x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Batalie pentru reputatie

Batalie pentru reputatie

de Violeta Fotache    |    04 Aug 2008   •   00:00
Batalie pentru reputatie

CERERE LA CSM ● Procurorii DIICOT, solidari cu DNA
Sefii DIICOT si DNA cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa apere reputatia profesionala a procurorilor din cele doua directii, pe care o considera atinsa prin unele declaratii facute de seful CSM, Lidia Barbulescu.



CERERE LA CSM ● Procurorii DIICOT, solidari cu DNA
Şefii DIICOT şi DNA cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere reputaţia profesională a procurorilor din cele două direcţii, pe care o consideră atinsă prin unele declaraţii făcute de şeful CSM, Lidia Bărbulescu.


Codruţ Olaru şi Daniel Morar, şefii DIICOT şi DNA, au formulat la CSM o cerere de apărare a reputaţiei profesionale a procurorilor din cele două direcţii, acuzînd faptul că sînt discreditaţi public în mod nejustificat chiar de preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu.
Procurorii celor două direcţii au fost deranjaţi de afirmaţiile făcute într-un interviu acordat de şeful CSM postului Radio France Internaţional, în cererea trimisă consiliului, Lidia Bărbulescu fiind acuzată, în fapt, că ar contribui la decredibilizarea actului de justiţie, prin aceea că se exprimă public, fără a se informa, asupra unor cauze care se află fie pe rolul instanţelor, fie pe cel al Parchetului. Anchetatorii sînt supăraţi că, în interviul datat 18 iulie, preşedintele CSM s-ar fi referit la dosare instrumentate de DIICOT şi DNA, soluţionate "nedefinitiv" de Parchet, fapt ce ar echivala "cu o ingerinţă în actul de justiţie, fiind o evidentă presiune asupra procurorului ierarhic superior ori a judecătorului învestit ulterior cu soluţionarea plîngerii împotriva soluţiei". Procurorii spun că, fără a cunoaşte obiectul şi conţinutul dosarelor şi fără a preciza acest lucru, şeful CSM a concluzionat cu privire la profesionalismul procurorilor, la rezultatul cercetării penale şi la mijloacele de probă folosite. Precizăm că Lidia Bărbulescu a comentat soluţia (NUP – neînceperea urmăririi penale) dată de procurorii DNA în dosarul miniştrilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, în care se cercetau posibile fapte de corupţie, afirmînd că o asemenea soluţie este de natură să decredibilizeze actul de justiţie. Ulterior, soluţia a fost infirmată. În cererea de apărare a reputaţiei profesionale, procurorii spun că afirmaţiile au pornit de la un caz concret şi au fost generalizate, încît "au căpătat un aspect denigrator, tendenţios, grav şi calomniator nu numai la adresa procurorilor implicaţi în soluţionarea cauzelor, ci la adresa activităţii de ansamblu a celor două structuri specializate ale Parchetului, de natură să aducă atingere probităţii profesionale şi morale a procurorilor DIICOT şi DNA".


LOGICA E UNA, ADMINISTRAREA PROBELOR ALTCEVA. "Confuzia creată cu dosarul privatizărilor – aflat pe rolul instanţei, prin acele declaraţii, a adus atingere şi reputaţiei noastre. Logica elementară care ne spune că nimeni nu vinde secrete de interes naţional pe gratis, e una, iar administratea probatoriilor de DNA e cu totul altceva", ne-a declarat Codruţ Olaru.
Cererea lor va fi verificată de Inspecţia Judiciară a CSM şi va fi luată în discuţia Consiliului într-una dintre şedinţele care vor fi reluate la 21 august.

×
Subiecte în articol: politic