x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinetul Ungureanu, contestat de USL

Cabinetul Ungureanu, contestat de USL

16 Feb 2012   •   21:00
Cabinetul Ungureanu, contestat de USL

USL a depus ieri la Curtea Cons­ti­tu­ti­o­nala contestatia privind investirea de catre Parlament a Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, asa cum liderii Uniunii au anuntat inainte si chiar in ziua in care noul guvern a fost validat.

"Am depus astazi contestatia la CCR in care criticam hotararea nu­ma­rul 1 din 2012 prin care s-a investit Gu­vernul Ungureanu", a declarat, pentru Agerpres, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.

El a aratat ca hotararea Parlamentului de investire a Cabinetului Un­gureanu incalca articolele 1, 64 si 103 din legea fundamentala. "Criti­cam neconstitutionalitatea hotararii vizavi de articolele 1, 64 si 103 din Constitutie. Hotararea incalca nor­mele constitutionale referitoare la pro­cedura instituita pentru investirea Gu­vernului, in sensul ca nu s-a res­pec­tat Regulamentul camerelor reunite de audiere a candidatilor de ministri in comisiile reunite si nu s-a intocmit avizul comisiei, ci doar niste procese verbale prin care se recomanda plenului sa investeasca Gu­ver­nul Ungureanu. Avizele sunt obligatorii, iar procesele verbale nu tin loc de avize. Aceste procese verba­le au fost date in sedinte fara cvorum", a afirmat liderul deputatilor PSD.

Potrivit articolelor din Constitutie invocate de Mircea Dusa, "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", "organizarea si functionarea fie­ca­rei Camere se stabilesc prin regula­ment propriu", iar "programul si lista Gu­vernului se dezbat de Camera De­pu­tatilor si de Senat, in sedinta co­mu­na. Parlamentul acorda incredere Gu­vernului cu votul majoritatii depu­ta­tilor si senatorilor". Constitutia nu pre­cizeaza procedura de avizare a mi­nistrilor de urmat in comisiile parlamentare de specialitate, dar este prevazuta de Regulamentul comun de functionare a celor doua Camere ale Parlamentului: fiecare candidat pentru functia de ministru, inscris in lista Guvernului, va fi audiat, in sedinta comuna, de catre comisiile permanente ale celor doua Camere al caror obiect de activitate corespunde sferei de competenta a viitorului mi­nistru; in urma audierii, comisiile vor intocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care il vor prezenta candi­da­tului pentru functia de prim-mi­nis­tru; dezbaterea, in sedinta comuna a Camerelor Parlamentului, a propu­ne­rilor de numiri si alegeri in functiile pre­va­zute la art. 1 pct. 7, 18, 19, 20 si 21 din prezentul regulament se face pe baza raportului comun intocmit de co­mi­siile permanente de specialitate ale celor doua Camere." Purtatorul de cu­vant al PDL, Sever Voinescu, a de­cla­rat ieri ca, din punctul de vedere al democrat-liberalilor, sansele Opo­zi­ti­ei sunt zero, in legatura cu reusita aces­­tui demers. "Este dreptul Opo­zi­tiei de a incerca sa conteste Guvernul la Curtea Constitutionala. Suntem la limita dreptului Opozitiei sa in­cer­ce sa obstructioneze functionarea pu­terii politice, dar, din punctul nostru de vedere, constitutionalitatea Guvernului este deplina si nu vad niciun motiv", a afirmat Voinescu.

×