x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bica s-a „pricopsit” cu patru ani cu executare

Bica s-a „pricopsit” cu patru ani cu executare

de Monica Stoica    |    27 Iun 2018   •   15:49
Bica s-a „pricopsit” cu patru ani cu executare
Sursa foto: Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

Alina Bica a fost achitată în procesul în care a fost judecată după ce ar fi intervenit pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu. Însă fosta şefă a DICOT a primit patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru Adriean Videanu.

Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă în dosarul în care Bica a fost achitată, iar fostul şef al ANAF Şerban Pop a fost condamnat la cinci de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă. În celălalt dosar, cunoscut sub numele "Bica 2", fosta şefă a DIICOT era acuzată de procurorii DNA de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, şi a omului de afaceri Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom, precum şi de abuz în serviciu. Magistraţii instanţei supreme au hotărât achitarea Alinei Bica pentru două fapte de abuz în serviciu şi pentru o faptă de favorizare a făptuitorului, respectiv a lui Adriean Videanu, dar au condamnat-o la patru ani de închisoare cu executare pentru o altă faptă de favorizare a făptuitorului, anume a lui Ovidiu Tender. Fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii stabileau că în septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT - Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de Adriean Videanu. „La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (...) admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator”, arată anchetatorii. Procurorii susţin că, la cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus acte falsificate care să arate că nu mai era în posesia acţiunilor din august 2012.

Fosta şefă a DIICOT a pus la cale un plan minuţios pentru a-l ajuta pe Ovidiu Tender şi a îngreuna tragerea la răspundere penală a acestuia în dosarul RAFO – Carom, se arată în motivarea deciziei prin care Bica a fost condamnată în noiembrie 2016, în primă instanţă, la 4 ani închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

×
Subiecte în articol: alina bica patru ani cu executare