Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, dat afara de Ungureanu, dar numit sa verifice legalitatea marilor averi, a demisionat din functia de sef a Directiei de Control a Marilor Averi. Acesta a anuntat ca nu doreste sa lucreze intr-o administratie condusa de Victor Ponta, si ca va activa intr-o firma privata sau se va implica in politica. In urma sa raman nelamurite o serie de acuzatii legate de legalitatea afacerilor pe care familia sa le-a derulat dupa ce el a devenit presedinte al Fiscului. De unde a luat banii cu care si-a cumparat vila de langa manastirea Casin, de ce afacerile familiei sale au inflorit abia dupa ce el a fost pus sef la Fisc?
Sotia lui Blejnar a aparat firme controlate de Fisc
Cea mai recenta frauda a familiei Blejnar rupe din patrimoniul Oil Terminal peste 10 milioane euro si un teren de 130.000 de mp in mijlocul Constantei. Sotia lui Blejnar, avocata Andreea Florentina Blejnar, este asociata la casa de avocatura Manolache si Asociatii, cea care a reprezentat intersele companiei Eco Petroleum SA Constanta, in procesul cu Oil Terminal. Problema este ca Eco Petroleum a fost controlata de Garda Finnaciara, aflata in subordinea ANAF, care, in urma neregulilor constatate a propus anularea autorizatiei de antrepozit fiscal. Dupa un an, Eco Petroleum a incheia un contract de asistenta juridica si reprezentare la procesele deschise chiar impotriva ANAF cu societatea de avocatura Manolache si Asociatii. Unde sotia lui Blejnar este asociat. Rezultatul proceselor s-a soldat cu castiguri importante pentru firma reprezentata de doamna Blejnar si cu pierderi de peste 10 milioane euro si un teren de 130.000 de mp in mijlocul Constantei pentru Oil Terminal.
Familie cu afaceri infloritoare
Andreea-Florentina Blejnar este asociat principal si la SC Tetacons SRL Bucuresti, unde detine 95% din capitalul social, iar diferenta de 5% este detinuta de tatal sau, Buzabrici Filipescu Toader. Aceasta firma controlata de familia Blejnar detine 50% din SC Dial-Ton SRL Arad. Obiectul de activitate al firmei aradene este comercializarea de cartele de telefonie mobila digitala. Problema este ca abia dupa ce Sorin Blejnar a ajuns presedintele ANAF, firmele in care sunt implicati sotia sa si socrul sau au realizat afaceri deosebit de profitabile, cu firme controlate de ANAF. Astfel, in mai 2009, firma Dial-Ton a incheiat un contract de furnizare produse, respectiv cartele telefonice, cu SC OMV Petrom SA, in mai 2010 in benzinariile Lukoil, in martie 2011 cu SC Rompetrol SA.
Vila la Casin cu bani nejustificati
Blejnar si-a cumparat in 2009, chiar in anul in care a fost numit sef la ANAF, o vila langa manastirea Casin (foto preluat din cotidianu.ro) care valoreaza 2 milioane de euro, dar pentru care a platit doar jumatate de milion de euro. Functionarul public Blejnar nu a reusit sa explice limpede nici pana astazi cum a reusit sa achite vila desi nu avea in cont la data cand a cumparat-o decat 300.000 de euro, conform declaratiei de avere. Dar ingineria-ingineriilor este ca dupa ce a platit vila i-au mai si ramas bani, vreo 180.000 euro. A incercat sa justifice diferenta de 52.5000 de euro plus cei 180.000 de euro care i-au aparut in conturi in declaratia de avere din 2010, prin sume imprumutate la parinti sau de la firma familiei sale, Tetacons SRL, prin vanzarea unui apartament etc insa si acestea au ridicat, la randul lor, alte semne de intrebare.
Blejnar, capo di tutti capi
Capo di tutti capi, asa cum a fost numit Blejnar, este cercetat penal, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, pentru instigare la evaziune fiscala. Fostul sef de la Fisc apare in acest dosar ca protector al celei mai mari retele de contrabanda cu motorina si benzina. Capul retelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din Romania, care are legaturi si cu mafia italiana. Afacerile suspecte ale lui Racz au intrat inca de anul trecut in atentia procurorilor anticoruptie. DNA a dispus in decembrie 2011 trimiterea in judecata a petrolistului oradean, pentru constituirea unui grup infractional organizat, instigare la evaziune fiscala si trafic de influenta.