Editorialistul Cristian Tudor Popescu a comentat discursul presedintelui suspendat Traian Basescu. Jurnalistul sustine ca tehnicile folosite de Basescu ar putea fi pe cat de folositoare, pe atat de daunatoare.
"Lucrurile s-au mai schimbat in acest moment, dupa iesirea publica a lui Traian Basescu. Acesta le-a comunicat sustinatorilor sai ca merge la victorie in referendum, deci nu merge pe ideea castigarii la "masa verde", prin neindeplinirea cvorumului. Traian Basescu declanseaza, in clipa aceasta, lupta reala in referendum, fara neaparat aceasta plasa de siguranta a invalidarii prin cvorum", a spus C.T. Popescu, la Romania TV.
Cristian Tudor Popescu s-a referit si la sintagma "cinstit/necinstit" pe care o va folosi Traian Basescu in aceasta campanie: "Presedintele suspendat nu a facut decat sa utilizeze greselile adversarilor, sa se foloseasca de fisurile in bordaj pe care si le-a creat USL-ul. A folosit pentru asta metode de propaganda si manipulare, una dintre ele este aceasta, cinstit/necinstit. In utilizarea ei se bazeaza pe chestiunea plagiatului lui Victor Ponta si sugereaza ca incercarea de fortare a Ordonantei de Urgenta peste hotararea CCR este de aceeasi natura cu plagiatul. De asemenea, a mai ales o metoda, luand un copil in brate. Aceasta modalitate de manipulare, pe care o folosesc toti sefii de state si, in general, persoane politice, vrea sa sugereze faptul ca sunt blanzi, nepericulosi, cinstiti si orientati spre viitor si sa transfere asupra lor ceva din inocenta si gingasia copilului, reflectata apoi in masa. Numai ca domnul Basescu a facut o optiune riscanta, pentru ca din 2009 si pana acum nu a trecut prea mult timp si episodul copilului lovit, in filmuletul acela - lovire pe care domnul Basescu nu a negat-o cand a fost vorba sa puna mana pe Biblie - poate sa revina in mintea multor alegatori. Ramane de vazut in continuare cat de eficienta a fost pentru domnul Basescu aceasta stratagema propagandistica, cu copilul in brate".
"Traim ceea ce in psihiatrie se numeste "delir de interpretare". Atunci cand bolnavul, cel care are o afectiune in aceasta directie, face din cel mai mic amanunt un cap de scenariu inspirational, de mania persecutiei, aseaza totul in story-uri indreptate impotriva sa sau a altcuiva, sufera deci de aceasta supra-interpretare continua. De asta suferim noi, societatea romaneasca in clipa asta. In conditiile de tensiune ridicata, murdara, care s-a acumulat in saptamanile si zilele din urma, orice s-ar intampla acum, chiar lucruri banale si lipsite de semnificatie sunt imediat supra-interpretate intr-o directie sau alta, in functie de interesul taberei politice. Este foarte greu sa supravietuiasca in aceste conditii oamenii care incearca sa fie rationali, obiectivi, care incearca sa isi pastreze luciditatea", a comentat jurnalistul momentul pe care il traverseaza acum societatea romanesca:.
In final, Cristian Tudor Popescu s-a referit si la discutiile de zilele de zilele acestea de la Bruxelles, care au avut ca subiect de discutie Romania: "Dupa ani si ani de zile m-am simtit mandru ca sunt roman. Ducandu-ma in Occident, am trait ani de zile un soi de durere surda. In calitate de cetatean roman eram tratat, mai pe fata, mai pe tacute, ca un cetatean de mana a doua. Fara sa ma cunoasca lumea, fara sa ma dispretuiasca in calitate de Cristian Tudor Popescu, ci doar pentru simplul fapt ca eram roman. Atentia pe care i-au acordat-o Romaniei Uniunea Europeana, inaltii responsabili europeni, faptul ca are loc o reuniune a UE, a Comisiei Europene, avand ca tema Romania, faptul ca ambasadorul SUA a atras atentia in mod repetat si justificat in legatura cu pericolul pe care il reprezinta nesocotirea unor hotarari ale CCR, toate acestea m-au facut sa nu ma mai simt ultima gaina din Gostat, a Europei. Am simtit ca sunt si eu bagat in seama, ca roman, si nu ma asteptam la asta. Este o surpriza teribil de placuta pentru mine. Nu ma asteptam ca Europa si America sa ne bage in seama atat de mult. Cre d ca este, pentru mine, singurul castig din toata aceasta poveste cu suspendarea, care putea sa nu aiba loc".