretenţii a acestora pentru postul de premier.
Într-un interviu acordat "Ziarului de Iaşi", şeful statului invocă experienţa neplăcută a coabitării cu un premier PNL şi armonia din punctele sale de vedere şi a multor lideri democrat-liberali.
"Opţiunea mea rămâne valabilă, ca şi cea din 2004, ca şi cea din 2008: să formez un guvern de dreapta. Totul este, în ceea ce-i priveşte pe liberali, dacă îşi mai menţin opţiunea de a da prim-ministru. Atunci, nu va fi posibil, pentru că am deja o experienţă cu premier liberal. Dar, în rest, opţiunea mea rămâne o opţiune temeinică pentru o soluţie de dreapta", a afirmat Traian Băsescu, într-un interviu publicat, astăzi, în "Ziarul de Iaşi", citat de antena3.ro.
Şeful statului a subliniat că, cel puţin în următorii 10-20 de ani, România are nevoie de guvernări stabile.
"Cred că, cel puţin în următorii 10-20 de ani, România are nevoie de guvernări puternice. V-aş aduce aminte aici eficienţa Guvernului Năstase, care a fost guvern monocolor, cu uşoară susţinere din Parlament, şi a fost mult mai eficient. Cred că soluţia este în legislaţie, şi nu în măsuri de genul interdicţiei migraţiei. Dar pot fi analizate şi interdicţiile posibile", a apreciat şeful statului.
Băsescu a susţinut că nu controlează PDL, dar a recunoscut că în partid există mulţi oameni ale căror puncte de vedere coincid cu ale sale.
"În ceea ce priveşte relaţia mea cu PDL, lucrurile sunt de explicat din alt punct de vedere. Eu am trăit în acest partid din 1992, cunosc foarte bine liderii lui, ne ştim unii pe alţii cum gândim şi de foarte multe ori poziţiile noastre coincid", a explicat preşedintele.
În contextul propunerilor sale de Parlament unicameral şi de reducere a numărului de parlamentari, Traian Băsescu s-a pronunţat şi pentru o amendare a legii votului uninominal, prineliminare etapelor de redistribuirea, astfel încât cel care se clasează pe primul loc într-un colegiu să devină automat parlamentar.
"E necesar să perfecţionăm legea votului uninominal. În momentul de faţă, prin compensarea voturilor, practic menţinem în continuare un număr de partide extrem de mici, în care oamenii încearcă să-şi găsească soluţii după ce sunt aleşi. Or, dacă s-ar face votul uninominal aşa cum l-am propus eu, într-un singur tur şi cu cel de pe primul loc devenit automat parlamentar, traseismul ar fi drastic limitat", a arătat Traian Băsescu. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro